04 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Georg Brandes-Prisen 2019 går til Henrik Yde

Litteraturpris til Nexø-forsker

Georg Brandes-Prisen 2019 går til Henrik Yde

Litteraturforsker Henrik Yde modtager Georg Brandes-Prisen 2019 for sin biografi om forfatteren Martin Andersen Nexøs liv og forfatterskab.

Henrik Yde med Bornholms kyst i baggrunden. Her voksede forfatteren Martin Andersen Nexø op.
FOTO: Inger Merete Yde Hansen
1 af 1

Litteraturforsker Henrik Yde modtager Georg Brandes-Prisen 2019 for sin biografi NEXØ. Martin Andersen Nexøs liv og værk, skriver Litteraturkritikernes Lav.

Henrik Yde har skrevet en både kærlig og kritisk, intens og engageret biografi om forfatteren Martin Andersen Nexø.
Kamilla Löfström, Litteraturkritikernes Lav

Lavet står hvert år for uddelingen af Georg Brandes-Prisen. Oldermanden for Litteraturkritikernes Lav, Kamilla Löfström, skriver på sin blog om valget af prismodtageren:

"Henrik Yde har skrevet en både kærlig og kritisk, intens og engageret biografi om forfatteren Martin Andersen Nexø. En af fædrene til den socialistiske realisme, den tilflyttede bornholmer og siden kommunistiske verdensborger som med storværkerne Pelle Erobreren (1906-1910) og Ditte Menneskebarn (1917-21) selv erobrede den læsende verden."

>> LÆS OGSÅ: Ydes Nexø-værk er en stor oplevelse

Georg Brandes (1842-1927) var en dansk kritiker og litteraturforsker, der havde stor indflydelse på skandinavisk litteratur fra 1870'erne og frem til begyndelsen af mellemkrigstiden.

Prisudvalget nævner også Henrik Ydes doktordisputats fra 1991 om Nexø som baggrund for deres valg:

"Med udgangspunkt i sin som lige så meget grundtvigianer som marxist, giver Yde et både originalt vinklet og velskrevet signalement af en mand og et menneske, som både var et barn af Bornholms særegne natur og miljø, Danmark på vej ind i moderne tider og det politiske tidehverv mellem gammelborgerlige værdier og de nye marxistiske, som førte Nexø ideologisk til Sovjetunionen."

I prisudvalget for dette års uddeling af Georg Brandes-prisen sidder Elisabeth Friis, tidligere redaktør af Kritik, Bo Tao Michäelis, anmelder ved Politiken og anmelder ved Information, Lone Nikolajsen.

Danmarks fremmeste Nexø-forsker

Forlaget Lindhardt og Ringhof har udgivet Henrik Ydes biografi NEXØ i 2019. Redaktionschef Sune de Souza Schmidt-Madsen er meget glad for, at Georg Brandes-prisen går til Henrik Yde:

"Det er Danmarks fremmeste Nexø-forsker, der har skrevet et fremragende værk om et af landets allerstørste forfatterskaber, der desværre er blevet lidt glemt. Det er synd, fordi Nexø skrev til folket og formåede virkelig at nå ud til folk med sine bøger".  

Georg Brandes-prisen uddeles hvert år af et prisudvalg fra Litteraturkritikernes Lav til "et dansksproget værk, udkommet siden sidste prisuddeling, der på fremragende vis formidler studier i eller refleksion over litteratur." Prisen er på 75.000 kr. og finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

Selve overrækkelsen finder sted senere ved en reception i BRØG Litteraturbar, Fiolstræde 7, København K.

Henrik Yde har tidligere modtaget Martin Andersen Nexø Fondens pris for sin livslange forskning i Nexøs forfatterskab.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2020 - 12:03   12. jun. 2020 - 12:27

Litteraturpris

Af Karin Busk
Henrik Yde
  • Litteraturhistoriker, dr.phil. og højskolelærer
  • Disputats om "Det grundtvigske i Martin Andersen Nexøs liv" (1991)
  • Har udgivet alle Martin Andersen Nexøs hovedværker i videnskabelige udgaver for Det Danske Sprog og Litteraturselskab (1995-2013)
  • Udgav i 2019 den litterære biografi "NEXØ. Martin Andersen Nexøs liv og værk", samtidig med 150-året for Martin Andersen Nexøs fødsel
  • Kan kontaktes på mail: henrikyde@live.dk