23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Det retsløse Swaziland

Det retsløse Swaziland

En redaktør og en advokat i Swaziland må føle sig efterladt som "Alice i Eventyrland" på grund af det lokale retssystem.

Bheki Makhubu, redaktør på The Nation i Swaziland, afsoner en dom på to års fængsel for foragt for retten.
FOTO: Peter Kenworthy
1 af 1

I Lewis Carrolls eventyr "Alice i Eventyrland" møder Alice hjerter konge og hjerter dronning, der "åbenbart slet ingen regler har, eller også er der ingen, som retter sig efter dem".

Sagen blev udsat, fordi anklageren ikke havde fundet det nødvendigt at medbringe retsakterne.

På samme måde må menneskerettighedsadvokat Thulani Maseko og redaktør på Swazilands eneste uafhængige magasin, Bheki Makhubu, have det, efter at højesteret i det enevældige kongedømme Swaziland lod dem tilbringe endnu et halvt år i fængsel. Deres sag kan nemlig først høres til maj, da højesteret kun mødes to gange om året.

Højesteret afviste i december uden nogen forklaring omstødelsen af dommen imod dem på to års fængsel for foragt for retten i Swazilands landsret. Sagen blev udsat, fordi anklageren ikke havde fundet det nødvendigt at medbringe retsakterne fra denne omstødelse.

Maseko og Makhubu har siddet fængslet siden marts, hvor de blev arresteret og anklaget for foragt for retten. Deres forbrydelse: at have skrevet hver deres artikel, der kritiserede højesteretsdommer Michael Ramodibedi, en mand, der er anklaget in absentia for bedrageri og uredelighed fra sin tid som dommer i sit hjemland Lesotho.

Amnesty International betragter Maseko og Makhubu som samvittighedsfanger, der er blevet anholdt og retsforfulgt "blot for at have brugt deres ytringsfrihed" i en sag, der "tydeligvis er en politisk sag", i et land, hvor der slås hårdt ned på protester mod landets enevældige konge og hans regering.

Og Freedom House beskriver i deres seneste årsrapport retssystemet i Swaziland som et system, hvor "kongen har den øverste juridiske magt, og hvor han og regeringen ofte ikke respekterer domme, som de er uenige med".

Ligesom i Alice i Eventyrland, er det altså kongen selv, der reelt er dommer, og reglerne er nogle man opfinder til lejligheden.

Men i Lewis Carrols fortælling, vågner Alice til sidst op, fra hvad der viser sig at være en absurd drøm. Det gør Thulani Maseko og Bheki Makhubu næppe uden krav om demokrati og ordentlige retsforhold både indefra og udefra på landets monark.

Thulani Maseko har igennem flere år samarbejdet med den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakt, og er en af Swazilands dygtigste advokater, der ofte har forsvaret medlemmer af landets demokratibevægelse og fagbevægelse. Bheki Makhubu er redaktør på Swazilands eneste uafhængige politiske og systemkritiske magasin, The Nation.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jan. 2015 - 09:34   06. jan. 2015 - 09:40

Læserbrev

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt