30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Karina Willumsen modtager Gelsted-Kirk-Scherfig Fondens pris 2019

Rød kulturpris

Karina Willumsen modtager Gelsted-Kirk-Scherfig Fondens pris 2019

Sanger, musiker og politisk satiriker Karina Willumsen modtager prisen efter kriteriet om at have "ydet en betydelig indsats indenfor kunst, kultur, ligestilling og fred".

Karina Willumsen i aktion med sang, guitar og megafon ved overenskomstforhandlingerne 2018.
FOTO: Privat foto.
1 af 1

Sanger, musiker og satiriker Karina Willumsen modtager Gelsted-Kirk-Scherfig Fondens Pris 2019. Prisen tildeles enkeltpersoner og organisationer som har ydet en betydelig indsats indenfor kunst, kultur, ligestilling og fred.

Politisk forandring er jo et kollektivt foretagende, og noget vi skaber sammen i fællesskaber.
Karina Willumsen

Karina Willumsen er kendt for at vise sin solidaritet med sang, musik og satire mange steder, som ved OK18 foran Arbejdsretten, i flygtningedebatten med sangen "Bryd det ned – Byg det op" og med sange til LGBT-miljøet og sange mod racisme. I 2017 stablede hun en kvindemusikfestival på benene sammen Katrine Manfred Swets med støtte fra forlaget Demos.

Karina Willumsen blev landskendt i 2016 med sin satiriske kærlighedssang "Min genetik og mig" til politikeren Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance. Sangen blev skrevet en tidlig morgen i Radio 24/7 på publikums opfordring, og sangen fik knap 200.000 visninger på få timer. Samme år udkom hendes debutalbum "Sociale Rekvisitter" på forlaget Demos, og senere på året modtog hun Suzanne Gieses Mindelegat på 25.000 kr. Året efter modtog hun Statens Kunstfonds komponistlegat 2017.

Karina Willumsen skriver i en pressemeddelelse, at hun er beæret over at modtage prisen: "Politisk forandring er jo et kollektivt foretagende, og noget vi skaber sammen i fællesskaber, men jeg er glad for at kunne bidrage med musik og energi til kampen".

Prisen overrækkes officielt ved et arrangement i Casa Latinamericana på søndag 10.november. Overrækkelsen motiveres af Tove Jensen, Demos.

Gelsted-Kirk-Scherfig Prisen er stiftet af Danmarks Kommunistiske Parti i 1979 og uddelt første gang i 1980 til forfatteren Børge Houman. Prisen er opkaldt efter forfatterne Otto Gelsted, Hans Kirk og Hans Scherfig.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2019 - 13:15   04. nov. 2019 - 13:16

Prisoverrækkelse

Af Karin Busk
Gelsted-Kirk-Scherfig Prisen 2019

Læs mere om prisen og tidligere prismodtagere

Gelsted-Kirk-Scherfig fonden
  • Fondens formål er »at uddele en pris eller på anden måde støtte danske eller udenlandske personer, organisationer og medier, der har ydet en betydelig indsats inden for kunst og kultur, eller for fremme af social, etnisk og kønspolitisk ligestilling, økologisk bæredygtighed, samt fred og socialisme«
  • Den blev stiftet i januar 1980 af Fonden af 9. november 1919, en fredsfond ledet af advokat Christian Vilhelm Hagens. Han var blevet kommunist efter et besøg til Sovjetunionen i 1933 og kæmpede resten af sit liv for at afdække samfundets uretfærdigheder og hjælpe menneskeskæbner.
  • Som advokat var han især kendt som forsvarer i politiske sager, blandt andet i »spion-sagen« mod Jörg Meyer fra DDR, fagbevægelsens blokadesager og en injuriesag mod Land og Folks chefredaktør Børge Houmann, som modtog fondens første pris i 1980.