22 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Torben Chris: "Ja, gu' er jeg da rød"

Stand-up-komiker går til stålet

Torben Chris: "Ja, gu' er jeg da rød"

Den 43-årige standupper fra Give, Torben Chris, har altid stemt rødt. Han mener, at det "langt- hen-ad-vejen" er umuligt at lave højreorienteret comedy.

– Prøv at høre her. Jeg har altid stemt rødt, og det vil jeg fucking blive ved med, siger Torben Chris.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen

Den kendte stand-up-komiker Torben Chris lægger ikke skjul på, at han er rød og altid har stemt venstreorienteret, selv om de fleste af hans venner i det midtjyske er "blå".

Rent faktisk mener han "langt- hen-ad-vejen", at det er umuligt at lave højreorienteret comedy.

Når en højre-orienteret person typisk tror, at han eller hun automatisk er bedre end andre, er det noget vrøvl.
Torben Chris

–  Ja, det synes jeg. I dét samfund, vi lever i, mener de fleste jo, at det giver god mening at deles om tingene og "have det chilleren".

– Når en højreorienteret person typisk tror, at han eller hun automatisk er bedre end andre, er det noget vrøvl. Ja, det er slet ikke logisk at argumentere for, siger Torben Chris, da vi møder ham en brandvarm aften i Roskilde før et show her i begyndelsen af august.

Sideskilning og grimt overskæg

– Jo, måske kan man alligevel godt lave højreorienteret comedy, men så bliver det udelukkende for højreorienterede mennesker og comedy, hvor Hitler vifter rundt med sin skæve sideskilning og grimme overskæg, siger Torben Chris med et glimt i øjet.

Torben Chris Nielsen er født i 1977 i Give i Midtjylland. Han er kendt fra DM i stand-up 2003, fra Comedy Fight Club på TV2 Zulu og siden vært på Comedy Zoo. Han bor i dag atter i Give, er gift og har to børn.

Han er i den sidste tid også blevet kendt for sine jævnlige "vrede rants" på de sociale medier, hvor han tager emner op, som irriterer ham eller undrer ham. Blandt andet kritiserede han statsminister Mette Frederiksens reklame om ulighed, der foregik i en håndboldhal – hun optrådte med høje hæle på det fine lakerede gulv i hallen!

Nøgenhedsforskrækkelse 

43-årige Torben Chris har også taget finanspolitik op og blandet sig i debatten om alt fra dyresex til den påståede "ældrebyrde" og pædofiliangsten. Han satte blandt andet brand i debatten om danskernes nøgenhedsforskrækkelse ved at bringe et foto på de sociale medier med sig selv og datteren på to år i et badekar.

Jeg er sgu ikke blevet mere grådig og skraber ikke til mig på nogens bekostning.
Torben Chris

I dag skal han på scenen på Chase Cocktailbar i Roskilde centrum i et show, som også Roskilde Scenen er medarrangør af i samarbejde med Comedy Zoo. Andre deltagere på scenen denne aften er kollegaen Thomas Hartmann, som han ofte arbejder sammen med, blandt andet om fællesshowet, Mens Room 4.

At hjælpe andre

Men over en danskvand giver han sig god tid til at svare på en række spørgsmål – blandt andet om, hvor hans venstreorienterede holdninger stammer fra.

– Nu bor jeg i Midtjylland, og er omgivet af blå personer, så måske er jeg i virkeligeheden lilla set i den sammenligning, griner han.

Han var FDF-spejder indtil 20-årsalderen.

– Jeg har altid været præget af en holdning om at hjælpe andre. Jeg har desuden arbejdet 20 år i pædagogfaget og altid "været på deres hold", siger Torben Chris, der i sin tid blev læreruddannet på Jelling Seminarium.

Hun kunne kun spise yoghurt, så jeg tyggede pommes-fritterne for hende.
Torben Chris

– Der er noget "huleboer-agtigt" og forældet vås over at påstå, at man er født lidt bedre end andre, og måske har en anden hudfarve, der skulle være bedre. Det ved alle intelligente mennesker er hjernedødt, siger Torben Chris og læner sig frem over cafebordet.

– Prøv at høre her. Jeg har altid stemt rødt, og det vil jeg fucking blive ved med, slår Torben Chris fast.

Stemmer rødt og betaler topskat

Men hvordan hænger det sammen med, at du er med i stand-up-branchen, der tilsvarende er blevet mere pengeorienteret?

– Mange af mine kolleger siger til mig, at jeg er temmelig retarderet, fordi – alt imens jeg betaler topskat – stadig stemmer rødt. Men, bare fordi jeg i dag tjener pengene nemmere, er jeg sgu ikke blevet mere grådig og skraber til mig på nogens bekostning af den grund, siger komikeren og ryster på hovedet.

Torben Chris er ikke til at spøge med: – Jeg blir sur, hvis for eksempel nogle snakker grimt om folk, der ikke har fortjent det.
Klaus-Henrik Andreasen

Han hiver lidt op i sin trøje med defekt lynlås og stikker et par bukseben frem – billige jeans-shorts til 150 kroner. 

– Jeg har ikke en følelse af, at jeg har mere brug for pengene i dag. Jeg lever sgu som dengang jeg var på SU. Det er nok min kone, der bruger de flere penge, vi får ind, skraldgriner Torben Chris, der i 2015 lavede sit første one-man show, Jydelogik.

