26 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Scharnberg-fond har uddelt priser: Svært at vælge mellem de mange aktivister

Carl Scharnbergs Uofficielle Fond 2019

Scharnberg-fond har uddelt priser: Svært at vælge mellem de mange aktivister

Da Carl Scharnbergs Uofficielle Fond skulle uddele sin årlige pris fornylig, var det svært at vælge ud mellem de mange gode formål og aktivister i Danmark, men det er positivt problem, mener fondens bestyrelse.

Søren-Emil Schütt og Elisabeth Frederiksen fra Almen Modstand i henholdsvis København og Aarhus modtog Carl Scharnbergs Uofficielle Pris for deres arbejde mod ghettolovens konsekvenser for almene boliger.
FOTO: KB
En meget glad Sussie Elkjær, talskvinde for facebookgruppen "Assens kommune svigt af ældre", da hun modtog Scharnbergprisen på vegne af sin gruppe.
FOTO: Kirsten Folke Harrits

Her i 2019 har været rigtigt svært at vælge prismodtagerne til Carl Scharnbergs Uofficielle Fonds Pris, men det er fondens bestyrelse ikke kede af:

– Vi er i den heldige situation, at der er mange flere, vi gerne ville give priser til. Der er så mange aktivister, så mange forskellige steder, der laver så vigtigt og godt et stykke arbejde, sagde Ditte Scharnberg fra bestyrelsen.

Vi vil fortsætte og holde øje med hvilke vilkår Assens Byråd vil give de mennesker, der ikke længere kan klare sig selv.
Sussie Elkjær

Mange højlydte protester er da også kommet frem det sidste års tid, blandt dem DSB-arbejderne, renovationsarbejdere, men de har heldigvis en officiel organisation at læne sig op ad.

Mange andre må organisere sig, protestere og råbe op uden en organisation i ryggen. Ofte bliver de overhørt, men vælger at kæmpe videre. Det er den slags folk, digteren Carl Scharnberg kaldte for "de uofficielle", og i den ånd blev prisen indstiftet i 1997, to år efter hans død.

>> LÆS OGSÅ: – Han fór lige i blækhuset

Aftenens prisoverrækkelser fandt traditionen tro sted på Langsøhus i Silkeborg, der fornylig fyldte 50 år som kursussted for 3F og tidligere SiD. 

Demokratiets fundament

Fondens bestyrelse delte i år hele fire priser ud til uofficielle aktivister. Almen Modstand modtog prisen som "et skoleeksempel på de uofficielle" med deres kamp mod ghettoloven, sagde Finn Sørensen fra fondsbestyrelsen.

Almen Modstand er en landsdækkende bevægelse fra forskellige almene boligområder i Danmark, der blev dannet i 2018. Om ghettoloven sagde Finn Sørensen:

– Hvordan kan det nogensinde blive løsningen på sociale problemer, at man river velfungerende boliger ned, jager beboerne ud og lader markedskræfter tage over? Det er selvfølgelig heller ikke formålet at løse problemet. Formålet er at underminere en vigtig del af fundamentet for demokratiet og velfærdstaten i dette land, nemlig den beboerstyrede boligsektor.

Vi er i den heldige situation, at der er mange flere, vi gerne ville give priser til.
Ditte Scharnberg

Søren-Emil Schütt og Elsebeth Frederiksen fra Almen Modstand takkede for prisen og lagde ikke skjul på, at de 10.000 kroner falder på et meget tørt sted for en organisation, der føler sig fuldstændig overrumplet af politikernes handlinger.

 – Vi troede, at når man organiserede sig nedefra, så ville man opleve en eller anden form for lydhørhed. Dét har vi ikke oplevet overhovedet, og det er kommet som lidt af en overraskelse for os. Tingene har bare rullet med lynets hast, sagde Søren-Emil Schütt.

Almen modstand fortsætter

Almen Modstand vil forsætte sit oplysningsarbejde, for snart begynder nedrivningen og tvangsflytningen af beboere fra 4000 lejligheder i den almene boligsektor i Danmark.

>> LÆS OGSÅ: Ghettolov betyder nedrivning af 3000 almene boliger

Vi er nødt til at søge fonde og fagforeninger om penge til flyers, fortæller Elsebeth Frederiksen til Arbejderen med henvisning til den store interesse for Almen Modstand, som viste sig i debatteltet på Aarhus Havn under fagbevægelsens første maj.

Afslørede menneskehandel

"Aktivister mod menneskehandel" fra "Holbæksagen" trak det største bifald hjem denne aften.

Faglige sekretærer, tolk og medlemmer fra 3F har sammen afsløret firmaer, som udnyttede rumænske arbejdere. De rumænske arbejdere er blevet underbetalt og tvunget til at lyve om deres ansættelsesforhold overfor fagforening, arbejdstilsyn og politi.

Hans A. Sørensen fra fondsbestyrelsen argumenterede for prisen med, at:

– Vi vil gerne med tildelingen sende et signal om anerkendelse og støtte til fagligt aktive, der bevæger sig ud for at kæmpe mod griskhed og grumme vilkår – og til udsatte og undertrykte, som tør tage kampen og sige fra!

Holder fast når politikere i Assens svigter

"Assens Kommune svigt af de ældre" er en facebookgruppe med udgangspunkt i Assens Kommune på Fyn. Gruppen blev dannet i efteråret 2018 for at få flere i tale og råbe politikerne op. Nu har den 1400 medlemmer og en arbejdsgruppe på ni personer.

Sussie Elkjær, talskvinde, kunne fortælle om ældre, der kun fik støvsugning hver femte uge, og dagcentre, der blev lukket. Ved at "Assens Kommune svigt af de ældre" gentagne gange har stillet spørgsmål til kommunen fik de ældre rengøringen tilbage, men gruppen kæmper videre for de øvrige ydelser. Desuden varsler Assens Kommune flere nedskæringer.

Hvordan kan det nogensinde blive løsningen på sociale problemer, at man river velfungerende boliger ned?
Finn Sørensen

"Assens Kommune svigt af de ældre" samarbejder med både de ældre og plejepersonalet:

– Vi er ikke rettet mod omsorgspersonalet. Vi har et godt samarbejde med fagbevægelsen og har haft borgermøder og valgmøder sammen, sagde talskvinde Sussie Elkjær.

– Vi vil fortsætte og holde øje med, hvilke vilkår Assens Byråd vil give de mennesker, der ikke længere kan klare sig selv. Vi kæmper fortsat deres sag, sluttede talskvinde Sussie Elkjær.

Gadekunst skal give debat i byen

Fondsbestyrelsen havde også en pris til unge på Street Station, Aalborg for gavlmalerier samt for aktiv og debatterende deltagelse i byens kulturliv. Aalborg Street Station skriver om sig selv:

"Street Station er et mødested og et forum, hvor alle er velkomne, og hvor vi udfordrer og stiller os kritiske over for den danske kultur og det danske samfund".

Denne pris var allerede blevet overrakt til Frida Stiil Virum fra gruppen ved indvielsen af et gavlmaleri i Aalborg i maj måned.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jun. 2019 - 09:25   12. jun. 2019 - 11:17

Prisuddeling

Af Karin Busk
Scharnberg-pris 2019

Prisoverrækkelsen fandt sted tirsdag 4.juni på Langsøhus, 3Fs kursusejendom i Silkeborg

De fire prismodtagere 2019: