08 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Means TV, det antikapitalistiske modsvar til Netflix

Alternativ streamingtjeneste

Means TV, det antikapitalistiske modsvar til Netflix

Tusindevis af film og tv-serier tilbydes på et hav af streamingtjenester, men kort efter at flere af verdens lande blev sendt i lockdown og sendte verdens streamingforbrug i vejret, blev en ny antikapitalistisk tjeneste lanceret. Arbejderen har taget et kig på den.

FOTO: Ian Panelo/Pexels.com
1 af 1

Listen over tilgængelige streamingtjenester er lang. Med valgmuligheder som Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime, C More, Viaplay, HBO Nordic, Apple TV+, Quibi og mange, mange flere, står de store medieselskaber nærmest i kø for at sælge os de seneste film og tv-serier fra Hollywood.

Men der findes et nyere og mere solidarisk alternativ.

Den 26. marts 2020 blev en ny amerikansk streamingtjeneste lanceret. Navnet er Means TV, og den adskiller sig fra de andre streamingplatforme ved at brande sig selv som "verdens første post-kapitalistiske, kooperative streamingtjeneste".

Som en antikapitalistisk Netflix

Vi streamer på livet løs, særligt nu hvor coronakrisen har sat verdens lande i lockdown – faktisk så meget, at EU i marts måned bad flere af streamingtjenesterne om ikke at tilbyde film og serier i HD, for at forhindre at internettet i Europa skulle bryde sammen.

En af de nyeste spillere på banen i kampen om vores alles opmærksomhed er den amerikanske streamingtjeneste Means TV, som "i bund og grund er en kooperativt drevet, antikapitalistisk Netflix", som Naomi Burton, en af idémagerne, har udtalt til netmediet The Intercept 

Indholdet er ungt, radikalt og politisk og sammenblander meme-kultur, shitpost-æstetik og pixelgrafik med teori og ideologi som femisme, antiracisme, antikapitalisme, marxisme og klassebevidsthed med mere.

For ti dollars om måneden får man adgang til en palette af nyheds- og historieprogrammer, kortfilm, dokumentarfilm, debatprogrammer samt satire- og børneprogrammer – heriblandt det marxistiske videospilprogram Left Trigger.

"Tanken er ikke, at det kun er en masse kedelige dokumentarer. Det er underholdning, men det hele er baseret på den virkelighed, vi faktisk lever i – i modsætning til den virkelighed Netflix fortæller os, at vi lever i", har Burton udtalt til avisen Detroit Metro Times.

I satirevideoen herunder gøres der eksempelvis grin med, hvordan amerikanske medier rapporterer om Venezuela, og i særlig grad, hvordan netmediet VICE præsenterer deres historier.

En politisk kampagnevideo blev startskuddet

Means TV er opstartet af Naomi Burton og Nick Hayes, der begge har arbejdet med medieproduktion og sociale medier for bilbranchen i Detroit. De mødte hinanden til politiske møder i organisationen Democratic Socialists of America, hvorefter de startede videoproduktionsfirmaet Means of Production.

I 2018 producerer Burton og Hayes en kampagnevideo for en ny, ung og håbefuld amerikansk politiker, nemlig Alexandria Ocasio-Cortez.

Kampagnevideoen bliver et hit og ses af millioner, og Alexandria Ocasio-Cortez vinder en plads i Repræsentanternes Hus – som det yngste kvindelige medlem af Kongressen i USA.

Ved hjælp af overskuddet fra kampagnevideoen, crowdfunding og en smule opsparing opstarter Burton og Hayes Means TV, der laver videoer og klip på Youtube i samarbejde med ligesindede. Derigennem bliver Means TV reelt et samlingssted for venstreorienterede content creators (youtubere, bloggere, podcastere og Twitch-streamere), men også en modvægt til alt-right-bevægelsens tilstedeværelse på internettet og især Youtube.

"Vi er trætte af at se, hvordan 12-årige fra Midtvesten i USA blev draget til og suget ind i alt-right-bevægelsen", lyder det fra Nick Hayes til The Intercept.

En streamingtjeneste for de 99 procent

Som en forholdsvis ny streamingtjeneste med det dogme, som Means TV har, synes den største udfordring i øjeblikket at være funding og mængden af indhold. For det kræver penge at skabe indhold, som folk vil betale for at se.

Ud over at være den eneste streamingtjeneste, der er organisereret som et kooperativ, så er Means TV også totalt uden reklamer og product placement samt uden kapitalindskud fra milliardærer eller venturekapitalister.

På hjemmesiden står der: "Vi er fuldt ud finansieret af folk som dig. Sammen bygger vi en vedvarende, medarbejderejet medieinfrastruktur, der afspejler og styrker de 99 procent".

Means TV vil derfor ikke gå på kompromis med indholdet til platformen. Først og fremmest ønsker man at promovere filmskabere og content creators, hvis arbejde viser og udforsker, hvordan kapitalismen påvirker os og det moderne samfund, og derved udøve solidaritet gennem underholdning og vise, at en anden fremtid er mulig.

Det betyder også, at streamingtjenesten ikke vil betale millioner af dollars for at have en serie som Venner på sin platform. I 2019 betalte Netflix eksempelvis over 80 millioner dollars for at have tv-serien på sin platform. (I år rykkes Venner videre til konkurrenten HBO – garanteret for et nyt millionbeløb).

Inspirationskilder fra højre og venstre

Lykkes det for Means TV at blive en stor spiller, vil det være en modvægt til et mediebillede, der (især i USA) er præget af økonomiske interesser og konservative kræfter. Hos Politiken taler man ligefrem om, at FOX News og CNN æder det amerikanske demokrati op.

Ifølge tech- og livsstilsmagasinet Wired udtaler Nick Hayes, at inspirationen til Means TV blandt andet er det socialistiske magasin Jacobin og hjemmesiden Democracy At Work. Men også FOX News har været et inspirationskilde – fordi kanalen er god til at brande sig og fungerer som en fælles platform for den amerikanske højrefløj.

Til Huffington Post har Naomi Burton forklaret:

"Taget i betragtning af, at flertallet af de liberale synes, at højrefløjen er en flok idioter, koordinerer de deres kommunikation rigtigt godt og finansierer sig selv rigtigt godt. Vi vil gerne være en centraliseret platform for Chapo'er og Street Fight'ere og andre aktører til at bekæmpe dette".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. maj. 2020 - 10:15   25. maj. 2020 - 13:28

Medier

Mathias R. Lodahl
Anmelder
Means TV

Means TV er en amerikansk streamingtjeneste med hovedsæde i Detroit, Michigan. Blev lanceret den 26. februar 2020:

  • Brander sig selv som "verdens første postkapitalistiske kooperativt drevet streamingtjeneste".
  • Er fri for reklamer og product placement, desuden er den 100 procent finansieret af sine abonnenter.
  • Tilbyder nyheder, historieprogrammer, satire, børneprogrammer og dokumentarfilm med en venstreorienteret vinkel og om emner som antiimperialisme, faglig organisering, feminisme, antikapitalisme, klassekamp, popkultur, gentrificering og meget mere.
  • Et abonnement koster 10 dollars om måneden, men man kan få nedsat pris, hvis ens økonomi er stram.