15 Nov 2018  

KBH: Let skyet, tåge, 7 °C

Den store Historie på vrangen

Illusioner i Hamsterland

Den store Historie på vrangen

Bag enhver fed illusion står en idealistisk drøm. Hvordan det fungerer viser "Oprørt - et stykke med revolution, tak!" på Den Røde Plads.

Vælg dit eget oprør. Så sørger teater danskdansk for resten: Fra kontakt til reklamebureau, musikudgiver og medier til ledere og martyrium. Det er fan'me morsomt.
FOTO: Per Morten Abrahamsen
1 af 1

Værs'go og spis på Den Røde Plads i 2200 Nørrebro, hvor dagens ret er "Oprørt - et stykke med revolution, tak" og madsalen er en opstillet container. Her kan folk med mod og mandshjerte træde ud af det evigt snurrende Hamsterhjul og gøre oprør mod middelmådigheden.

På Den Røde Plads fortæller træder teater danskdansk "Den store Historie" om oprørets helte og martyrer, de store ideers opstigning og forudsigelige fald.

Valget af Den Røde Plads er ikke tilfældigt. Store pladser er arnesteder for store oprør og kravet om gennemgribende forandringer. Menneskets trang til at trodse magthaverne kender vi fra Taksin-pladsen i Istanbul, Tahrir-pladsen i Cairo, Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

På Den Røde Plads fortæller teater danskdansk "Den store Historie" om oprørets helte og martyrer, de store ideers opstigning og forudsigelige fald. Teatret hjælper endog meget gerne med til at formulere det nødvendige oprør og sætte det i scene for at sikre, at det bliver til noget.

I containerens indre fødes en ny frihedsbevægelse fra begyndelsen af hver forestilling. Det er her altsammen til rådighed uden bagtanker og dikkedarer: Det store Oprør, den store Leder, den folkelige Sag. For hvor oprøret slutter, tager markedet over:

Musikindustrien skal nok levere den store Støttesang, lokale og nationale medier skal nok sørge for den store Formidling, tekstilindustrien med de uundværlige T-shirts. Her skal intet fattes. Har du en holdning, en sag, en historie, så har danskdansk en opskrift.

Med udendørs kameraer og mikrofoner inddrager forestillingen rummet omkring containeren i oprøret, fylder tændvæske på revolutionens bål og tænder også gerne selv den gnist, der skal nære Oprørets Flamme.

Stykkets aktører gør publikum til bevidstløse deltagere og fører os undervejs ikke blot ind i Den Store Historie" men i høj grad også bagved. Det er ikke noget kønt syn. Det er oprør som iscenesat håndværk, holdning som maskine og revolution som manipulation.

Det forklarer også, hvorfor de svulstige markedsholdninger og færdigproducerede livstilsmeninger dør ud og forsvinder som sand mellem fingrene. Det er, hvad der sker, når kritik kun består af trods uden tradition, kamp uden klasse, revolution uden regler.

"Oprørt - et stykke med revolution, tak" er vigtig teater, fordi den fortæller "Den Store Løgnehistorie".

02. jun. 2014 - 17:15   02. jun. 2014 - 17:15

Teater

Gert Poder
Anmelder
Oprørt

danskdansk: Oprørt - et stykke med revolution, tak. Dramatiker: Line Mørkeby. Instruktion: Tue Biering. Scenograf: Nicolaj Spangå, Lyd: Rasmus Kreiner. Lys: Raphael Solholm. Den Røde Plads, 2200 Nørrebro, til 15. juni.

Vurdering: 5 stjerner

Nyt byrumsteater

København har fået et nyt byrumsteater. Det betyder, at forestillinger fremover vil dukke op rundt om hjørnet, på cykelstien eller i din lokale park. Men hvad skal det hedde?

Vær med til at døbe det nye teater. Læs mere på facebook/teatrene på den røde plads, hvor du kan foreslå et navn eller smide det i den røde kasse på Café Le Rouge. Der stemmes om de tre bedste forslag til navne lørdag 14. maj klokken 19.00 til 22.00. Der er også koncert med Kirstine Stubbe Teglbjært i "Røde Drinks".