30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, 10 °C

Danmark er et underligt lille land...

Danmark er et underligt lille land...

Når tusindvis af syge mennesker får stjålet deres diagnose, så er der ikke en, der løfter en finger. Hvorfor mon? Skal man være kendt, rig, ung og smuk, for at retfærdighed kan ske fyldest?

Fysiske sygdomme får psykiatriske diagnoser.
FOTO: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
1 af 1

Landet var den anden ende, da 28 mennesker fik stjålet deres kreditkortoplysninger, men når flere 1000 mennesker får stjålet deres diagnoser, så vil medierne ikke skrive om det.

Kreditkortoplysninger. Hvad kan man dybest set finde ud af? Hvor meget skuespilleren har givet for en ny taske, hvor meget prinsen har givet for et smykke. I hvilke butikker de unge, rige og smukke har handlet, pornobutikker, måske? 

En stjålet diagnose kan endda give et klækkeligt økonomisk tab i form at tabte sygeforsikringer og arbejdsskadesforsikringer, som kun udbetales til fem procent af de diagnose-bestjålne.

Ja, det er da en alvorlig krænkelse af privatlivets fred, og det bør standses. 

Men når tusindvis af syge mennesker får stjålet deres diagnose, så er der ikke en, der løfter en finger. Hvorfor mon? Skal man være kendt, rig, ung og smuk, for at retfærdighed kan ske fyldest? 

Hvad betyder det, at man får stjålet sin diagnose? I Danmark er det blevet "moderne", at fysisk syge af jobcentrene sendes til psykiater, hvor den diagnose på fysisk sygdom, man kom med, konverteres til en psykiatrisk diagnose. Og hvad betyder det så? At man bliver regnet for at være psykisk syg. 

Som noget nyt, kan man nu også risikere, at egen læge konverterer en fysisk sygdom til en psykiatrisk diagnose, hvis lægen finder patienten ’besværlig’ eller svær at diagnosticere, idet alle praktiserende læger har fået en vejledning om de såkaldte funktionelle lidelser at støtte sig til.  

Det har store konsekvenser at få stjålet sin diagnose. Dem med kreditkortoplysningerne kan søge erstatning for krænkelse og sandsynligvis få en kontant udbetaling, det er mere end en stjålet diagnose kan indbringe den uheldige indehaver. 

En stjålet diagnose kan endda give et klækkeligt økonomisk tab i form at tabte sygeforsikringer og arbejdsskadesforsikringer, som kun udbetales til fem procent af de diagnose-bestjålne, fordi psykisk sygdom ikke kan placeres på klokkeslæt og dato, som et brækket ben kan, og derfor kan have været der hele tiden ifølge forsikringsselskaberne.

Og de kan ingen erstatning få, selvom det er dybt krænkende at få stjålet sin diagnose og få en psykiatrisk i stedet. Man kan end ikke melde det til politiet, (det er forsøgt) for de vil ikke ’lægge sig ud’ med kommunerne! Og medierne vil ikke løfte en finger i den anledning. 

Ja, Danmark er et underligt lille land, hvor man kan stjæle oplysninger, som giver straf og udløser erstatninger, mens læger, psykiatere, jobcentre og kommuner kan udstede ikke anerkendte diagnoser og stjæle borgeres liv og økonomiske muligheder, uden at medier og politikere bekymrer sig en tøddel om det.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. maj. 2014 - 09:51   27. maj. 2014 - 09:57

Læserbrev

af Bente Stenfalk, Odense