21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Vi er vilde med små spillesteder

Forsamlingshusene som ramme

Vi er vilde med små spillesteder

Musikerne Rocknalle og komikeren Søren Rislund elsker at komme ud i forsamlingshuse og hoteller, hvor ildsjælene driver værket. Men hvor bliver kulturstøtten dog af?

Rocknalle, Ivan Sand, Henning Kaae som Rocknalle & His Crazy Ivans sammen med Søren Rislund.
FOTO: Pressefoto
1 af 1

– Vi elsker det alle, siger Roland Lyhr Sørensen, kendt som Rocknalle. Alle musikere er vilde de små spillesteder, mener han.

– Vi betaler alle skat, men kulturbudgettet går til de store byer. Vores lokale biograf er ikke en forretning.
Søren Rislund

Aftenens sidste øl bliver drukket i Drantum Forsamlingshus efter en vellykket koncert med Rocknalle & His Crazy Ivans, som dækker over guitaristerne Ivan Sand og Henning Kaae, samt komikeren Søren Rislund. En koncert med omkring hundred mennesker i et lille forsamlingshus på landet.

Som et par jernbanebøster har de joket med publikum om alt fra livremme til løn. Da publikum klapper på ekstranummer, bliver de spurgt, om det nu handler om gratis arbejde? Hvordan står til med fagforeningen herude vestpå? Om blikkenslageren også lige ordner den dryppende vandhane, hvis kunden giver en klapsalve?

– Jeg kan godt lide det med, at der kommer kommentarer fra salen, og at der er ildsjæle ude i de små landsbyer, siger Rocknalle og hentyder til Musik I Drantum, den lokale musikforening, som har stået for aftenens koncert.

Ildsjælene rundt i landet

Han skal lige have sig en smøg backstage inden musikgrejet skal pakkes sammen. Inden koncerten har de alle fire, som det er tradition, nået at pryde væggen i lokalet back stage med deres autografer.

 – Det er fedt med små forsamlingshuse, som har musikforeninger og laver andet samtidig, siger Rocknalle og nævner Skovsgaards Hotel i Nordjylland. Her er mange ansatte på særlige vilkår, fordi de er handicappede eller psykisk sårbare mennesker.

Søren Rislund deler både Rocknalles glæde og holdning til de små spillesteder. Begge har mange år bag sig på både små og store scener og kan score en alder af henholdsvis 74 og 67 år.

Søren Rislund, der har været makker med nu afdøde Jan Monrad (Monrad & Rislund), har hjemme i Borup nær Køge.

– Vi har en lille biograf, kaldet Borup Kino. Den kan også lejes ud til selskaber, og der er 60 frivillige omkring dette projekt, fortæller Søren Rislund, der er meget interesseret i, at man skal kunne bo på landet. Mellem Borup og København er der er god kollektiv trafik, og togturen tager 35 minutter, hvis man har arbejde i storbyen.

Kulturpengene 

– Vi skal selv gøre det hele i Borup Kino. Der kommer ikke nogen og gør det for os, fortsætter Søren Rislund, der lige har et svirp til pengenes fordeling:

– Vi betaler alle skat, men kulturbudgettet går til de store byer. Vores lokale biograf er ikke en forretning. Vi har et helt anderledes tilbud, nemlig fællesskabet. Det er så vigtigt at lave noget, der hvor folk bor, siger han med en undren over, at det kan være så svært at få del i kulturmidlerne.

Mens kulturmidlerne lader vente på sig, spiller musikerne videre, og ildsjælene klør på.

20. mar. 2018 - 13:15   20. mar. 2018 - 13:26

Musik

kb@arbejderen.dk