30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Filmkomponist Sune Kølster tager os tæt på de følelser, andre oplever under krig

Musik som forløser

Filmkomponist Sune Kølster tager os tæt på de følelser, andre oplever under krig

Sune Kølsters musik "Pictures From A War" er inspireret af krigen i Syrien, men kunne lige så godt være skrevet under coronapandemien. Musikken væver billeder af voldsomme hændelser, flugt, isolation og angst, men også håbet for en bedre fremtid.

Trio Ismena sammen med Sune Kølster under indspilningerne på Millfactory. Fra venstre Monika Malmquist, Christine Raft og Ida Nørholm med hånden på hver deres instrument.
FOTO: Mikkel Mors
1 af 1

Folk synger fra altanerne og over mobilen i denne tid under coronapandemien, fordi sang og musik gør godt langt ind følelserne i en svær tid. Derfor tøvede komponist Sune Kølster heller ikke med at sende sit album "Pictures From A War" (Billeder fra en krig) på gaden før end planlagt i håbet om at kunne sætte nogle ord eller toner på de følelser, mange mennesker gennemlever lige nu.

Kølster mestrer den klassiske musik så kreativt, at han er i stand til at lade den lege og danse med Mellemøstens musik. 

For selv om musikværket er skrevet under inspiration fra krigen i Syrien, oplever mennesker noget af det samme under coronapandemien som under en krig, mener Sune Kølster:

"Voldsomme hændelser, flugt, isolation og angst, men også håbet for en bedre fremtid. Og hvor værket oprindeligt er inspireret af de forfærdelige hændelser i krigen i Syrien og mennesker, der er blevet nødt til at forlade alt, hvad de havde, er det som om, at netop de følelser, jeg har prøvet at beskrive, og som har ligget langt fra de fleste danskere, nu pludselig er rykket uhyggeligt tæt på."

Overraskende toner og rytmer

Inspirationen til musikken i "Pictures From A War" kommer da også fra Mellemøstens musik, som Kølster har spundet sammen med vestlig klassisk musik – og det er absolut ikke kedeligt, nærmere formidabelt. Der venter en overraskelse af rytmer og anderledes toneforløb, end vi er vant til at høre.

Trio Ismena under generalprøven: Monika Malmquist på violin, Christine Raft på flygel og Ida Nørholm på cello.
Sune Kølster

Sune Kølster er uddannet filmkomponist, punksanger og komponist og mestrer den klassiske musik så kreativt, at han er i stand til at lade den lege og danse med Mellemøstens musik, ovenikøbet i en klassisk klavertrio. Sikken en toneverden at navigere i.

Komponisten har givet sit værk i hænderne på Trio Ismena, en trio som med præcision spiller de fem små stykker, som "Pictures From A War" består af. Det er smukt og anderledes, og med lukkede øjne kan man gennemleve sin egen og musikkens puls. Ufatteligt hvordan bare tre instumenter som flygel, cello og violin kan lyde som et helt symfoniorkester. 

Tydelige lydbilleder

"Pictures From A War" har en opbygning, som gør det let at følge hensigten med værket. Første del er hektisk som et angreb, en flugt, derefter følger det rolige, sørgelige, tabet og fortvivlelsen. I midten det forsigtigt glade, man har rystet det værste af sig, bygger op efter at være angrebet, for at gå videre i protesten og oprøret, og til sidst lyden af forår, sang og håb.

Musikken kunne lige så godt have været skrevet til 4. maj, befrielsesdagen.

Jeg har prøvet at beskrive netop de følelser, som har ligget langt fra de fleste danskere og nu pludselig er rykket uhyggeligt tæt på.
Sune Kølster, komponist

Kølster har da heller ikke skrevet musikken specielt om krigen i Syrien, fortæller han til Arbejderen:

– "Pictures From A War" handler ikke om et bestemt sted, en bestemt krig og så videre. Der er krige alle steder og det meningsløse i, at et land styrtes i grus. Og det er altid folket, der kommer til at lide.

