17 Feb 2019  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

En energiaftale der skuffer

En energiaftale der skuffer

Samtlige partier i Folketinget har vedtaget en energiaftale,der fastholder, at der skal udvindes sort energi.

Efter måneders intens debat om Danmarks energipolitik, hvor en regulær grøn kappestrid har udfoldet sig med højstemt miljøretorik fra højre og venstre, er der nu endelig kommet en ny energiaftale. Som noget af et særkende står alle Folketingets partier bag aftalens indhold. 

Lad der ikke være tvivl om, at aftalen er væsentligt bedre end regeringens eget energiudspil.

Lad der ikke være tvivl om, at aftalen er væsentligt bedre end regeringens eget energiudspil. Det siger alligevel mere om hvor uambitiøst regeringens oplæg var, end om den nuværende aftales grønne ambitioner.

Aftalen sikrer mere havvind og mere forskning i grøn energi, samt stabile rammer for fremtidens energiforsyning. Det er bestemt positivt. Samtidig indeholder aftalen mål om 100 procent grøn el og 55 procent vedvarende energi i 2030. 

Meget er dog fortsat uklart. Tidsrammen for opførelsen af flere vindmølleparker tyder på, at flere af dem først vil være i brug om 10 år eller mere. Aftalen indeholder også en reduktion af elafgiften. der kan ses som en skjult skattelettelse. Det er en af aftalens mere bekostelige elementer.

Alt andet lige vil den føre til, at der bruges mere elektricitet i Danmark. Kombineret med de planlagte, energislugende datacentre og en yderligere stigning i antallet af elbiler, bliver det tvivlsomt om målet på 100 procent grøn el i 2030 vil kunne nås.

Med den ny energiaftale tyder alt på at biomasse-eventyret i dansk energiforsyning definitivt lakker mod enden. Den klimabelastende omstilling til at fyre med biomasse fra skov i et af Europas mindst skovrige lande bør nu snart være en saga blot. Desværre lægger aftalen dog stadig op til, at biomassen mange år frem vil være en central energikilde i Danmark. Biomassen, der ikke er en reelt klimavenlig energikilde, vil også fortsat fejlagtigt sidestilles med sol- og vindenergi som vedvarende energi.

Topmålet af dobbeltmoral ligger i at en aftale, der skal sikre mere grøn energi i Danmark, samtidig fastholder, at der skal udvindes sort energi. Olie- og gasudvinding i Nordsøen skal nemlig fastholdes, og måske endda forøges. Det kan vi ganske enkelt ikke være bekendt. 

Med en så uambitiøs energiaftale stiller det høje krav til at efterårets klimaplan vil byde på anderledes grønne ambitioner. Vi kan simpelthen ikke vente længere, hvis vi skal leve op til vores internationale forpligtelser og undgå en kommende klimakrise.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jul. 2018 - 08:13   10. jul. 2018 - 08:20

Læserbrev

af Andreas Petersen, bestyrelsesmedlem, Verdens Skove