16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

Vore sange holder stadig vand

Søren Sidevinds Spillemænd:

Vore sange holder stadig vand

Livligt genhør med Søren Sidevinds Spillemænd fornylig bekræftede, at deres sange for fred og for at få Danmark ud af stormagters klør er vigtige.

Søren Sidevinds Spillemænds under koncerten og på lærredet oven over bandet ses forsiden fra deres plade "Hørt på formidlingen".
FOTO: Poul Nyholm
Undervejs kunne Søren Sidevinds Spillemænd joke over de små kiks. Det var jo kun en åben øvning.
FOTO: Poul Nyholm
Søren Sidevinds Spillemænd fik mange gæster til at medbringe kaffekurve og synge med på deres sange, som stadig er hyper aktuelle. Øverst skimtes billeder fra orkestrets ungdomsdage.
FOTO: Poul Nyholm
Steen Veigaard og Lars Madsen fra Søren Sidevinds Spillemænd i duet.
FOTO: Poul Nyholm

Søren Sidevinds Spillemænd stemte fornylig strengene op til en re-union eller ”åben øvning”, som de kaldte det. Koncerten fandt sted på Marselisborg Gymnasium i Aarhus. Kantinen var fyldt med gæster medbringende kaffe og madkurve.

...flere kunne måske ønske sig, at Søren Sidevinds Spillemænd prøvede at lave en rigtig koncert…

- Desværre holder vore sange stadig vand, sagde forsanger Lars Madsen, efter at det ti mand store orkester havde spillet både Brødre lad våbnene lyne, Hope Computer strejkesangen, Fredskravet og Årgang ’52. Der blev hujet og klappet ad Lars Madsens replik.

- Vores "dna" har rødder i spillemandsmusikken, introducerede Lars Madsen, hvorefter mange fødder vippede i takt til Hamborger Sekstur. Mange af Sidevinds melodier har også et stærkt islæt af irsk folkemusik i rytmerne og i den karakteristiske lyd fra banjoen sammen med guitarer, trommer, og harmonika.

Politiske kampe og folkemusikken

Søren Sidevinds Spillemænd opstod i Aarhus i 1970’erne. Drivkraften og inspirationen var de politiske kampe og folkemusikken, som den er brugt i liv og kamp.

Denne lørdag foregik live-koncerten med de grånende mænd i farver, men på et stort lærred over deres hoveder kunne man se skiftende billeder i sort/hvid fra deres brogede ungdom. Altid i spil foran et banner med politiske budskaber.

Søren Sidevinds Spillemænd spillede dengang til strejkestøttefester, valgkampagner for Danmarks Kommunistiske Parti og for de arbejdsløses kampagner,  ”Arbejde til alle”. Altid præget af kampen for at komme ud af EF, i dag EU.

Et brus igennem salen

Der gik da også et brus gennem salen, da de første toner klimtede fra sangen ”De ka’ lokke, de ka’ true”. Sangen blev skrevet, efter at Danmark var blevet stemt ind i EF i 1972 (senere EU). Den sang er de særligt stolte af, fortalte Lars Madsen. Den er bandets første egen sang og skrevet af Henning Langkjer.

”De ka’ lokke, de ka’ true”  er om nogen, den af Sidevinds sange der holder vand, hvis man lige tænker tilbage på afstemningen om Danmarks retsforbehold den 3.december sidste år.

Fredskravet er hyper aktuelt

Sangen Fredskravet kunne også få det til at gippe i en ved tanken om, at Danmark er på vej i et nyt krigseventyr i Syrien sammen med de store imperialister:

Dejlig er jorden, og vist kan vi li’ den,
men det er for tidligt, at vi kommer i den.

Trods alvoren en optimistisk tekst og tone, og en opfordring til at gøre noget ved det, hvis man ikke vil have krig.

Musikken og spilleglæden har ført Søren Sidevinds Spillemænd vidt omkring i Danmark samt til det daværende DDR. Her deltog de flere gange i ”Festival des polistischen Liedes” (Festival for den politiske sang).

Mange sange at synge endnu

Anledningen til at lave prøvekoncert kom af, at Søren Sidevinds Spillemænd gerne ville mødes til andet end begravelser. Da flere blandt venner og familie havde udtrykt nysgerrighed og ønske om at være med på en lytter, blev det til en ”åben øvning” med gæster.

Godt nok var det bare en prøvekoncert, men at dømme efter klapsalverne og lysten til at synge med, kunne flere måske ønske sig, at Søren Sidevinds Spillemænd prøvede at lave en rigtig koncert…

10. mar. 2016 - 18:20   18. mar. 2016 - 18:05

Musik

kb@arbejderen.dk
Søren Sidevinds Spillemænd
  • Søren Sidevinds Spillemænd startede i 1970'erne i Aarhus og var sammen frem til 1978.

  • De turnerede i Danmark og DDR især, hvor de optrådte med Miriam Makeba (Sydafrika), Quilapayun(Chile) og andre verdensnavne i direkte tv-udsendelser til en tredjedel af jordkloden og toppede hitlisterne.

  • Gruppen udgav tre LP’er (hvoraf en solgte til platin i Danmark) og en single. Mange af deres sange kan høres på youtube.com

  • Set lørdag 5.marts. I orkestret: Lars Madsen, Jørgen Schwensen, Poul Bach, Steen Jessen, Morten Jessen, Jan Due, Steen Veigaard, Simon Palm og Henning Langkjer.