21 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Pædagog skriver moderne protestsang til OK18

Sange i solidaritet

Pædagog skriver moderne protestsang til OK18

Frederik Groth Nordstrøm arbejder som pædagog og kan ikke genkende, at offenligt ansatte har store lønningsposer. Det fik han sat i ord og musik til sangen "Skal vi lægge Danmark øde?"

Frederik Groth Nordstrøm, pædagog og sangskriver.
FOTO: Maher Katib
1 af 1

Kort før påskeferien lagde pædagog Frederik Groth Nordstrøm sin sang "Skal vi lægge Danmark øde?" på Facebook til støtte for de offentligt ansatte.

Vi går og knokler for noget, der ikke engang kan følge med pristalsudviklingen.
Frederik Groth Nordstrøm

– Hele retorikken i det her har været meget ubehagelig, siger han med henvisning til overenskomstforhandlingerne i 2018. Derfor syntes han, at det var en god anledning til en sang, en slags moderne protestsang:

– Før var der Afrikasangen og sange mod atomkraft. Det er måske ikke særlig moderne mere, fordi folk tænker, at vi har det måske meget godt, vurderer Frederik Groth Nordstrøm, der har erfaret noget ganske andet:

– OK18 er en markering af, at det ikke skal være en glidebane hen imod, at vi får ringere og ringere vilkår i det offentlige. Vi går og knokler for noget, der ikke engang kan følge med pristalsudviklingen. Det kan jeg se på min lønseddel, og jeg snakker med mange andre, der tænker ligesådan, siger Frederik Groth Nordstrøm.

Satire over lønposer

Det er ikke første gang Frederik Groth Nordstrøm skriver sange, og han har da også grebet fordommene om de store lønposer til offentligt ansatte satirisk an i sin sang:

Jeg vil kun ta’ og ikke gi’
i den offentlige sektor
For jeg har tænkt mig at bli’ rigtig rig.
Her scorer jeg kassen.

Sangens titel med "Skal vi lægge Danmark øde?" har han leget længe med:

– Min grundopfattelse er, at vi er alle en del af dette samfund, siger Frederik Groth Nordstrøm og uddyber:

– Er det meningen, at vi alle sammen skal lægge Danmark øde, fordi vi ikke kan finde ud af at forhandle ordentligt og forhandle nogle vilkår, vi alle kan være med på?

For ham er samfundet en helhed, hvor nogle passer børn, så andre kan gå på job. En helhed, hvor ældre kan få omsorg og pleje. Det er jo dem, der har passet os andre, da vi var små, vil han lige minde om.

Så derfor ser han frem til, at der bliver holdt nogle reelle forhandlingsmøder, som han også skriver i omkvædet på sin sang.

Nej, jeg er faktisk en af de søde
OK, du må gerne forsøde
Mit liv
Sku vi ikke holde dét møde
Nej, vi skal ikke lægge Danmark øde

"Skal vi lægge Danmark øde?" kan lyttes via Facebook på Spotify.

28. mar. 2018 - 12:52   28. mar. 2018 - 13:00

OK18

kb@arbejderen.dk