01 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 7 °C

Forfatteren Kalle Holmqvist får Robespierreprisen 2021

Rød svensk litteraturpris

Forfatteren Kalle Holmqvist får Robespierreprisen 2021

Årets modtager er den 33-årige svenske forfatter Kalle Holmqvist. Han modtager den kontroversielle Robespierrepris for sit virke som socialistisk skribent og klassisk oplysningsmand.

FOTO: Anders Härnqvist
1 af 1

Robbespierreprisen går i år til den svenske forfatter Kalle Holmqvist, skriver komiteen for Leninprisen, der står for valget og uddelingen af begge svenske priser. Robespierreprisen gives til en yngre svensk skribent eller kunstner, som arbejder i en kritisk ånd overfor magten.

I disse tider med reaktionær modvind er besjælede folkeoplysere af en ny generation, præcis hvad kulturkampen behøver mere end noget andet.
Komiteen for Leninprisen

"Som socialistisk skribent og klassisk oplysningsmand har Kalle Holmqvist virket som historiker, journalist, arbejderforfatter og organisator. Han har med tydelig pædagogik og ægte klasseperspektiv i sine romaner, debat og reportage skrevet om vor tids brændende spørgsmål såvel hjemme som ude i verden, såvel i nutiden som i historien og altid konsekvent på de undertryktes side", skriver komiteen for Leninprisen.

Kalle Holmqvists forfatterskab rummer både reportager, romaner, historiske bøger og børnebøger. Han har arbejdet på specialskole, som webredaktør og museumsguide og været fagligt aktiv i Kommunal, det svenske kommunalarbejderforbund. Hans virke indgår også i komiteens vurdering.

"Han har på bred folkelig vis henvendt sig til unge såvel som voksne, hvilket vidner om en ægte vilje til på alle områder at gøre verden en smule bedre og mere begribelig for så mange som muligt. I disse tider med reaktionær modvind er besjælede folkeoplysere af en ny generation, præcis hvad kulturkampen behøver mere end noget andet."

Dobbelt prisuddeling i Varberg til maj

Den røde entreprenør og hotelejer Lasse Diding står i spidsen for komiteen og for uddelingen af Robespierreprisen. Med prisen følger 10.000 svenske kroner. Selve prisuddelingen foregår lørdag den 8. maj på Varbergs Teater med fest bagefter på Hotell Gästis, ejet af Lasse Diding.

I 2020 måtte begivenheden udsættes på grund af covid-19-pandemien, derfor bliver der dobbelt prisuddeling i 2021. Prismodtagerne for 2020 – journalisten Kaisa Ekis Ekman, Leninprisen, og musikeren David Ritschard, Robespierreprisen – vil modtage deres priser ved samme lejlighed. Med Leninprisen følger 100.000 svenske kroner.

Inden længe kommer komiteen og Lasse Diding også med navnet på den kunstner, der skal modtage Leninprisen i 2021.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jan. 2021 - 13:15   04. feb. 2021 - 11:34

Kulturpriser

kb@arbejderen.dk
Kalle Holmqvist
 • Født i 1978 i i Upplands Väsby og Härnösand
 • Historiker, forfatter og journalist
 • Skriver på Aftonbladets kultursider
 • Har været fagligt aktiv i Kommunal, fagforening for offentligt ansatte
 • Website her

   

Røde svenske kulturpriser

LENIN- OG ROBESPIERREPRISERNE

 • Leninprisen er med sine 100.000 svenske kroner en af de største litterære priser i Sverige og bliver uddelt til kulturfolk, der er samfundskritiske og oprørske i en venstretradition.​​
 • Leninprisen indstiftedes i 2008 af den svenske forfatter Jan Myrdal på initiativ fra Lasse Diding, dengang med titlen "Jan Myrdals store pris – Leninprisen". Senere er navnet ændret til "Leninprisen".
 • Robespierreprisen på 10.000 svenske kroner går til en ung, lovende skribent eller kunstner. 
 • Leninprisen og Robespierreprisen overrækkes i Varberg Teater lørdag 8. maj.
 • Muligt at booke overnatning og billet til efterfølgende fest i Varberg på Hotel Gästis.
 • Leninprisen blev første gang stiftet i Sovjetunionen i 1924 som en pris for fremragende indsats indenfor videnskab, musik, maleri, skulptur, arkitektur, teater, film og litteratur samt for opfindelser og militære kundskaber. Blev uddelt i Sovjetunionen for sidste gang i 1990.