17 Jul 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 12 °C

Sommerferie uden røde rejer

Tips til billig ferie

Sommerferie uden røde rejer

Kontanthjælpsloft og integrationsydelse tvinger flere børnefamilier end nogensinde før til at tænke kreativt, når de skal holde sommerferie sammen med børnene.

Det behøver ikke at være dyrt og all inclusive at holde sommerferie. Det kan være hyggeligt selv at stå for sin egen mad og lave bål.
FOTO: bi
1 af 1

Du behøver ikke rejse langt eller betale dyrt for at få nogle fede oplevelser i din ferie. Danmark er et lille land. Der ligger masser af natur lige rundt om hjørnet, uanset hvor du bor.

Mange kommuner er gode til at give deres bysbørn ideer til at komme ud i den lokale natur.

Danskere pakker oftere og oftere sovepose, tændstikker og lommelygte i rygsækken, når vi skal på ferie eller nyde en weekend langt væk fra hverdagen. Men husk at i år er der bålforbud i Danmark, så tjek lige Beredskabsstyrelsens hjemmeside: brs.dk

Antallet af overnatninger i naturen er steget støt igennem en årrække. I første halvår af 2018 blev der booket 130.000 overnatninger på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Tallet for hele 2017 var 165.000.

Du kan overnatte gratis i shelter eller slå dit telt op på naturpladser – ofte med adgang til vand og toilet. Du kan hente forskellige apps - eksempelvis Naturguide - til din telefon og få inspiration til dine ture. Og app’en Naturbasen viser dig, hvilke planter, dyr og svampe du kan finde i det område, du befinder dig i.

Vandreruter herhjemme og i Norden

På Naturstyrelsens hjemmeside www.naturstyrelsen.dk kan du få et overblik over de flere hundrede vandreruter, der findes rundt i Danmark. Her kan du også hente "Guider til den danske natur" - som også indeholder kort og en masse viden om historien og kulturen i de enkelte lokalområder, samt praktiske informationer om overnatningsmuligheder og fakta om naturen og dyrelivet i det enkelte område.

Hvis du vil prøve kræfter med Sverige og Norge, så finder du på den norske side www.ut.no 7000 forslag til vandreture - inklusive kort og rutebetegnelser og overnatningsmuligheder. Turene er delt op efter sværhedsgrad.

På www.visitnorway.com finder du beskrivelser af de mest kendte vandreruter. Norge har ikke mindre end 44 nationalparker, hvor det er gratis at vandre. Den Norske Turistforening (DNT) driver over 550 hytter, hvor du kan overnatte. Læs mere info på www.dnt.no.

Hvordan kommer jeg i gang?

Der er god hjælp at hente i bøgerne "Vandring og friluftsliv" og "Friluftsliv" om, hvordan du kommer i gang med komme ud i naturen.

Bøgerne tager dig i hånden og kommer med gode tips – lige fra planlægning af din tur, valg af det rette fodtøj, sovepose, rygsæk, telt, kogegrej og meget mere, der er rart at vide, hvis du beslutter dig for at forlade dit trygge hjem, fjernbetjeningen, køleskab og komfur og begiver dig ud i det vilde, ukendte og primitive.

Når du skal lave mad, er der flere muligheder. Det er hyggeligt at lave bål. Og de to bøger giver en god indføring i, hvordan man forbereder, opbygger og tænder et bål samt hvilken type træ, der brænder bedst. 

Et godt råd er altid at teste dit kogegrej hjemmefra, så du ved, hvordan det virker.

Bøgerne har en række opskrifter på turmad – mad med kalorier, som kan holde sig og ikke vejer alverden.

Udenfor stier og veje

Hvis du vil kaste dig ud i at vandre udenfor stier og veje og forsøge dig med kompas og kort – så er der også en god guide i bogen.

Et af de emner, der bliver gjort en del ud af i de to bøger er fodtøj og beklædning. Vidste du for eksempel, at det er en god ide at købe vandrestøvler, hvor der er plads til to par strømper?

Din rygsæk er også en videnskab. Den skal få dig hele vejen igennem sol og regn og indeholde proviant, grej og tøj.

Køb dig ikke fattig

Du må aldrig gå ned på udstyr! Og der er forskel på udstyr. Men inden du køber dig fattig, så tjek lige Den Blå Avis og Gul & Gratis. Her bugner det med godt og billigt friluftsudstyr. Og din lokale genbrugs har garanteret liggeunderlag og sovepose.

Hvis du skal have børn med på tur, så kan du hos spejderne finde ideer til aktiviteter, du kan lave med ungerne undervejs.

Ferieaktiviteter for familier

Mange kommuner har en masse gratis sommeraktiviteter – især for familier med børn.

Københavns Kommune har oprettet siden feriecamp.kk.dk med en masse spændende aktiviteter – lige fra et kursus i at lære at stå på stylter til at lære at lave mad eller at gøgle. Der er også gps-løb og bålmad og en masse andet.

På www.bornibyen.dk er der en oversigt over en masse fede legepladser i København.

Mange kommuner er gode til at give deres bysbørn ideer til at komme ud i den lokale natur. Aarhus Kommune har oprettet en række links på sin hjemmeside. Hver måned bliver der afholdt en række gratis og guidede naturture i Aarhus. Du kan også få et overblik over lokale shelters og udendørs fitnesspladser samt stier til mountainbike.

Så trods bålforbud, er der muligheder for en spændende ferie uden at tømme lommerne helt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jul. 2018 - 13:35   13. jul. 2018 - 11:07

Ferietips

ml@arbejderen.dk
Bøger med tip til friluftsliv:

Mette Mortensen: Vandring og friluftsliv – udførlig guide og nyttige tips til oplevelser i naturen. 192 sider. 230 kroner. Forlaget Mussman.

Jens Bursell m.fl.: Friluftsliv - fra drøm til virkelighed. 376 sider. 349 kroner.