25 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 12 °C

En pris for ulydighed

Den svenske Leninpris

En pris for ulydighed

Hvert år uddeler det svenske Jan Myrdal-selskab sin Leninpris til "en forfatter, journalist eller kulturarbejder, hvis værk er beslægtet med Jan Myrdals værk eller ånd". Det er faldet det borgerlige Sverige stærkt for brystet.

Lasse Diding, næstformand for Jan Myrdalsällskapet og initiativtagere til Jan Myrdals pris, og Roy Andersson, filminstruktør og 2010 års Leninpristager fester 2014 efter prisuddellingen i Varberg.
FOTO: Eva Wernlid
Fire modtagare af Jan Myrdals store pris - Leninpriset. Fra venstre: Maj Wechselmann, 2011 Mattias Gardell, 2009 Roy Andersson, 2010 Maj Sjöwall, 2013 og Gabriela Pichler, modtager af Jan Myrdals lille pris - Robespierrepriset 2013.
FOTO: Jan Myrdalsällskapet
Jan Myrdal og 2014's pristagere: Jan Guillou, Jan Myrdals store pris - Leninpriset, Eija Hetekivi Olsson, Jan Myrdals lille pris - Robespierrepriset.
FOTO: Foto Eva Wernlid

Den 19. juni 2008 var en journalist fra det borgerlige svenske ugemagasin Fokus til bryllup i Västmanland. Brudgommen var en af Sveriges mest kendte mænd, forfatter Jan Myrdal. Han giftede sig for fjerde gang på sin 81 års fødselsdag og havde i den anledning inviteret 200 gæster til sin gård i Fågasta.

Brudgommen var en af Sveriges kendteste mænd, forfatter Jan Myrdal.

Til stede var blandt andet hotelejer Lasse Diding, som er en af de få svenske kommunister, der har fået titlen "Årets forretningmand". Under bryllupsfesten bekendtgjorde han, at en kreds af mennesker havde stiftet en ny litterær sammenslutning – "Jan Myrdalsällskapet". Dets første formål skulle være at "fremme de litterære og kulturelle målsætninger, som Jan Myrdal har formuleret gennem sit mangeårige arbejde som forfatter og kulturarbejder".

– Desuden har vi planer om at stifte en pris, som skal tildeles ulydige forfattere. Den skal hedde "Leninpriset", fortalte Lasse Diding selskabet. Efter at klapsalverne var døet hen, meldte omkring 80 mennesker blandt gæsterne sig ind i det nye selskab.

En kontroversiel svensker

Forfatteren Jan Myrdal, der har lagt navn til selskabet, er både højt respekteret og dybt afskyet i Sverige. Han er født i Bromma ved Stockholm sommeren 1927 som søn af de socialdemokratiske guruer Alva og Gunnar Myrdal og var aktiv i det kommunisiske ungdomsforbund SKU. I slutningen af 60'erne var han uofficiel bannerfører for den maoistiske del af den svenske venstrebevægelse.

Forfatteren Jan Myrdal, der har lagt navn til selskabet, er både højt respekteret og dybt afskyet i Sverige.

Han fik sit internationale gennembrud med bogen "Rapport fra en kinesisk landsby" i 1963. I 1967 kom "Confessions of a Disloyal European" (En illoyal europæers bekendelser, red.,) der forstærkede hans internationale ry. Desuden skabte han med sin hustru, kunstneren Gun Kessle, en række fine rejseskildringer fra Den Tredje Verden.

I 1982 chokerede han sin fanskare med bogen "Barndom", der var et svidende opgør med hans berømte forældre. Herefter var hans stjerne stærkt faldende, ikke mindst i det svenske borgerksab, fodi han forsvarede Stalins Sovjetunionen, Pot Pols Kampuchea og Maos Kina. Han er åben modstander af ægteskaber mellem samme køn,, og forsvarede den kinesiske regerings indgriben på Den Himmelske Freds Plads med hensyn til regionens stabilitet.

