16 Feb 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Der er grund til at slå alarm

Der er grund til at slå alarm

Det virker som, undervisningsminister Merete Riisager slet ikke har forstået, hvor alvorligt et problem de danske skoler står med, fordi mange børn ikke passer ind i det system, som inklusionen skaber.

FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Antallet af børn, der lider af skolevægring, stiger og stiger. Børn med skolevægring magter ikke at gå i skole. De vil rigtig gerne, men kan ikke. De lider, når de bliver tvunget i skole, men de trives heller ikke ved at blive isoleret derhjemme.

Alarmklokkerne burde lige nu ringe så højt på undervisningsminister Merete Riisagers kontor, at hun ikke kan koncentrere sig om andet. 

Der er brug for hurtig, professionel hjælp for at hindre, at børnene bliver indlagt med svære psykiatriske diagnoser. Desuden er der brug for andre rammer til de børn, som af den ene eller anden årsag ikke passer ind i folkeskolens stramme skema.

Folkeskolen skal kunne rumme alle børn. Det var tankerne bag folkeskolereformen og den plan om inklusion, som siden har sat børn, forældre, lærere og hele skolesystemet under enormt pres. Folkeskolen kan langtfra rumme alle børn. Tværtimod ser jeg som specialskoleleder flere og flere børn blive marginaliseret og afsocialiseret.

Jeg ser det stigende antal børn med skolevægring som en direkte og helt indlysende konsekvens af inklusionsprojektet, der er udtænkt af en tidligere regerings regnedrenge og siden fastholdt af flere skiftende undervisningsministre.

Som så meget andet i politik handler det om økonomi frem for mennesker. Men syge børn koster også samfundet dyrt. Dyrere i kroner og ører end de besparelser, man har opnået ved blandt andet at forsøge at inkludere alle børn i en folkeskole, der på ingen måde er gearet til det.

Alarmklokkerne burde lige nu ringe så højt på undervisningsminister Merete Riisagers kontor, at hun ikke kan koncentrere sig om andet. Men det er, som om hun slet ikke forstår situationens alvor. Mens børnene bliver syge af at gå i skole, sidder ministeren på sine hænder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. okt. 2018 - 08:29   12. okt. 2018 - 08:30

Læserbrev

af Ingvald á Kamarinum,specialskoleleder, Fjordskolen, Holbæk