15 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 22 °C

Røde sange vakte vild begejstring

Genhør med Søren Sidevind

Røde sange vakte vild begejstring

Søren Sidevinds Spillemænd spillede et brag af en koncert til deres reunion i Aarhus med de røde kampsange.

- Skipper Clements morgensang er den sang, vi var mest kendt for, introducerede forsangeren, Lars Madsen.
FOTO: PN
1 af 1

Søren Sidevinds Spillemænd scorede fra starten klapsalver med en klingende udgave af "Brødre lad våbnene lyne", da de sidste lørdag var samlet til re-union i Aarhus på Marselisborg Gymnasium.

- Sangene virker stadigvæk som politisk agitation og fællessang, der kan vække begejstring og kampgejst.

Over 200 inviterede gæster var mødt frem med madkurve og forventninger om at høre de røde agitationssange fra 1970’erne, og som stadig synges til politiske møder og fester.

- Skipper Clements morgensang er den sang, vi var mest kendt for, introducerede forsangeren, Lars Madsen, og blæste til kamp for de fattige bønder med Ebbe Kløvedahls sang. I år er det 500-året for reformationen og efterfølgende kom de bondekrige, der i Danmark blev slået ned af Grev Rantzau.

Søren Sidevinds Spillemænd var mødt frem med et ni mand stærkt hold, alle iført gråt hår og brogede briller. Sidste år bød de på en Åben Øvning, som i år var forfremmet til en Familiefest, ifølge Lars Madsen. Tilbage i Aarhus by hvor Søren Sidevind opstod, kunne han fortælle at:

- Vores musikalske kriterie var i sin tid at overdøve Frelsens Hær på Clemensbro i Århus.

Kampe og blokader

Der var kamp om pladsen på gader og stræder i 70’erne, når man ville have et budskab ud, og det ville Sidevinden, som var orkester for DKPs valgkampagne.

På latteren hos publikum kunne man spore, at ikke så få havde oplevet dette, mens andre havde været med spillemændene på blokader.

- Dér var jeg med! Jeg var i Faglig Ungdom dengang! udbryder en mand glædesstrålende og klasker til sidemandens skulder, mens Sørens Sidevinds Spillemænd bryder ud i Hope Computer-sangen fra blokaden ved Hope Computer, Hadsund i 1973.

Søren Sidevinds Spillemænds historie og repertoire er fyldt med sange fra alle mulige faglige kampe og blev introduceret med klar adresse til nutidens dagsorden med kampen for fred og mod fascisme.

Orkestrets første del af koncerten varede halvanden time, med udskiftning på bænken, to og to ad gangen, som ægte oldboys. Lars Madsen fløjtede første halvleg af med ordene:

- Nu er vi nået dertil i vores alder, hvor vi vil have tid til noget fordybelse!

Anden halvleg var en hyldest til forskellige kunstnere: Woody Guthrie, Steve Goodman, Bob Dylan, Hoola Bandoola Band og Michael Wiehe.

Ny koncert ikke udelukket

- Det var da en fed aften! Denne gang var det jo en fest, siger en glad Lars Madsen til Arbejderen efter koncerten, der var arrangeret som en slags familiefest med de gamle DKP'ere fra halvfjerdserne.

- Det er et inviteret publikum, hvilket er lidt taknemmeligt, konstaterer Lars Madsen og tilføjer:

- Men sangene virker stadigvæk som politisk agitation og fællessang, der kan vække begejstring og kampgejst, som de blev lavet til i sin tid.

På spørgsmålet om Søren Sidevinds Spillemænd kunne tænke sig at lave det til en offentlig koncert til næste år, svarer forsangeren:

- Vi tager en ting ad gangen grundet alderen. Vi udelukker ikke noget, så længe vi bare kan præstere på det niveau, vi gjorde i aften.

- Hvis der er en sammenhæng, hvor vi synes, det rigtigt at stille op, vil vi ikke udelukke noget på forhånd.

08. mar. 2017 - 13:20   08. mar. 2017 - 13:30

Koncert

kb@arbejderen.dk
Søren Sidevinds Spillemænd
  • Søren Sidevinds Spillemænd startede i 1973 i Aarhus og var sammen frem til 1978.

  • De turnerede i Danmark og DDR især, hvor de optrådte med Miriam Makeba (Sydafrika), Quilapayun(Chile) og andre verdensnavne i direkte tv-udsendelser til en tredjedel af jordkloden og toppede hitlisterne.

  • Gruppen udgav tre LP’er (hvoraf en solgte til platin i Danmark) og en single. Mange af deres sange kan høres på youtube.com

  • Set lørdag 4.marts. I orkestret: Lars Madsen, Jørgen Schwensen, Poul Bach, Steen Jessen, Morten Jessen, Jan Due, Steen Veigaard, Simon Palm og Henning Langkjer.