17 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 22 °C

En demokratisk løsning i Catalonien

En demokratisk løsning i Catalonien

Flertallet i den catalanske frihedsbevægelse er progressivt, venstreorienteret og flygtningevenligt. Svar til Sara Høyrup.

Cataloniens afsatte præsident Carles Puigdemont.
FOTO: Pau Barrena /AFP Photo / Scanpix
1 af 1

I sit læserbrev den 9. november i Arbejderen fremkommer Sara Høyrups med en række påstande og beskyldninger om mine holdninger til krisen i Spanien og Catalonien.

Indledningsvist må jeg afvise påstanden om, at den catalanske uafhængighedsbevægelse er "anført af borgerskabet".

Flertallet i bevægelsen er derimod progressivt, venstreorienteret og flygtningevenligt. Udover præsident Carles Puigdemonts liberale parti består flertallet i det nu tvangsafsatte catalanske parlament af de catalanske socialdemokrater fra ERC og venstrefløjspartiet CUP.

Og nu til det vigtigste: Enhedslisten kæmper ikke for catalansk selvstændighed. Vi anerkender cataloniernes ret til på demokratisk vis selv at vælge, om de ønsker at være en del af den spanske stat.

Det handler altså ikke om nationalisme, men om at forsvare retten til selvbestemmelse. 

Det handler altså ikke om nationalisme, men om at forsvare retten til selvbestemmelse. I dette spørgsmål ligger Enhedslisten da også helt på linje med det spanske venstrefløjsparti, Podemos.

Og i tråd med vores holdning til Færøernes og Grønlands ret til uafhængighed fra Danmark, hvis de skulle ønske det i en demokratisk folkeafstemning.

Vi har fra flertallet i det danske Folketings side opfordret til dialog mellem den catalanske og den spanske regering, men det har den spanske regering i årevis siddet overhørig. Og vi har fra Enhedslistens side opfordret til at finde en demokratisk løsning – for eksempel ved en afstemning i lighed med den, der blev afholdt om Skotlands selvstændighed for få år siden.

Det kan dog undre, at Sara Høyrup i sit indlæg slet ikke forholder sig til de brud på basale demokratiske spilleregler, der har fundet sted fra den spanske stats side. Det bør bekymre enhver, når den spanske stat indsætter sit politi for med vold at afbryde demonstrationer og stemmeafgivelser.

Det bør bekymre enhver, når en folkevalgt regering afsættes og når regeringspolitikere fængsles – ikke for vold eller forbrydelser, men for at ytre sig og anvende demokratiske redskaber som en folkeafstemning.

I Enhedslisten synes vi det er dybt forstemmende, at så store indgreb i demokratiet finder sted i Europa i år 2017. Vi bør altid være opmærksomme på nationalistiske tendenser – for eksempel den vi ser Rajoy-regeringen opildne til.

Det er et klart og uhyggeligt udtryk for nationalisme, når den ekstreme højrefløj af det spanske regeringsparti heiler i gaderne og overfalder indvandrere og uafhængighedsforkæmpere.

 

01. dec. 2017 - 08:03   01. dec. 2017 - 08:10

Læserbrev

af Nikolaj Villumsen, MF Enhedslisten