10 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Nina Björk modtager Leninprisen 2021

Den svenske Leninpris

Nina Björk modtager Leninprisen 2021

Den svenske forfatter og debattør Nina Björg er indstillet til den røde svenske kulturpris for sine analyser af liberalismen og kapitalismen ud fra et feministisk og marxistisk perspektiv.

FOTO: Stina Nylén
1 af 1

Årets Leninpris går til den svenske forfatter Nina Björk. Leninprisen er den mest kontroversielle kulturpris i Sverige og en af de største priser med en sum på 100.000 svenske kroner. Leninprisen gives til kunstnere eller kulturfolk, der er samfundskritiske og oprørske i en venstretradition.

Fra et feministisk og marxistisk perspektiv i sin kritik – har Nina Björg analyseret og dissekeret de grundlæggende eksistentielle vilkår i vor ny liberale civilisation.
Leninprisens komite

Nina Björk er forfatter, debattør og journalist med en ph.d. i litteraturvidenskab.

Priskomiteen begrunder sit valg med, at Nina Björk i mere end 25 år "vedholdende, dybtgående og med knivskarp logisk pædagogik – og fra et feministisk og marxistisk perspektiv i sin kritik – har analyseret og dissekeret de grundlæggende eksistentielle vilkår i vor nyliberale civilisation og i de ideologiske forsvar for denne."

Nina Björg er måske mest kendt for sin debatbog "Under det rosa täcket" fra 1996. Bogens danske titel er "Kvindelighedens maskerade". Bogen blev en feministisk klassiker, skriver komiteen for Leninprisen. Samtidig bemærker komiteen også, at Nina Björg i sine seneste bøger går videre end feminismen til også at kritisere liberalismen og det kapitalistiske system.

"Som journalist og filosof er hendes kritik af vor tids stræben efter lykke grundet på kapitalismens evigt stigende tilvækst, forbrugsjagt og ressourcesløseri hele tiden kommet dybere og dybere og har med stadig stærkere røst krævet, at en anden verden nu må være mulig."

Stor fest med dobbelt prisuddeling

Nina Björg vil modtage Leninprisen, når festlighederne finder sted i Varbergs Teater lørdag 8. maj. Samtidig vil forfatteren Kalle Holmqvist få Robespierreprisen, som også uddeles af komiteen. Det er entreprenøren og hotelejeren Lasse Diding, der står for arrangementet og for at finansiere priserne.

Traditionen tro vil det foregående års modtagere af Leninprisen og Robespierreprisen holde talen til de nye modtagere. I 2020 modtog Kajsa Ekis Ekman og David Ritschard henholdsvis de to priser. De skal dog også selv modtage deres priser for 2020, hvor begivenheden måtte aflyses på grund af covid-19.

>>LÆS OGSÅ: Forfatteren Kalle Holmqvist får Robespierreprisen 2021

Alle er velkomne til prisoverrækkelsen i Varberg Teater, som er gratis, og man kan booke billetter til den efterfølgende fest på Hotell Gästis og eventuelt værelser.

Leninprisen blev indstiftet i 2009, og tidligere prismodtagere tæller kunstnere som Roy Andersson, Maj Wechselmann, Maj Sjöwall, Jan Guillou, Mikael Wiehe, Mikael Nyberg, Stefan Jarl, Sven Wollter, Göran Therborn og Kajsa Ekis Ekman.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. feb. 2021 - 14:10   04. feb. 2021 - 11:20

Kulturpriser

kb@arbejderen.dk
Nina Björk
 • Freelancejournalist, forfatter og debattør.
 • Ph.d. i litteraturvidenskab fra Gøteborgs Universitet 2008.
 • Skriver jævnligt i Dagens Nyheter og ETC, et venstreorienteret tidsskift.
 • Født i 1967 i Offerdal, nu bosat i Lund, Sverige.
 • Brød i 1996 igennem med bogen Under det rosa täcket (Kvindelighedens maskerade).
 • Har modtaget adskillige kultur- og litteraturpriser i Sverige.
 • Nina Björk på Facebook
Røde svenske kulturpriser

LENIN- OG ROBESPIERREPRISERNE

 • Leninprisen er med sine 100.000 svenske kroner en af de største litterære priser i Sverige og bliver uddelt til kulturfolk, der er samfundskritiske og oprørske i en venstretradition.​​
 • Leninprisen indstiftedes i 2008 af den svenske forfatter Jan Myrdal på initiativ fra Lasse Diding, dengang med titlen "Jan Myrdals store pris – Leninprisen". Senere er navnet ændret til "Leninprisen".
 • Robespierreprisen på 10.000 svenske kroner går til en ung, lovende skribent eller kunstner. 
 • Leninprisen og Robespierreprisen overrækkes i Varberg Teater lørdag 8. maj.
 • Muligt at booke overnatning og billet til efterfølgende fest i Varberg på Hotel Gästis.
 • Leninprisen blev første gang stiftet i Sovjetunionen i 1924 som en pris for fremragende indsats indenfor videnskab, musik, maleri, skulptur, arkitektur, teater, film og litteratur samt for opfindelser og militære kundskaber. Blev uddelt i Sovjetunionen for sidste gang i 1990.