04 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Tenet: En overdrevet indviklet tidsrejsefilm

Ny action-film fra Christopher Nolan

Tenet: En overdrevet indviklet tidsrejsefilm

Hvem magthaverne i fremtiden er, og hvad de vil udrette, får man ikke at vide i Tenet, der sikkert er planlagt som den første i en serie af "tidsspionfilm".

John David Washington i hovedrollen som Protagonisten.
FOTO: Warner Bros. Pictures
1 af 1

Den længe ventede action- og science fiction-storfilm Tenet foregår i et overordnet univers med en kold krig på tværs af tiden. Ordet "tenet" er et palindrom, som beskriver, hvordan dele af filmens handling går både fremad og baglæns samtidig, hvilket man må sige er rimelig originalt – men også belastende indviklet!

Der gemmer sig en god film et eller andet sted inde i Tenet, men den formår desværre ikke at grave sig ud.

Engang i fremtiden har der efter sigende været en krig, som har sendt splinter og vragdele tilbage i tiden i form af diverse objekter med interessante egenskaber. En speciel efterretningstjeneste samler på disse objekter og bruger dem på diverse missioner imod den krigeriske fremtid.

Hvem magthaverne i fremtiden er, og hvad de vil udrette, får man ikke at vide i denne film, som sikkert er planlagt som den første i en serie af "tidsspionfilm".

Filmen fokuserer i stedet på en af de missioner, som den hemmelige efterretningstjeneste udfører, hvilket er en konflikt med en sindssyg russisk rigmand (spillet af Kenneth Branagh), som er allieret med fremtiden og selv har rådighed over et par tidsmaskiner. Han forsøger at samle de ni dele til en "fysisk algoritme" – en frygtelig opfindelse fra fremtiden, som kan ødelægge hele tidslinjen og dermed verden.

For meget visuelt lir

Ideerne i denne film er meget store og meget fascinerende, og der bydes også på en række imponerende actionscener, og som sådan er det en interessant og flot science fiction-film – men desværre er fortællestilen så opstyltet og forvirrende, at den nærmest må erklæres mislykket. I mange scener er det uklart, hvad der foregår, og hvad der er på spil, og man bliver simpelthen ikke revet med af handlingen.

Skuffende, eftersom instruktør Christopher Nolan ellers havde subtilt antikapitalistiske ting på hjerte med filmen Inception fra 2010.

Dette gøres kun værre af, at hovedpersonerne er så lidt engagerende og gennemgår så mangelfuld en udvikling, at filmen flere steder bliver direkte kedelig. Det står heller ikke klart, hvem der egentlig er de gode, og hvem der er de onde, ud over hvad figurerne i filmen selv beskriver sig som – og de er jo upålidelige fortællere.

Plottet er utrolig kompliceret og efterlader seeren med mange spørgsmål, som ikke bliver besvaret. Typisk for Hollywoods kommercielle filmmaskine er der fokuseret på visuelt lir, mens kvaliteten af selve historien er dybt forsømt.

Der gemmer sig en god film

Det er lidt skuffende, eftersom instruktør Christopher Nolan ellers havde subtilt antikapitalistiske ting på hjerte med filmen Inception fra 2010, som han – ligesom Tenet – også selv skrev manus til. Han burde nok i stedet arbejde sammen med en god screenwriter.

Endelig arbejder det heller ikke til Tenets fordel, at den blot er første lille kapitel i en meget større saga, for som sådan har den for travlt med at beskrive og forklare både det meget indviklede overordnede univers og den meget indviklede specifikke mission, der finder sted i denne lille del af sagaen.

Der gemmer sig en god film et eller andet sted inde i Tenet, men den formår desværre ikke at grave sig ud af sit alt for kompakte og ambitiøse manuskript.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2020 - 12:30   07. sep. 2020 - 13:33

Filmanmeldelse

Tue Sørensen
Anmelder
Tenet
  • Tenet. Action-thriller af instruktøren Christopher Nolan
  • Tenet (USA, 2020), 2 timer og 30 minutter
  • Medvirkende: John David Washington, Elizabeth Debicki, Robert Pattinson, Kenneth Branagh med flere
  • Premiere d. 26. august 2020