26 May 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

Differentieret pensionsalder

Differentieret pensionsalder

Det er den såkaldte velfærdsaftale fra 2006 med forhøjelsen af pensionsalderen, der er baggrunden for den nuværende voldsomme debat om differentieret pensionsalder.

Søren Papa Poulsen har ingen problemer med at tilslutte sig differentieret pension, når det handler hans egen ministerpension
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

.Velfærdsaftalen fra 2006 der forhøjede folkepensionsalderen blev indgået af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale. I aftaleteksten lyder det blandt andet: "Der skal ydes et ekstraordinært bidrag til, at et længere liv også bliver et bedre liv og giver bedre chancer for et arbejdsliv for den enkelte, der er længere og har større kvalitet. Desuden styrkes indsatsen for at forebygge nedslidning og styrke arbejdsmiljøet. Det vil styrke grundlaget for senere tilbagetrækning"

Desværre har de borgerlige politikere efterfølgende skåret markant i arbejdsmiljø-indsatsen blandt andet i Arbejdstilsynet (AT), der i dag mangler en tredjedel af de ressourcer, man havde til rådighed i 2007.  

Det har ikke været en hindring for Pape Poulsen og kolleger på Christiansborg at give hinanden en gunstig pensionsaftale, der er væsentlig differentieret fra den almindelige befolkning. 

2008 aflagde AT i alt 38.450 kontrolbesøg på virksomheder. I 2017 var antallet af besøg faldet til 17.665. I samme periode faldt antallet af påbud med tidsfrist udstedt af AT fra 23.055 til 5.967. (kilde: Folketingets beskæftigelsesudvalg, Arbejdstilsynet)

Et påbud med frist indebærer, at virksomheden kan fortsætte produktionen, men at den skal finde en permanent løsning på problemet inden fristens udløb. Altså har AT i de pågældende tilfælde, fundet nogle forhold på virksomheden der overtræder arbejdsmiljølovgivningen og som kan resultere i fare for medarbejdernes sikkerhed og sundhed. 

I disse dage løber debatten omkring en differentieret pensionsalder, og der er behov for en politisk handling på dette punkt. Op i mod hver femte 3F´er har forladt arbejdsmarkedet som 60-årig. De er døde eller kan ikke længere holde til at arbejde og er derfor på førtidspension eller i et ressourceforløb. 

Justitsminister og formand for De konservative, Søren Pape Poulsen har allerede været ude og skyde tanken om en differentieret pensionsalder ned med ordene "Det kan ikke lade sig gøre".

Dog har det ikke været en hindring for selvsamme Pape Poulsen og dennes kolleger på Christiansborg, at give hinanden en gunstig pensionsaftale, der er væsentlig differentieret fra den almindelige befolkning. 

Den lader vi lige stå et øjeblik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2019 - 08:14   19. feb. 2019 - 08:20

Læserbrev

af Henrik Berg, faglig uddannelsesmedarbejder, 3F Esbjerg