26 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Hogrebe giver manegen videre

Goddag og farvel hos De Splittergale

Hogrebe giver manegen videre

Omgivet af musikere, venner og familie kunne gøglerorkestret De Splittergale sige tak til deres leder gennem 28 år, Jacob Hogrebe, og goddag til de to nye ledere.

Jacob Hogrebe, leder af De Splittergale gennem 28 år, omgivet af Jon Skjerning (tv) og Jesper Kriegbaum (th). De to vil nu føre De Splittergale videre.
FOTO: KB
1 af 1

Det gik ikke stille af, da De Splittergale holdt afskedsfest for deres orkesterleder igennem 28 år, Jacob Hogrebe, også kaldet Jacob Spillemand. Gøglerorkestret havde samlet alle mand, samt venner, familie og støtteforeningens medlemmer til en flot afskedsfest og en velkomst til de to nye ledere.

De Splittergale er en stærk gruppe, som er kendt og har en stærk kultur- og sangtradition.
Jon Skjerning

De to nye hedder Jon Skjerning og Jesper Kriegbaum. De er nye i rollen, men har været med i De Splittergale i mange år. I daglig tale, og når de optræder med orkestret, kaldes de for Jon G. Lør og Kapel-Jesper.

Initiativtager til De Splittergale er Jacob Hogrebe, som startede orkestret i 1990 på Gallo Skolen i Aarhus. Deres første optræden var i cafeen på psykiatrisk hospital, og her kom ideen til navnet De Splittergale. Man kan deltage i orkestret med eller uden psykiatrisk diagnose. Det vigtige er at få psykisk syge eller sårbare ud af den isolation, mange af dem befinder sig i.

Dagen var også De Splittergales 28-års fødselsdag, og vennerne fra både Ungarn og Kosovo optrådte med deres medrivende musik og dans på Kultur- og Kontaktstedet Kragelund i Aarhus. Samarbejdet med musikgruppen Lakatos strækker sig helt tilbage et besøg i Ungarn i en sigøjnerlandsby i starten af 90’erne. Man holder sammen.

De nye hestekræfter

I en kort svedig pause, havde Jon Skjerning lige tid til en snak og fortalte, at han med glæde har taget imod udfordringen til at føre gøglerorkestret De Splittergale videre sammen med Jesper Kriegbaum.

– Superdejligt at overtage efter Jacob Hogrebe, fordi det er en stærk gruppe, som er kendt og har en stærk kultur- og sangtradition, siger Jon Skjerning, der selv har været med i ti år.

– Lige nu gælder det stabilitet her under lederskiftet, selv om mange har været med i orkestret i alle årene, siger jongløren, der er frisk på at overtage, især fordi det sker sammen med Jesper Kriegbaum:

– Ellers ville jeg have været skræmt, siger han med en hoppende latter og fortæller om deres arbejdsdeling:

– Jesper er Kapelmester, eller Kapel-Jesper, som vi kalder ham. Han er bare bedre til at spille end jeg, og hans harmonika er jo bare et helt orkester i sig selv. Når vi er på scenen, så er det mit ansvar er at holde rytmen med rumsterstang eller cajon samt have fokus på det sceniske udtryk.

Jon og Jesper deler Jacob Hogrebes stilling. De holder fast i deres egne shows, som de mener kan bringe nye ideer og energi ind i De Splittergale. Jon Skjerning været jonglør i 20 år og er uddannet af sit publikum på strøget, som han siger.

De små varme fester

Festen var stadig i fuldt sving, da den gamle cirkushest, Jacob Hogrebe, fik tid til at sætte sig i lænestolen efter flere taler og en varm sang fra De Splittergale.

– Nu skal jeg skal først have lidt "tomrum", sagde han, der altid har haft gang i projekter i og omkring De Splittergale. Han vil have tid til at besøge og spille med de gamle venner igen. At spille kalder han for sin "bedste medicin".

Næste aktivitet er to uger på Livsstilshøjskolen, derefter vil han videre som gårdsanger. Og han er glad for, at De Splittergale kan fortsætte med Jon og Jesper:

– Det er vigtigt i dette samfund at forstå, at de små varme fester, hvor folk møder hinanden, er meget vigtige, siger Jacob Hogrebe, og fortæller om sig selv, at han passer godt sammen med De Splittergale og sigøjnere:

– Jeg kan godt lide, at det er lidt splittergalt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. nov. 2018 - 10:35   14. nov. 2018 - 10:40

Skiftedag

kb@arbejderen.dk