Et levende litterære selskab

Jan Myrdalsällskapet med undertitlen "Et levende litterært selskab" uddeler årligt to priser. Den store er på 100.000 svenske kroner, hedder "Leninprisen" og uddeles til en svensk "forfatter eller kunstner, som har sit virke i Jan Myrdals samfundskritiske og oprørske tradition. Prisen er ikke opkaldt efter Lenin, men udspringer oprindelig af Stalins Fredspris – den senere Lenins Fredspris – der uddeltes første gang i 1949. Selskabets lille pris, der er på 10.000 svenske kroner, har navn efter den franske revolutions jernmand, Robespierre. De to priser uddeles ved en ceremoni på Varberg Teater.

Pengene indsamles gennem offentlige bidrag, men kom oprindelig fra den svenske finansmand og kommunist Lasse Diding, der også lægger lokaler til den efterfølgende uddelingsfest på sit hotel "Gästis" i Varberg. Det rummer blandt andet et moderne spa bad med rødder i det klassiske russiske bad og kaldes derfor "Leninbadet". Han ejer desuden Hotel Havanna i samme by. Det er også Lasse Diding, der har ansvaret for Jan Myrdals arbejdsblibliotek, der efter sigende er en ren guldgrube af revolutionær litteratur.

Selskabets forkvinde er Cecilie Cervin, som efter 27 år som gymnasielærer tog en doktorgrad i litteratur i 1997 med sin afhandling "Det illoyale barns oprør", baseret på studier af Jan Myrdals barndom. Som 63-årig blev hun lektor ved Blekinge Tekniske Højskole med ansvaret for uddannelsen i det svenske sprog.

Også forfatter og poet Peter Curman er medlem af Jan Myrdalselskabets bestyrelse. Han chokerede under sen-70'ernes bølge af bekendelses- og feministisk litteratur med at få antaget en samling klichéfyldte kampdigte, der strøg tidens trends med hårene, under pseudonymet Lotta Strömberg. De blev aldrig udgivet, da han afslørede sin identitet for åben tv-skærm for forlæggeren.

En stor hæder

Jan Myrdalselskabets første prismodtager i 2009 var forfatter og historiker Mattias Gardell. Andre modtagere er filmdokumentaristen Maj Wechselmann og forfatterne Sven Lindqvist, Maj Sjöwall og Jan Guillou.

De udgør sammen med modtagerne af Robespierre-prisen "en slags kulturens kommandotropper".

Leninprisens provokerende udformning er ikke gået upåagtet hen i den borgerlige svenske presse. Det svenske medlem af EU-parlamentet for partiet Nya Moderaterna, Gunnar Hökmark, angreb årets modtager, musikeren Mikael Wiehe, i dagene omkring angrebene på satiremagasinet Charlie Hepdo og et jødisk supermarked i Paris i januar:

"Samtidig med, at Europa står sammen mod terroren og støtter dens ofre, meddeler Jan Myrdalsällskapet, at dets store pris, Leninpriset, i 2015 tildeles Mikael Wiehe. Det sker på Varbergs stadsteater, hvor en samling demokratiforagtere og diktaturentusiaster skal  samles for at hædre Lenin."

Mikael Wiehe kaldte på sin side i en pressemeddelelse det en ære at tilhøre "den lysende skare" af prismodtagere, der efter hans mening sammen med modtagerne af Robespierre-prisen udgør "en slags kulturens kommandotropper", der hele tiden slås mod statsmagten og samfundseliten. Årets priser uddeles lørdag 18. april.

Arbejderen bringer med Mikael Wiehes tilladelse hans svar til Gunnar Hökmark i Aftonbladet 21. januar 2015 på denne side.

20. feb. 2015 - 11:00   20. feb. 2015 - 12:35

Leninprisen

gp@arbejderen.dk