Udfordrer musikken

Kølsters klavertrio kan være til glæde, både for den der spejder efter, hvad musikken fortæller – og for den, der gerne vil nørde lidt mere, gå op i det musikfaglige.

Rytmerne veksler mellem traditionelle lige vestlige rytmer til de skæve fra Balkan og fra Mellemøsten som Aqsaq, som både Kølster og Trio Ismena har helt styr på.

Toneskalaerne hedder hijaz og saba. Den lyd og det mønster, man træffer i Vestens musik, her blandet med Mellemøstens kvarttoner, minder mig om tonen i irsk folk. Sune Kølster fortæller, at de mellemøstlige toneskalaer kaldes maqam. I mine ører gør brugen af de to musiktyper musikken meget fortællende.

Musik som forløser og samler

Trio Ismena er ikke en hvilken som helst klavertrio. På klaveret spiller Christine Raft, Monika Malmquist på violin og Ida Nørholm på cello. Trioen blev dannet i 2004 og spiller over hele verden. I 2009 vandt den DR P2's kammermusikkonkurrence og i 2007 Trondheim International Piano Trio Competition i 2007.


Musikken kunne lige så godt have været skrevet til 4. maj, befrielsesdagen.

"Pictures From A War" er nu udkommet digitalt og kan købes på forskellige streamingtjenester. I løbet af sommeren kommer klavertrioen også på LP og CD.

Brug lidt tid på coverets flotte maleri med træernes grene, der ligner hænder, som griber ud efter nye chancer trods mørket. Billedet er malet af Kølsters datter Ronja Fria Gielfeldt-Kølster på 14 år.

"Pictures From A Wartime". Coveret er malet af Ronja Fria Gielfeldt-Kølster på 14 år.
Fra coveret

Hvis man ikke spiller for højt, kan naboerne måske have glæde af en lydbid fra altandøren – og hvis Trio Ismena kom forbi min gård, ville jeg med glæde stille op på min altan og lytte. I krigs- eller coronatider har vi brug for musik, som kan forløse angst, bekymring og håb.

Du kan lytte til og eventuelt købe "Pictures From a War" her
Sune Kølster er også komponisten til jinglen på Arbejderens Soundcloud.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. apr. 2020 - 12:35   06. maj. 2020 - 13:55

Musikanmeldelse

Karin Busk
Anmelder
Sune Kølster
 • Født 1976
 • Startede sin musikalske løbebane i punkbandet Guddommelig Galskab. 
 • Filmkomponist, uddannet på Syddansk Musikkonservatorium
 • Har lavet musik til bl.a. Christian Tafdrups film, Andrias Høgennis' kortfilm "Ikki Illa Meint", en Cannes-vinder, og succes spillet "What The Golf".
 • Har arbejdet med den mellemøstlig tonalitet i 15 år med rembetiko bandet "Sunes Teké"
 • Har studeret stilen i Grækenland, Oman og Kairo, samt undervist i at inddrage stilen i klassisk komposition.
 • Har desuden udgivet 15 albums
 • The Rockhistory, Kølsters udgave af rockhistorien fra rock'n roll til black metal.
 • Autodidakt klassisk komponist
 • Bachelor i Musikvidenskab
 • Sune Kølster, se mere her
Trio Ismena
 • Christine Raft (klaver), Monika Malmquist (violin) og Ida Nørholm (Cello)
 • Dannet i 2004 og har siden spillet et hav af koncerter i hele verden
 • Vandt i 2009 DR P2s kammermusikkonkurrence
 • Vandt i 2007 Trondheim International Piano Trio Competition
 • Trio Ismena spiller såvel Beethoven som Brahms, Shostakovich, Carl Nielsen
 • Arbejder også med ny dansk musik, med komponister som Svend Hvidtfeldt Nielsen, Ib Nørholm og Pelle Gudmundsen-Holmgreen.
 • Trio Ismena, her