19 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Fred og forståelse i Europa er også græsrodsarbejde

Splittergal Sigøjnerfestival 2017

Fred og forståelse i Europa er også græsrodsarbejde

Splittergal Sigøjnerfestival i Aarhus fik for femte år i træk spillet nogle fordomme af banen, hvad angår udsatte grupper som sigøjnere og psykisk syge, såvel i Danmark som på europæisk plan.

Dansere, gøglere og gæster på Splittergal Sigøjnerfestival 2017.
FOTO: Poul Nyholm
Fælles show mellem De Splittergale og Lakatos Family Gipsy Dance Group. På harmonika ses orkesterleder Jacob Hogrebe.
FOTO: Poul Nyholm
Afsted til grøntsagsoptoget med den spanske gruppe Lapso Teatro foran.
FOTO: Poul Nyholm

Splittergal Sigøjnerfestival i Aarhus fik for femte år i træk spillet nogle fordomme af banen, hvad angår udsatte grupper som sigøjnere og psykisk syge, såvel i Danmark som på europæisk plan.

- Vi udvider hele tiden vores aktiviteter og prøver at trække unge mennesker med.

Allerede på førstedagen gik festivalens musikere og optrædende rundt i kvarteret ved Godsbanen i Aarhus med et fantasifuldt grøntsagsoptog.

Festivalen blev afholdt fra den 24.-26.august og samtlige 70 musikere, dansere, gøglere fra Splittergal Sigøjnerfestival drog fra festivalens plads ud i de nærmeste kvarterer. Midt i optoget en mand på stylter omkranset af sigøjnertrupper fra Ungarn, Bulgarien, Rumænien, Spanien og Danmark.

Beboerne i kvarteret omkring Godsbanen, hvor festivalen blev afholdt, havde fået et praj om, at der ville komme musik i gaden. Fra vinduerne blev der kvitteret for musikken og gøglet i det farverige optog. Grøntsagerne blev kastet ned i optogets udspændte lagen, og senere på aftenen lavede spejdere suppe til hele festivalen.

Finder styrken hos de udsatte

Spilttergal Sigøjnerfestival er et af flere bidrag fra De Splittergale til Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017, og foregår i et samarbejde med Aarhus Kommunes socialforvaltning og VIA uddannelsescenter. Formålet er finde de styrker, som udsatte grupper har. Men for Jacob Hogrebe er der også en anden vigtig grund:

- Skal der udvikles fred og forståelse i Europa, så må det også foregå på græsrodsniveau.

For ham er det ikke nok at afholde europæisk kulturby i Aarhus. Man må også selv gå ud i Europa, hvis det skal give mening. Derfor deltog De Splittergale dette forår i en sigøjnerfestival i Bulgarien.  

Herhjemme har De Splittergale i mange år kæmpet for at psykisk syge ikke bliver skubbet ud af samfundet ligesom sigøjnere. Senere fandt De Splittergale sammen med den ungarske sigøjnertrup Lakatos Gypsy Dance Group i Ungarn om at bygge bro over de kulturelle skel og fordomme.

- Man får et helt andet indtryk af de mennesker, når man laver noget sammen. De er sjove at være sammen med, man oplever, hvor dygtige de er, når man sætter hinanden stævne med det formål, siger Jacob Hogrebe.

Udvider aktiviteterne

På dette års festival deltog også folk fra Kirkens Korshær og Værestedet for hjemløse i Aarhus som frivillige. De hjalp med at rejse telte, lave mad og passe café.

- På den måde har vi også inddraget nogle af de udsatte grupper i Aarhus, som synes, at det var virkelig rart at været på festivalen. Det er jo en lang udvikling over flere år, at få folk til at spille sammen og gøre noget sammen. Så måske skal vi til at lave noget andet sammen end festival, siger festivallederen, der ikke er helt sikker på, om der kommer en fjerde Sigøjnerfestival i Aarhus.

- Vi udvider hele tiden vores aktiviteter og prøver at trække unge mennesker med, fortæller Jacob Hogrebe og lufter et par af de nye planer.

Måske kommer der en international romafestival i Aarhus med workshops i musik og dans samt romasprog. De Splittergale er blevet inviteret til en festival i Bulgarien til næste år, hvor de skal optræde med dans, folkemusik og gøgl.

Vigtigt for De Splittergale og Jacob Hogrebe er at udvikle alting i et samarbejde og gerne sammen med de kulturelle vækstlag i Aarhus. 

04. sep. 2017 - 14:11   11. sep. 2017 - 11:13

Kultur på tværs

kb@arbejderen.dk