19 Sep 2020  

KBH: Overskyet, 14 °C

Klimaforandringer på årets bogmesse

Bogforum 2019 i Bella Centret

Klimaforandringer på årets bogmesse

Selv om klimaforandringer anses for verdens største problem, var der kun få bøger om emnet på Bogforum, men til gengæld interessante debatter om klima og samfundssystem.

Forlaget Klim fra Aarhus havde fire bøger om klimaforandringer med på Bogforum 2019. I midten Michael Nonboe, redaktør og produktionsansvarlig, i samtale med Arbejderens udsendte.
FOTO: PN
1 af 1

Som en skævvredet paperback-bog rejser Bella Sky sig i Ørestadens landskab med sine to hoteltårne. Fra toppen af tårnene kan man få et overblik over Amager og København, se fly lette og lande og nyde synet af Øresundsbroen, der snor sig i en smuk bue over mod Malmø. Men man skal 23 etager ned for at få den helt store oplevelse med – bøgernes verden!

For kapitalisten handler det om at tage vare på sine penge, ikke at redde mennesker fra kriser.
Anders Bjerre Mikkelsen, civilingeniør

Vi er til Bogforum 2019 i Bellacentret. Det er midt i november, hvor der er skruet op for varmen i de små hjem og de store haller.

Klimakamp

Selv om mange sætter klimakrisen øverst blandt verdens problemer, fylder klima ikke mange sider på Bogforum 2019. Men arrangørerne har sat scenen til et par interessante debatter om klima, lige fra at sortere sit eget køkkenaffald til debat om social ulighed, klimakamp og socialisme som perspektiv.

Lørdag er der lagt op til "paneldebat om klimakamp, klimakrise og det gode klimaliv". Anders Bjerre Mikkelsen, civilingeniør og ph.d. i kemi, deltager i debatten med baggrund i sin bog "Klima på afveje – en samfundsskabt krise" (Forlaget Frydenlund). I bogen peger han på nødvendigheden af socialisme, af et andet samfundssystem for at løse klimakrisen, et kompliceret problem:

Den måde, vi producerer på, og de relationer mellem mennesker, det indebærer, kort sagt kapitalismen, står i vejen for en rationel, virksom løsning. For kapitalisten handler det om at tage vare på sine penge, ikke at redde mennesker fra kriser.

Rullekufferter og skønlitteratur

Bybussen standser ved Bella Centret ved siden af metroens station, noget af det mest moderne kollektive transportmiddel, og mennesker myldrer ud til Bella Centrets to haller med rullekufferter og plastikposer.

Mofibo har specialiseret sig i lydbøger, og gæster på Bogforum 2019 kunne koble sig op på forfatterinterviews i Mofibos studie.

Bogforum er en salgsmesse. De to lange haller ved siden af det 76,5 meter høje Bella Sky er fyldt med kilometervis af ord, sider, bøger, stabelvis af bøger.

Mellem dekorede plastik- og finervægge, finder man bogforlagenes stande og butikker, og her sælges bøger i kilovis. Mange til nedsatte priser – mange af de kendteste danske forfattere. Der er tænkt på det kommende julesalg. Forfattere samler lange køer af læsere til forfattermøder og signering af bøger. Skønlitteraturen er i højsædet.

Forlaget har ikke en ambition med klimabøger. Men det er et stort tema i tiden, derfor har vi udgivet "Klimaguiden – red verden lidt hver dag".
Kim Hundevadt, Politikens Forlag

Det summer af højtlæsning, debat, prisuddelinger og en kreativ reklame for Mofibo, dem med lydbøgerne, som lader Hella Joof blive interviewet i et bur eller studie med en forside af glas, så vi kan kigge ind. Vi kan snuppe et headsæt eller lytte med via tv-skærme på væggene ved siden af. Eller er det forfattersnakken på næste scene ved siden af, som vi hører?

