27 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Gå med i kampen for de almene boliger

Almen Modstand

Gå med i kampen for de almene boliger

Ghettopakken er vedtaget, men modstanden vokser.

Fra Almen Modstands demonstration i København d. 29. september.
FOTO: Jette Gnudtzmann
1 af 1

Den 22. november ved middagstid hastede regeringen den såkaldte ghettoplan igennem. Planen er et angreb på hele den almene boligsektor, som med dens vedtagelse nu vil blive udsat for frasalg og nedrivning af boliger, samt en generel forringelse af dens finansiering og det lokale beboerdemokrati.

Det sociale boligbyggeri er nok udskældt af politikere og medier, men elsket og værdsat af dets beboere.

Begrundelsen for planens vedtagelse er at bekæmpe parallelsamfund og kriminalitet i almene boligområder, men virkeligheden er, at mange af de områder, der udnævnes til ghettoer, er velfungerende og har mindre kriminalitet end de omgivende kvarterer. Vedtagelsen af pakken skal snarere ses som et forsøg på at undergrave den almene boligsektor, med henblik på at erstatte billige almene boliger med et - for investorerne - langt mere profitabelt privat boligmarked. 

Pakken har været undervejs siden marts i år, og modstanden meldte sig da også på banen med det samme. Dannelsen af bevægelsen Almen Modstand, som kæmper for bevarelse af den almene boligsektor, fulgte hurtigt efter dens fremlæggelse og har samlet en bred front, der har markeret sig lokalt mange steder i landet.

I København slog den ring om Landsbyggefonden under en stor demonstration i september, der viste, at det sociale boligbyggeri nok er udskældt af politikere og medier, men elsket og værdsat af dets beboere, og ikke vil blive undergravet uden kamp.

Nu er ghettopakken vedtaget, men kampen er ikke slut. Samme aften som den blev vedtaget, holdt det seneste skud på stammen af lokalafdelinger af Almen Modstand info-møde for beboerne i deres område, København SV, V og Valby.

Efter lovens vedtagelse er Almen Modstands plan nemlig, at nu skal der mobiliseres lokalt. Første skridt er at sikre, at beboerne - ikke bare i de udpegede ghettoer, men i alle områder med almene boliger - bliver oplyst om pakkens konsekvenser for dem selv og deres kvarter, og klædt på til at imødegå dem. 

>> LÆS OGSÅ: Kampen fortsætter

I Sydhavnen bød torsdag aften på en ny, styrket gruppe, der tager kampen med ud i sit lokalområde. Den er del af et netværk af lokalafdelinger, der allerede tæller Aarhus, Odense, Vejle, Den grønne trekant på Nørrebro og Bispebjerg København NV, og som snart får følgeskab af Lundtoftegade og Mjølnerparken på Nørrebro og Silkeborg. Almen Modstand har i øvrigt fået selskab i kampen af gruppen Flyt Jer Selv, der arbejder i Horsens.

Du kan også blive aktiv. Læs mere i Almen Modstands Facebookgruppe her og på deres hjemmeside her

Gå ind i kampen for bevarelse af de almennyttige boliger!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. nov. 2018 - 08:47   26. nov. 2018 - 13:54

Livsstil

Af Jette Gnudtzmann
Jette Gnudtzmann

Uddannet bibliotekar, cand. scient soc., løbetræner og mangeårig håndarbejdsentusiast. 

Dit liv

De fleste medier har en livsstilssektion. Arbejderen.dk er ingen undtagelse, men her kan du ikke læse om dyre ferierejser, drømmeboligen til fem millioner eller den nyeste bilmodel.

Vi sætter fokus på de mange alternative ideer til at få et godt liv - i stort og småt - som findes blandt Arbejderens læsere.