25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Sporet er helt koldt

Branden i Frihedsmuseet

Sporet er helt koldt

Halvanden år efter nedbrændingen af Frihedsmuseet i København er politiets brandgruppe stadig uden spor af gerningsmændene til den påsatte brand.

En gruppe medlemmer af modstandsbevægelsen, Region V (Sjælland), Roskilde Amt, Ryegaard-Lejre Styrken.
FOTO: Stig Sumborg
1 af 1

Der er stort set kun én ting, der står klar omkring branden i Frihedsmuseet i København natten mellem den 27. og 28. april sidste år:

- Den var påsat! Der er ingen vaklen i stemmen hos René Hansen, leder af København Politis brandgruppe, på spørgsmålet om, hvorfor Frihedsmuseet brændte ned.

I forbindelse med efterforskningen af branden fandt politiet to steder, hvorfra ilden havde bredt sig til bygningen. Den er fra 1957, hvor den blev overdraget til staten som en folkegave, bygget af midler skænket af modstandsbevægelsen efter krigen og en pengeindsamling.

Frihedsmuseet rummede før branden, der førte til bygningens nedrivning, genstande og historier fra den danske modstandsbevægelses kamp mod den tyske besættelseshær i årene 1940-45. Efter en massiv indsats fra Københavns Brandvæsen lykkedes det at redde alle museets effekter ud af den brændende bygning, stort set uden at de har lidt skade.

Efterforskningen viste, at nogen eller nogle havde hældt brandbar væske til en toiletvogn uden for bygningen, samt til caféterassen for museets udendørs servering. Men hvem og hvor mange er fortsat en gåde.

- Vi er ikke kommet nærmere en opklaring af, hvem der satte ild til bygningen. Sporet har været helt koldt, siden vi indstillede efterforskningen i november, siger René Hansen til Arbejderen.

Der kom ellers en smule gang i efterforskningen, da en anonym giver udlovede en dusør på 100.000 kroner for oplysninger, der kunne finde frem til gerningsmanden. Men selv efter ialt 15 tip om branden til Københavns Politi, står Brandgruppen stadig på bar bund.

- Videoovervågningen viste sig at være af så dårlig kvalitet, at den ikke har været til nogen hjælp. Også sporet til, at medlemmer eller sympatisører fra nynazistiske grupper skulle stå bag ildspåsættelsen, har vist sig grundløst, slutter lederen af København Politis brandgruppe.

Det gamle Frihedsmuseum blev revet ned til grunden i begyndelsen af 2014, med undtagelse af en 10 meter lang væg, som har indgraveret navnene p ådonatorerne bag museet. I regeringens Finanslovsforslag for 2015 er der afsat 64 millioner kroner til en genopførelse af Frihedsmuseet på den nuværende grund i Churchill-parken. Det nye museum forventes indviet i 2018.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. sep. 2014 - 11:11   05. sep. 2014 - 14:24

Frihedsmuseet

gp@arbejderen.dk