Sulten, tørsten og klimaet

Midt i dette mylder melder sulten og tørsten sig og som det næste: samvittigheden overfor klimaet. Gæsterne kan sortere deres skrald miljørigtigt på Bogforum, men vand sælges i plastikflasker. Hvorfor ikke tappe selv ved vandhaner, når vi har godt vand i Danmark – endnu? Udsigten for miljøets fremtid er ikke så klar som udsigten fra toppen af Bella Sky, selv i novembers gråvejr.

På Bogforum er udbuddet af bøger om klima minimalt. Der er flest bøger om, hvad man selv kan gøre i hverdagen, som "Klimakærlige frikadeller" af Kirsten Skaarup. Der er bøger om at flyve med omtanke, at undervise bæredygtigt, at sortere sit affald miljørigtigt og købe ind med omtanke.

Bønderne i Malawi flytter ikke, men det gør deres børn. Først fra landet til byen, ind til slummen, og de fortsætter videre, og resten af historien kan vi sagtens gætte os til.
Daniel Rye, fotojournalist

Andre forfattere som Anders Holst Bodin har med sin baggrund som ingeniør i fysik og nanoteknologi undersøgt, om man kan lagre energi fra sol og vind. Samtidig skriver han i sin bog "Klimakrisens rødder"(Forlaget Multivers):

Der er brug for politiske visioner, som virkelig tager klimakrisen alvorligt, og ikke blot småjusteringer af den allerede kendte samfundsmodel. Der er brug for at finde sammen om en ny vej for samfundet, inden det, om ganske få år, er for sent.

Anders Holst Bodins bog har undertitlen: "Et spadestik dybere i kampen for klimaet". Også han deltager også i lørdagens debat.

Ikke noget salg i klima

Klima er der ikke rigtig noget bogsalg i, siger flere forlagsrepræsentanter under Bogforum til Arbejderen.

Michael Nonboe, redaktør og produktionsansvarlig hos Forlaget Klim i Aarhus der udgiver meget undervisnings- og faglitteratur, er klar bag et bugnende bogbord.

Med rullekufferter og plastikposer er besøgende på vej ind til Bogforum 2019. De kendte forfattere og deres bøger fylder mest.

– Vi er på bogmesse, ikke klimakonference, siger han med et smil, mens han rækker poser med bøger over disken.

– Forlagsvirksomhed er et dilemma. Man skal hele tiden skaffe penge til nye bøger, men vi har da fire bøger med om klima, siger Michael Nonboe og peger på "Den ubeboelige klode" af David Wallace-Wells, og på serien med Naomi Kleins bøger. Han hiver Bea Johnsons bog "Zero Waste" frem af bunkerne.

Der er brug for politiske visioner, som virkelig tager klimakrisen alvorligt, og ikke blot småjusteringer af den allerede kendte samfundsmodel.
Anders Holst Bodin

– Vi er stolte af at have bøger med, der er kritiske overfor kapitalismen, og vi er stolte af at slå et slag for klimaet, men hvor mange læser lange bøger om klima, spørger Nonboe og svarer selv delvist:

– Meget om klima er nyhedsstof. Folk følger med i aviser og tv.

Forlaget Klims stand er fuldt dekoreret med den japanske forfatter Murakami. Skønlitteraturen er prioriteret.

Lang tid fra idé til salg

Bolette Rud Pallesen, GAD's Forlag, svarer overrasket, at forlaget ikke decideret har bøger om klima.

– Det tager lang tid fra idé til salg med debatbøger. Men vi har da én bog med, siger hun og viser Kjeld Hansens debatbog "Farvel til Dansk Landbrug" til Arbejderens udsendte. Om denne bog kan man læse at:

Trods omfattende liberaliseringer og milliarder af støttekroner kører de fleste bedrifter på pumperne og overlever kun takket være EU-støtten.

Hos Forlaget Mellemgaard finder forlagschef Kaj Sørensen hurtigt en lille biografi om Greta Thunberg med titlen "Du er ikke for LILLE til at gøre noget STORT". Den er skrevet af italieneren Valentina Camerini og nyligt oversat til dansk og henvendt til skoleelever.

