20 Jan 2019  

KBH: Spredte skyer, -2 °C

Branchens selvskabte problemer

Branchens selvskabte problemer

Lav løn og dårlige forhold skræmmer både elever og faglærte væk i restaurationsbranchen..

Så er den gal igen. Restaurationsbranchen klager over mangel på elever – men måske skulle branchen kigge lidt indad.

Ifølge Horestas uddannelseschef har branchen skabt 10.000 nye job siden finanskrisen samtidig med, at elevtallet er det samme som før krisen. Derfor mangler man uddannet arbejdskraft og må "klare sig igennem" med studerende og ufaglærte.

Hvis man vil have flere ind i branchen, må man gøre den attraktiv. 

Den udlægning ligger meget langt fra den virkelighed, vi oplever i 3F Aalborg. Vi har nemlig både ledige kokke og tjenere, som ikke kan få et arbejde. Og får de endelig tilbudt ét, er det til en latterligt lav løn.

Helt ærligt: hvor mange af jer vil arbejde aften, weekend, påske og pinse, juleaften og nytårsaften til 105 kroner i timen? Med den slags tilbud skræmmer branchen selv de dygtige folk væk.

Vi kan i hverdagen se, at de forretninger, der betaler og opfører sig ordentligt, ikke har de store problemer. Det har til gengæld de, der opfører sig som herremanden over for daglejerne i 1800-tallet.

Jeg havde for fjorten dage siden besøg af en faglært tjener, som har vendt branchen ryggen for i stedet at arbejde som ufaglært på Siemens.

Her kommer lønnen til tiden, vagterne er fastlagte, overtidsbetaling kommer som en selvfølge, ingenting der sejler, som hun ellers har prøvet så tit i sin tid som tjener.

Hun er desværre ikke enestående, tværtimod.

Som formand for Privat Service Hotel og Restauration (PSHR) i 3F Aalborg - og selv uddannet kok og tidligere køkkenchef - kan jeg kun hilse det velkomment, at Horesta ønsker at uddanne flere.

Jeg er bare træt af klynk og klage, når løsningen ligger lige for: Hvis man vil have flere ind i branchen, må man gøre den attraktiv.

Her er ordentlige arbejdsforhold en vigtig ting, og så skal man selvfølgelig aflønne faguddannet personale (og alle andre) ordentligt og efter kvalifikationer.

Som uddannet tjener eller kok er det betydeligt mere end 105 kroner i timen – som sjovt nok minder meget om en elevløn inklusive det hele.

Men desværre er det vist her, skoen trykker. Måske handler det mere om billig arbejdskraft end noget andet? 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2018 - 08:07   13. dec. 2018 - 08:10

Læserbrev

af Kurt Frederiksen, formand for PSHR, 3F Aalborg