09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -4 °C

Leninprisen 2020 til Kajsa Ekis Ekman

Svensk litteraturpris

Leninprisen 2020 til Kajsa Ekis Ekman

Den svenske journalist, forfatter og aktivist Kajsa Ekis Ekman modtager Leninprisen 2020.

Kajsa Ekis Ekman.
FOTO: Binniam Eskender
1 af 1

Dette års Leninpris går til den svenske journalist og forfatter Kajsa Ekis Ekman, meddeler komiteen for Leninprisen.

Selve prisoverrækkelsen finder sted den 18. april. Leninprisen er på 100.000 svenske kroner og er dermed en af de største, men også den mest kontroversielle kulturpris i Sverige.

Ekman er krigeren uden privilegier, som med krystalklar intellektuel skarphed og ekstrem integritet ser verdens kompleksitet, men tager altid stilling.
Komiteen, Leninprisen

I sin begrundelse for dette års pristildeling skriver komiteen for Leninprisen:

"I sin journalistik, essayistik og kulturkritik er Kajsa Ekis Ekman krigeren uden privilegier, som med krystalklar intellektuel skarphed og ekstrem integritet ser verdens kompleksitet, men tager altid stilling."

Forfatter og aktivist

Kajsa Ekis Ekman er svensk journalist og forfatter. Hun er født i Stockholm, 1980. Hun har skrevet i Dagens Nyheter, Sveriges største morgenavis, Aftonbladet og Dagens ETC. Ekman var med på Freedom Flotilla Coalition 2015 med nødhjælp til Gaza

Kajsa Ekis Ekman er den første prismodtager, der både modtager Leninprisen og Robespierreprisen. Sidstnævnte modtog hun i 2010. I 2016 modtog hun også Sara Lidman-prisen.

Socialist og feminist

Hun er forfatter til bøger med emner som prostitution, surrogatmoderskab og eurokrisen set fra græsk side. Man kan møde hende som forelæser og debattør, både i Sverige og internationalt. 

>> LÆS OGSÅ: Sidder kønnet i hovedet?

Leninprisen gives til en forfatter eller kunstner, som arbejder i en samfundskritisk og oprørsk venstretradition, og komiteen begrunder videre angående Kajsa Ekis Ekman:

"Som en ubønhørlig selvstændig socialist og feminist med hele verden som sit arbejdsfelt har hun i svensk offentlighed og uden at tilhøre nogen klike, mulig at afvise, men aldrig at betvivle, nået en position, som alligevel tvinger alle til at lytte."

– Jeg er selvfølgelig utroligt glad, Lasse Diding er så rar og virkelig en af de få, som hjælper os forfattere her i landet. Hvis ikke man synes, at klassesamfundet er godt, og at markedet klarer alt, får man ikke et fast job på en redaktion i dag, udtaler Kajsa Ekis Ekman til den svenske avis Proletären.

Prisoverrækkelse i Varberg

Lasse Diding var med til at stifte Leninprisen i 2008 og står for prisuddelingen i Varbergs Teater lørdag den 18. april. Han er entreprenør og ejer Hotell Gästis, hvor den efterfølgende fest foregår. Han finansierer også begge priserne.

Dette års Robespierrepris går til David Ritschard, countrysanger med sans for at skrive teksterne ind i det svenske klassesamfunds virkelighed, kan man læse på leninpriset.se

Blandt tidligere prismodtagere kan nævnes Göran Therborn, Sven Wollter, Mikael Wiehe, Jan Guillou, Maj Wechselmann, Mikael Nyberg og Maj Sjöwall.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jan. 2020 - 15:00   29. jan. 2020 - 10:45

Rød svensk litteraturpris

Af Karin Busk
Rød bog: Kajsa Ekis Ekman
 • Født i 1980 i Stockholm.
 • Svensk forfatter og journalist.
 • Skriver blandt andet i Aftonbladet, Dagens Nyheter, det britiske dagblad The Guardian og det græske dagblad Kathemerini.
 • Var i sommeren 2015 med ombord på Ship to Gaza for at protestere mod Israels blokade af Gaza.
 • Har skrevet flere bøger om prostitution, som er udkommet på svensk og engelsk.
 • Modtog i 2010 som den første Jan Myrdalselskabets kulturpris Robespierreprisen. 
 • Modtog i 2016 litteraturprisen Sara Lidman-prisen.
Lenin- og Robespierrepriserne
 • Leninprisen er med sine 100.000 svenske kroner en af de største litterære priser i Sverige og bliver uddelt til kulturfolk, der er samfundskritiske og oprørske i en venstretradition.​​
 • Leninprisen indstiftedes i 2008 af den svenske forfatter Jan Myrdal på initiativ fra Lasse Diding, dengang med titlen "Jan Myrdals store pris – Leninprisen". Senere er navnet ændret til "Leninprisen". 
 • Robespierreprisen på 10.000 svenske kroner går til en ung, lovende skribent eller kunstner. 
 • Leninprisen og Robespierreprisen overrækkes i Varberg Teater lørdag 18. april 2020. Alle er velkomne.
 • Muligt at booke overnatning og billet til efterfølgende fest i Varberg på Hotel Gästis.
 • Leninprisen blev første gang stiftet i Sovjetunionen i 1924 som en pris for fremragende indsats indenfor videnskab, musik, maleri, skulptur, arkitektur, teater, film og litteratur samt for opfindelser og militære kundskaber.
 • Senere fik den navnet Stalinprisen, men det ændredes senere igen til Leninprisen, som blev uddelt i Sovjetunionen for sidste gang i 1990.