21 Apr 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 4 °C

Enhedslisten og statsministersnakken

Enhedslisten og statsministersnakken

Hvis Socialdemokraterne skal presses til en anden politik efter et valg, hvor de skal danne regering, så må Enhedslisten træde i karakter.

Hvordan er prognosen for tiden med hensyn til, om en Mette Frederiksen-ledet regering vil føre anderledes politik end en Lars Løkke regering?
FOTO: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
1 af 1

Der er en del bogstavlege: Radikale vil ikke støtte Mette Ffrederiksen grundet udlændingepolitikken, Alternativet vil selv have statsministerposten og vil "trække mandaterne ud af ligningen", Enhedslisten vil have statsministerposten men vil ikke "trække mandaterne ud af ligningen". Nye Borgerlige ….

Kun vilje hos Enhedslisten til at realisere "træk mandaterne ud af ligningen" kan få S i realitetsforhandling om indflydelse. 

Jeg synes, vi fra Enhedslisten skylder at levere en politisk-indholdsmæssig analyse.

Det relevante spørgsmål er ikke "vil vi have en anden regering?"

Det relevante spørgsmål må være "vil vi have en anderledes regering?".

Hvordan er prognosen for tiden med hensyn til, om en Mette Frederiksen-ledet regering vil føre anderledes politik end en Lars Løkke regering?

  • Udlændingepolitikken: ligger fast ifølge Mette F. og Sass – den er lig med regeringens og Dansk Folkpartiss (mindst)
  • Den økonomiske politik: ligger fast ifølge Mette F og Sass - den er lig med regeringens.
  • Socialpolitikken / fattigdomspolitikken: ligger fast ifølge Mette F. og Sass - den er lig med regeringens.
  • Skolepolitikken: ligger fast ifølge Mette F & Sass - den er lig med regeringens (hidtidige ..)
  • NATO-politikken: ligger fast iflg. Mette F & Sass - den er lig med regeringens
  • EU politikken: ligger fast iflg. Mette F. og Sass - den er lig med regeringens.
  • Ghettoplan-politikken: ligger fast ifølge Mette F. og Sass - den er lig med regeringens. Nærmest hårdere.

Helhedsindtrykket er altså, at der er endog meget lille forskel på, hvilken politik Lars Løkke og Mette F. vil føre.

Over for medlemmer og vælgere må Enhedslisten begrunde en eventuelt støtte til en Mette F-regering med, at der vil være politisk forskel til Løkke. Men hvilken forskel? På hvilke politikområder er der forskel?

Pelle Dragsted i diskussion med Nikolaj Wammen i deadline: vis åbenhed og gå i forhandling, læg arrogancen væk.

Nikolaj Wammen: du kan da ikke være bekendt at sige, at vi er arrogante – vi er jo blevet enige om en miljøpolitisk fællesaftale, som er forskellig fra Lars Løkkes politik.

Men det han mener, er nok: indflydelse? Vi kan godt på marginalområderer lave politik sammen, hvor Ø er enige med os. Men på de store politikområder er I ude. Der er flueben i margenen ved liste Ø: indflydelse eller ikke indflydelse: I peger jo på Mette.

Man skal nok lægge mærke til, at det for tiden. lidt større Mette F-parti blev mest forskrækket over Radikales og Alternativets udmeldinger – de kan jo faktisk tænkes at gøre alvor af løfterne.

Mon de radikale ender med at ville pege på en S-regering, der har valgt at føre en udlændingepolitik, som både V og S har kalkeret af efter Dansk Folkeparti?

Mon Enhedslisten ender med at ville pege på en S-regering, der har valgt at føre en udlændingepolitik, som både V og S har kalkeret af efter Dansk Folkeparti?

”Jamen, vi er ikke parlamentarisk grundlag for regeringen – vi kan godt finde på at vælte den!” Hm – det vil jo alene kunne ske i en tillidsafstemning, hvor vi så skal stemme sammen med Løkke & kompagni. Så den udsigt skræmmer næppe Mette F. og Sass Larsen.

Kun vilje hos Enhedslisten til at realisere "træk mandaterne ud af ligningen" kan få S i realitetsforhandling om indflydelse. Ellers vil de fortsætte med linjen "I må da selv bestemme, om I vil støtte Lars Løkke – indflydelse på vor politik får I ikke".


 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. sep. 2018 - 08:04   14. sep. 2018 - 08:10

Læserbrev

af Viggo Jonasen, Risskov, tidligere byrådsmedlem i Århus for liste Ø.