Satser på forbrugeren

Hos Politikens Forlag kigger Kim Hundevadt lidt undrende. Han er forlagschef for nonfiktion:

– Forlaget har ikke en ambition med klimabøger. Men det er et stort tema i tiden, derfor har vi udgivet "Klimaguiden – red verden lidt hver dag" til den almindelige forbruger med grundviden om, hvor du kan gøre den største forskel med hensyn til mad, rejser, investering og pension.

– Klimadebatten er i medierne. Vi har satset på klimaguiden, siger Kim Hundevadt og peger hen mod disken, hvor bogen ligger.

Politik, videnskab og lysegrønt håb

"Klimaguiden – red verden lidt hver dag" er skrevet af Anders Nolting Magelund og Anna Fenger Schefte. De to er også med i lørdagens "paneldebat om klimakamp, klimakrise og det gode klimaliv".

Som den fjerde debattør kommer Mickey Gjerris, teolog og ph.d. i bioetik og forfatter til "Upraktisk håndbog i lysegrønt håb" (Forlaget Bibelselskabet).

Den sidste debattør er Jan Faye, dansk filosof der arbejder med metafysik, erkendelsesteori og videnskabsfilosofi, som går ind i debatten med sin nye bog "Klimaet under forandring – og hvad så?" (Forlaget Frydenlund) – klimakrisen set i et videnskabeligt, etisk og politisk perspektiv.

Forlaget Frydenlund har satset på to bogudgivelser om klima med videnskab og politik som udgangspunkt op til Bogforum 2019.

Med disse fem debattører er der trukket flere interessante vinkler ind lørdagens debat under bogmessen.

Mens vi venter

Endnu en interessant vinkel er klimaflygtninge. Fotograf Daniel Rye har trukket mange interesserede hen til Hvid Scene med sit foredrag om klimaflygtninge. Han er en dansk freelancefotograf og blev holdt som gidsel af Islamisk Stat i 13 måneder i 2013 og 2014 i Syrien. Han blev frigivet i juni 2014, efter at familien havde betalt en løsesum på 15 millioner kroner.

Daniel Rye har kaldt sin fotobog "Mens vi venter", måske en titel med hint til at der ikke bliver handlet hurtigt nok på klimakrisen?

Fotojournalist Daniel Rye præsenterer sin bog "Mens vi venter" om klimaflygtninge under Bogforum 2019.

Daniel Rye har som udgangspunkt, at mennesker helst vil blive der, hvor de bor, men tørken og de voldsomme regnskyl ødelægger livsgrundlaget for bønderne.

– Bønderne i Malawi flytter ikke, men det gør deres børn. Først fra landet til byen, ind til slummen, og de fortsætter videre, og resten af historien kan vi sagtens gætte os til, siger Daniel Rye.

– Jeg tror, at det er en vanvittig vigtig investering i vores fremtid, at vi ikke blot begynder at skære ned på, hvor meget kød vi spiser i hverdagen, men at vi totalt gennemtænker måden, vi betragter kloden, vi lever på, sagde Daniel Rye til de mange lyttere.

Klima og system

På Bogforums sidste dag er solen trængt delvist igennem skylaget, og de få blade på træerne får efterårsfarverne frem. Efteråret er en del af naturens spil i Jordens klima, der er røget helt ud af balance. Man kan ikke se det fra toppen af Bella Sky med det blotte øje, men forfattere med forskellig baggrund undersøger, overvejer og skriver om klima og løsninger i det store perspektiv.

Opmuntrende at høre forfattere på årets Bogforum slå til lyd for, at der er en sammenhæng mellem klima og system, og at dét må være omdrejningspunktet for at løse et stort og kompliceret problem. Et verdensomspændende problem.

Bogforum 2019 blev afholdt 15.-17. november.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. nov. 2019 - 10:00   16. dec. 2019 - 19:19

Reportage

Af Karin Busk