19 Jan 2021  

KBH: Overskyet, let regn, tåge, 2 °C

Prismodtagere i godt selskab med røde forfattere

Gelsted-Kirk-Scherfig Prisen 2019

Prismodtagere i godt selskab med røde forfattere

Gelsted-Kirk-Scherfig Fonden uddelte i år deres priser til sanger Karina Willumsen og kunstmaleren Jeff Ibbo. Gæsterne var også med til at give Yiliam Gómez en flot afsked efter fire år som Cubas ambassadør i Danmark.

En glad Karina Willumsen modtog Gelsted-Kirk-Scherfig Prisen for sin poesi, humor og politiske satire.
FOTO: Aage Christensen
Ditte Poulsen sammen med prismodtager 2019, kunstmaler Jeff Ibbo.
FOTO: Aage Christensen
Flot afsked med Yiliam Gómez(tv), Cubas ambassadør i Danmark siden 2015. Her sammen med Sven-Erik Simonsen fra Dansk Cubansk Forening, ambassadørens mand Ares Valdes og Johnny Mortensen, redaktør af Cubabladet.
FOTO: Aage Christensen

Der var overrækkelser, overraskelser, sang og musik, da Gelsted-Kirk-Scherfig Fonden bød velkommen til en fyldt sal i Casa Latinamericana i Valby i søndags for at uddele fondens pris 2019.

Dansk Cubansk Forening havde i samarbejde med Gelsted-Kirk-Scherfig Fonden sat et farvel til Cubas ambassadør på programmet.

De tre røde forfatteres liv, værk og vilje er baggrunden for, at DKP i 1979 indstiftede en fond i Otto Gelsted, Hans Kirk og Hans Scherfigs navne. Prisen gives til kunstnere eller organisationer, der har gjort "en særlig indsats for arbejderklassen, eller som har udrettet humanitære gerninger."

Troubadour med poesi og satire

Sanger og satiriker Karina Willumsen fik sin pris motiveret af Tove Jensen fra Demos. I sin begrundelse henviste Tove Jensen til bogen "Der brænder en ild" fra 1944, skrevet af en række kunstnere om modstandskampen mod nazismen, og om at holde ilden brændende, også efter besættelsestidens afslutning.

"Og det er dét, du gør, Karina – holder ilden brændende", sagde Tove Jensen og fortsatte sin motivation:

"Du er kommet i et godt selskab med Gelsted, Kirk, Scherfig – poeten, samfundskritikeren og satirikeren. Du er vor tids troubadour, der med poesi, samfundskritik og humor skriver og synger for os".

Tove Jensen nævnte sange fra Karina Willumsens repertoire om Trump og hans mærkelige hænder, om Lille Lars fra Græsted og hans ambitioner, om Ole Birk Olemus og hans automobil og sangen om "Korruption" og fortsatte:

"Vi lytter til satiren og morer os, samtidig med at vi mærker den underliggende poesi – der formidler din tro på kærlighed og fremtid".

Lun og skarp som Scherfigs pen

Den anden prismodtager var kunstmaleren, skulptøren og tegneserieskaberen Jeff Ibbo. Han står hvert år for plakaten til prisuddelingen. Kunstmalerne Barbara og Carsten Rütting Schweitz motiverede prisen med fokus på Ibbos engagement.

"Selvom det i vores dage kan betragtes som ufint, så er du der altid, når det gælder om at råbe politikerne op. Du spørger aldrig, hvad du får for det. Du stiller bare op, fordi du er den, du er."

Og lidt humoristisk tilføjede Rütting Schweiz:

"Jeff har trænet sin venstre hånd, efter han fandt ud af, at den "ser" bedre end den højre. Hans streg er lige så lun og skarp som Scherfigs pen."

Poeten, samfundskritikeren og satirikeren

Barbara og Carsten Rütting Schweitz kunne heller ikke lade være med at spejle Jeff Ibbo i de tre forfattere:

"Men han har jo også en del tilfælles med fondens ophavsmænd. Hans Kirk var søn af en læge, men blev selv fascineret af marxistiske ideer. Otto Gelsted vendte sig mod sin katolske baggrund, blev kulturradikal og senere medarbejder på Land og Folk. Hans Scherfigs hjem var præget af borgerlige værdier, mens han selv udviklede en modvilje mod kapitalismen. 

Hvad så med Jeff? Han voksede op som søn af en arkitekt i Holte, men vendte selv den borgerlige livsstil ryggen og blev fanget af mere progressive ideer."

Flot afsked med Cubas ambassadør

Dansk Cubansk Forening havde i samarbejde med Gelsted-Kirk-Scherfig Fonden sat et farvel til Cubas ambassadør på programmet. Det blev en fantastisk farvel til ambassadøren og hendes mand Ares Valdes, fortæller Sven-Erik Simonsen, formand for DCF.

Yiliam Gómez har været Cubas ambassadør i Danmark siden november 2015.

I de røde forfatteres ånd underholdt prismodtager Jeff Ibbo med at causere over sine billeder, Karina Willumsen spillede af sine sange, og sangeren Leif Monnerup mødte frem med sang og guitar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. nov. 2019 - 14:04   15. nov. 2019 - 13:39

Prisoverrækkelse

Af Karin Busk
Gelsted-Kirk-Scherfig fonden
  • Fondens formål er »at uddele en pris eller på anden måde støtte danske eller udenlandske personer, organisationer og medier, der har ydet en betydelig indsats inden for kunst og kultur, eller for fremme af social, etnisk og kønspolitisk ligestilling, økologisk bæredygtighed, samt fred og socialisme«
  • Den blev stiftet i januar 1980 af Fonden af 9. november 1919, en fredsfond ledet af advokat Christian Vilhelm Hagens. Han var blevet kommunist efter et besøg til Sovjetunionen i 1933 og kæmpede resten af sit liv for at afdække samfundets uretfærdigheder og hjælpe menneskeskæbner.
  • Som advokat var han især kendt som forsvarer i politiske sager, blandt andet i »spion-sagen« mod Jörg Meyer fra DDR, fagbevægelsens blokadesager og en injuriesag mod Land og Folks chefredaktør Børge Houmann, som modtog fondens første pris i 1980.