20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Filmen Onkel nomineret til Nordisk Råds Filmpris

Dansk film

Filmen Onkel nomineret til Nordisk Råds Filmpris

På sønderjysk og uden undertekster gik Frelle Petersen film "Onkel" lige i hjerterne på publikum og anmelderne. Nu er den indstillet til Nordisk Råds Filmpris.

Jette Søndergaard som Kris, der tager sig af gården og sin onkel, spillet af Peter Hansen Thygesen. Som den unge bejler Mike ses Tue Frisk Petersen. Alle tre er fra Sønderjylland.
FOTO: Per Arnesen
1 af 1

Sønderjysk kom på biografplakaten med den danske film "Onkel". Nu er filmen nomineret til Nordisk Råds Filmpris 2020.

Frelle Petersen fortæller en historie med styrke til at ramme hele den store jordklode i hjertet.
Peer Juul Carlsen

Filmen handler om den unge kvinde Kris, der passer landbruget for sin onkel, da han er invalid. Hun føler et stort ansvar for onklen, og da hun bliver forelsket, kommer hun i et svært dilemma: Kan hun forlade onklen til fordel for kæresten. En film om arbejde, omsorg og kærlighed i det stille sønderjyske. Med sønderjysk dialekt og uden undertekster. Instrueret af Frelle Petersen, som også selv har betalt produktionen.

Instruktør Frelle Petersen. Foto: Ole Caspersen

– Jeg er meget overvældet og enormt beæret over at være nomineret til Nordisk Råds Filmpris. Det betyder meget for mig at følge i fodsporene på nogle af Nordens dygtigste filmmagere, og jeg er glad for, at en film, der er så manifesteret i et autentisk lokalmiljø, kan vække glæde, begejstring og genkendelse i andre dele af verden, udtaler filminstruktør Frelle Petersen i anledningen af nomineringen.

Den danske jury har udvalgt "Onkel" blandt alle de danske film, der havde premiere mellem 1. juli 2019 – 30. juni 2020. I den danske jury sidder blandt andet Peer Juul Carlsen, filmanmelder hos DR. Om filmen "Onkel" siger han:

– Uden filmstjerner, med amatører, på en almindelig gård, på en lille dialekt i et glemt hjørne af fjerne Sønderjylland fortæller instruktør Frelle Petersen en historie med styrke til at ramme hele den store jordklode i hjertet.

Nordisk Råds Filmpris uddeles for 17. gang, og sidste år gik Nordisk Råds Filmpris også til en dansk film, nemlig "Dronningen" med May El-Toukhy som instruktør.

"Onkel" dyster med film fra fire andre nordiske lande: Finland, Island, Norge og Sverige.

Vinderen bliver offentliggjort 29. oktober 2020 under Nordisk Råds session i Reykjavik afhængigt af covid-19-situationen, skriver Nordisk Råd i en pressemeddelelse.

Filmprisen, som er én af Nordisk Råds priser, består af 350.000 DKK og gives til en film med en betydelig grad af forankring i den nordiske kultur, høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet. Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer.

Filmen Onkel kan ses på Bibliotekernes Filmtilbud, Filmstriben

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. aug. 2020 - 11:15   21. aug. 2020 - 17:21

Filmpris

kb@arbejderen.dk