Han synes, at det er "megafedt" at kunne betale for sit hus uden at tage en masse lån.

– Som komiker er det umuligt at låne penge, hvis du ikke kan fremvise faste lønindtægter de seneste 10 år og en liste over forventede indtægter. Det er jo svært for en komiker at svare på, men til gengæld kan jeg spare op.

Tåler ikke grim snak

Torben Chris misser mod augustsolen og ser lidt eftertænksom ud. Han føler sig forbundet med de mennesker, der "ligger ned" eller har det svært, hvis andre for eksempel træder på dem.

– Jeg blir sur, hvis for eksempel nogle snakker grimt om folk, der ikke har fortjent det. Er gerne en, der forsvarer en ung arbejder i netto-køen. Jeg er vist nok lidt hippieagtig. Kan vi ikke allesammen have det godt?

Jeg har altid været præget af en holdning om, at man skal hjælpe andre.
Torben Chris

På Samsø Festivalen inviterede han en gang en Hus Forbi-sælger med backstage til et måltid mad, fordi den hjemløse tilsyneladende trængte til det, fortæller en af Torben Chris' bedste venner, stand-up-komikeren Karsten Green, der tidligere har været bofælle.

"Torben er meget socialt orienteret. Han gør grin med de, der for eksempel skader andre på sin vej fremad. Men han undersøger altid et emne godt, før han præsenterer det på scenen – han går på nettet eller ringer folk op og vender problematikken grundigt. Han sætter sig ikke bare ned og sætter ord sammen til en joke, fortæller Karsten Green over telefonen.

Lige til stregen

En anden af komikerens bedste venner, kollegaen Thomas Hartmann, fortæller Arbejderen, at der altid er en rød tråd i Torben Chris' optræden – altid en holdning – og at han bliver glad, hvis folk begynder at "tænke over ting efter et show", selv om den jyske komiker er gået lige til stregen med sin speedsnak. 

Som komiker er det umuligt at låne penge i banken, hvis ikke du ikke kan fremvise faste lønindtægter de seneste 10 år.
Torben Chris

Selv siger Torben Chris, at han elsker at "bringe folks pis i kog", samtidig med, at de måske begynder at tænke over tingene.

– Det vigtigste er selvfølgelig at få folk til at grine. At de så ændrer holdning, er bare ekstra fedt. Men man må ikke overskride folks grænser, og det skal ikke blive et foredrag eller en fortælling. Folk skal skrige af grin, mener komikeren, der i 2019 turnerede med one-man-showet Torben Chris' ABC.

De bestilte spørgsmål

Vi giver Torben Chris lejligheden til at formulere et eget spørgsmål til sig selv af betydning. Et spørgsmål, han altid har ønsket, at en journalist stillede.

Hvad du mest stolt af, som ikke har noget med stand-up gøre?

– Det er dengang i 10. klasse, da jeg fik karakteren 13 af min lærer for en engelskrapport om den amerikanske, animerede sitcom, The Simpsons, som jeg var helt vild med. Læreren hadede mig i øvrigt som pesten og brød sig ikke om at give mig 13-tallet. Så det var en dejlig fornemmelse.

Komikeren skeler til uret. Han har lige 20 minutter inden dagens show går i gang på Chase Cocktailbar. Gæsterne er allerede ved at indfinde sig. Så det er tid til endnu et sidste "bestilt spørgsmål".

Tyggede pommes fritter for en anden

Thomas Hartmann mener, at vi som avis bør spørge Torben Chris, om han er så social, at han ligefrem har tygget maden for et andet menneske?

Så det gør vi så.

– Ja, det er sgu en sand historie. Jeg har altid haft ja-hatten på. Under en festival sad jeg ved siden af kvinde som sultent ser på mine pommesfritter. Men hun kunne ikke tygge dem, fordi hun havde bræket kæben og var syet sammen. Hun kunne kun spise yoghurt. Jeg var lidt fuld og spurgte, om jeg skulle tygge pommesfritterne for hende. Ja, tak. Det gjorde jeg så, mens hun – som en sulten fugleunge – bad om mere karrysnask. Man er jo høflig, så det gav jeg hende...

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2020 - 11:32   11. aug. 2020 - 12:13

Interview

ah@arbejderen.dk
Rød bog: Torben Chris
 • Født Torben Chris Nielsen 13. februar 1977 i Give.
 • Bor i samme Give, gift og to børn. 
 • Kendt fra DM i stand-up 2003.
 • Senere Comedy Fight Club på TV 2 Zulu og vært på Comedy Zoo.
 • Læreruddannet på  Jelling Seminarium.
 • I 2006 nummer tre ved DM i stand-up.
 • Mini-tour med Linda P og Karsten Green i 2006 med "Os fra tv"
 • Med i TV2 Zulus Comedy Fight Club i 2007 og Comedy Aid i 2011 og 2012.
 • Med Thomas Hartmann lavede han showene Men's Room fra 2011 og ?
 • Vært ved Comedy Aid i 2014.
 • Vært på 2016-programmet "Giver Det Mening Ifølge Torben Chris".
 • I september 2019 lavede han programmet Begravelse for Begyndere på DR, hvor han lagde sig nøgen i en kiste.
 • Dette fik en seer at klage over, at det ikke var etisk, men klagen fik ikke medhold.
 • I 2019 turnerede han med one-man showet Torben Chris' ABC.