20 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Det giver mig håb, når folk vælger at hjælpe hinanden

Rapper donerer overskud til flygtninge

Det giver mig håb, når folk vælger at hjælpe hinanden

I mange uger var Thorbjørn Bech Rossen frivillig i flygtningelejre i Grækenland med rystende oplevelser. Det fik ham til både at udgive ny plade og stifte foreningen 100ProcentNødhjælp.

Thorbjørn Bech Rossen, kendt som rapperen Ham Den Lange, er aktuel med pladen "Dagbog fra en flygtningelejr". Her ses han ved en demonstration i Aarhus til støtte for studerende.
FOTO: PN
1 af 1

- Jeg har meget nøgternt dokumenteret de ting, som jeg har set, og derfor hedder den "Dagbog fra en flygtningelejr", fortæller rapperen Thorbjørn Bech Rossen, alias Ham den Lange, om sin nye plade.

 Alt det vigtigste i vores liv forbundet med kontakten med andre mennesker.

I mange uger var han frivillig i flygtningelejrene Leros og Idomenia i Grækenland og så både børn og voksne miste hinanden eller blive udsat for vold fra myndigheder:

- Da vi ankom til flygtningelejren Leros, ramte det mig meget hårdt, at møde de skæbner. Folk, der kom fra krigstraumer, folk der var druknet, forholdene de levede under i lejrene, møde usikkerheden omkring deres fremtid, kommer det fra Thorbjørn Bech Rossen, som har svært ved at ryste de traumatiske hændelser af sig.

Sammen med andre frivillige

For Thorbjørn blev modvægten til alt dette at være sammen med andre frivillige, og han fandt ud at bruge sin eget netværk som rapper:

- Lige pludselig kunne jeg bare ikke lade være, smiler han og fortæller om, hvordan han hurtigt skrev rapnummeret Endnu en båd fra Farmakonisi, som er et ud af de ni rapnumre på pladen.

- Min kone sagde, at den var god, og vi lagde på nettet med det samme. Der var sindssygt mange, der hørte den, fortæller rapperen, der stadig er forundret over den opmærksomhed hans rap om flygtningelejrene har fået.

- Jeg var ikke på internettet i nogle dage, men straks jeg var på, lå der ubesvarede opkald fra MetroEkspress og Information, og fra en græsk tv-station, som havde haft et indslag med Endnu en båd fra Farmakonisi, fortæller Thorbjørn Bech Rossen, som pludselig skrev autografer på de lokale pizzarier i Grækenland.

Brugte sit netværk som rapper

Han er glad for interessen, og at han som frivillig kunne få historierne fra lejrene ud:

- Jeg havde 20.000 følgere på Facebook, jeg kunne tale til, forklarer Ham den Lange, der før turen til Leros og Idomenia var kørt lidt træt i sin karriere som rapper.

- Jeg tog derned for at hjælpe andre mennesker og selv komme lidt ned på jorden. Jeg brød igennem som 23-årig, fik alle de ting, jeg havde drømt om som 19-årig. Da jeg var 25 år, var jeg allerede træt af det. Jeg jagtede en bold, jeg ikke selv havde valgt, erkender den nu 34-årige rapper.

Der er sket meget siden Ham Den Lange lavede Verden på flugt for halvandet år siden. Samtidig med turene til Grækenland stiftede han en hjælpeorganisation for flygtninge med navnet 100ProcentNødhjælp.

Fællesskaber der tager over

 - Vi kan hjælpe nogle mennesker i en konkret situation, og vi kan være en medspiller i den positive udvikling, som Venligboerne og Næstehjælperne herhjemme har sat i gang. De er opstået som fælleskaber, dannet på 100 procent god vilje og parate til at tage over, hvor systemet svigter, siger Thorbjørn Bech Rossen, der i sine tekster også opfordrer andre til at bruge deres ferie på at hjælpe i flygtningelejre.

Selv donerer han alt overskud og mere til fra sin nye plade, og vil på den måde gerne være med til at inspirere andre. Allerede nu har Raid for Refugees og Hiphop for Peace været på banen med støttefester og samlet penge ind. Thorbjørn samarbejder også med RaPolitics om at få erfaringerne med at være frivillig ud på højskoler og gymnasier.

For Thorbjørn er det den bedste måde at bearbejde de barske oplevelser på. Reaktionerne fra hans publikum udebliver heller ikke, nogle græder under koncerterne og mange går selv i gang med at samle penge ind.

- Det er så givende at sætte sig selv fri af alle de ting, som egentlig ikke er vigtige. Bortset fra mad og vand, så er at alt det vigtigste i vores liv forbundet med kontakten med andre mennesker, siger Ham den Lange helt lettet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. dec. 2016 - 07:30   10. jan. 2017 - 13:05

Interview

kb@arbejderen.dk