30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, 10 °C

Angst for ubehagelige spørgsmål

Angst for ubehagelige spørgsmål

Sæt fokus på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser under valgkampen. Spørg politikerne, hvad de mener om den. Ingen vil øjensynligt lytte til kritikerne i denne sag.

Det er fantastisk. Først kan 23 medlemmer af det Lokale Beskæftigelsesråd (LBR) i Slagelse blive enige om ikke at svare på min henvendelse af 9. august. Vi skrev, at vi i Arbejdsskadeforeningen var nervøse for det projekt, som LBR havde bevilget 150.000 kroner til, - et projekt som skulle hjælpe folk med funktionelle lidelser tilbage til job.

I første omgang skulle det prøves på folk med hjerneskader på CSU i Slagelse. Projektet skulle bruge anbefalinger fra Forskningsklinikken i Århus, en klinik som stadigvæk forsker og ikke har fremvist brugbare resultater, som er blevet anerkendt.

Tavshed om klinikken

23 mennesker vælger at være tavse. Gad vide, om de har læst det, vi har sendt. Men 31. september sender jeg en venlig rykker til LBR, som også sendes til de 31 byrådsmedlemmer i Slagelse samt til offentligheden via pressen.

Vi frygter, at folk med fysiske skader, der igennem nogle år har lidt under dette og dermed er blevet deprimeret, vil få diagnosen "funktionel lidelse". 

Pressen holder sig passiv, det samme gør 53 mennesker minus 1, nemlig LO repræsentanten Mogens Justesen fra 3F Slagelse. Han bryder tavsheden og svarer os, men han er tryg ved den måde projektet kører på, og efterfølgende vil de så evaluere projektet.

Det er jeg ikke tryg ved. Derfor har vi også tilbudt at møde op overfor LBR og forklare os nærmere, men det har LBR ikke ønsket – de tror på deres rådgivere fra Jobcenter Slagelse, som har anbefalet projektet.

Jeg undrer mig også over, at Hjerneskadeforeningen eller Arbejdsskadeforeningen ikke var blevet orienteret om projektet, men at jeg selv skulle opdage, at politikerne havde sagt god for dette projekt.

Bruges borgerne til forsøg?

Det er tankevækkende, at vi møder en mur af tavshed både lokalt og på landsplan, når nogen stiller kritiske spørgsmål angående den offentlige Forskningsklinik for Funktionelle Lidelser i Århus. Klinikken bliver støttet af midler fra Trygfonden, som heller ikke svarer. Gad vide hvor mange andre jobcentre, der er blevet forblændet af Forskningsklinikken og bruger borgerne til forsøg.

Vi frygter, at folk med fysiske skader, der igennem nogle år har lidt under dette og dermed er blevet deprimeret, vil få diagnosen "funktionel lidelse". Den diagnose sidder mellem ørene og ikke i nakken eller ryggen. Den fysiske lidelse er væk og tilbage er en psykisk lidelse, der kan behandles med medicin resten af livet. Men det vil de 54 ansvarlige personer altså ikke tage stilling til, og det er ikke ansvarligt.

Nu er der valgkamp. og alle vil gøre det godt for alle. Hvad siger byrådskandidaterne til dette? Hvad siger regionsrådskandidaterne? Eller har alle fået en psykisk fobi mod ubehagelige spørgsmål? 

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. nov. 2013 - 09:15   08. nov. 2013 - 09:15

Læserbrev

af Kurt A. Nissen, Slagelse, arbejdsskadekonsulent