07 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Danske filmfolk støtter filmskole-elevers blokade

Blokade mod Filmskolen fortsætter

Danske filmfolk støtter filmskole-elevers blokade

I seks dage har elever fra Den Danske Filmskole blokeret skolen og nedlagt undervisningen som følge af utilfredshed med rektorens ledelse. 84 procent af eleverne kræver, at rektoren går af, og 260 danske filmfolk støtter op om elevernes blokade.

FOTO: Philip Davali/Ritzau Scanpix
FOTO: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Konflikten mellem eleverne på Den Danske FIlmskole og rektor Vinca Wiedemann eskalerede torsdag i sidste uge, hvor lederen af dokumentaruddannelsen, Arne Bro, blev hjemsendt.

Den nye studieordning trådte i kraft i efteråret 2019 og byder på 85 procent fællesundervisning og 15 procent specialiseret fagundervisning.

Dagen efter, fredag den 15. november, vælger skolens elever at blokere skolen og nedlægge undervisningen.

Ifølge Filmmagasinet Ekko har Arne Bro ikke udtalt sig om, hvorfor han blev afskediget, men han blev bedt om at aflevere nøgler samt arbejdstelefon, og der spekuleres i, om han har udvist illoyalitet overfor rektorens ledelse.

Rektor Vinca Wiedemann har heller ikke udtalt sig om sagen, skriver Politiken.

I en underskriftindsamling kritiseres rektoren og studiechef Søren Friis Møller for at have ændret skolens undervisning via en ny studieordning til en mere akademiseret og teoretisk uddannelse fremfor en praksisorienteret uddannelse.

Den nye studieordning trådte i kraft i efteråret 2019 og byder på 85 procent fællesundervisning og 15 procent specialiseret fagundervisning, fremgår det af en underskriftindsamling og pressemeddelelse offentliggjort af Filmskolens Elevers Støttegruppe.

I samme pressemeddelelse fremgår det, at 260 danske filmfolk støtter eleverne.

Ny rektor, nye regler

Stillingen som rektor tiltrådte Vinca Wiedemann 1. marts 2014 og overtog dermed posten fra Poul Nesgaard, der havde været rektor i 21 år.

Vinca Wiedemann har en rig baggrund i den danske filmbranche, både som underviser på Den Danske Filmskole, som manuskriptkonsulent for blandt andre Lars von Trier, Susanne Bier og Thomas Vinterberg, og som spillefilmskonsulent for Det Danske Filminstitut. Desuden er hun selv uddannet fra Den Danske Filmskole i 1987.

Alligevel har de nuværende elever på Den Danske Filmskole ikke været tilfredse med rektorens ledelse. I 2015 kommer det frem, at den fire-årige flerkamera-uddannelse under ledelse af Arne Bro skulle lukkes, ligesom der skulle optages færre instruktørelever fremadrettet.

Ifølge Filmmagasinet Ekko har flerkamera-uddannelsen både været succesfuld og skolens kunstneriske laboratorium.

I underskriftindsamlingen fremgår det, at eleverne i fire år forgæves har forsøgt at indgå dialog med rektor Vinca Wiedemann, hvilket resulterer i, at eleverne i slutningen af januar 2019 udsender en mistillidserklæring til rektoren samt udfører en symbolsk begravelse af Den Danske Filmskole få dage efter.

Danske filmfolk viser deres støtte

Om formiddagen onsdag den 20. november offentliggør Filmskole-elevernes Støttegruppe en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at man frygter, at ændringerne vil betyde, at skolen mister sin kunstneriske sjæl.

Derudover insisteres der på, at Den Danske Filmskole er en kunstskole, hvor elevernes udvikling er det vigtigste.

"Skolen skal udfordre eleverne netop dér, hvor de har brug for det, og det er ikke ens fra elev til elev – derfor er nærheden mellem små klasser og dedikerede faglærere vigtig. Skolen skal danne kimen til fremtidens stærke filmsamarbejder gennem praktiske øvelser på tværs af fagretningerne", står der i pressemeddelelsen.

På underskriftindsamlingen finder man mange tidligere elever fra Den Danske Filmskole, men der gemmer sig også prominente og mere almen kendte navne som skuespiller Iben Hjejle, Jørgen Leth, manuskriptforfatter Jeppe Gjervig Gram, skuespiller Litten Hansen, filmfotograf Maria von Hausswolff, manuskriptforfatter Nikolaj Arcel, dokumentarfilminstruktør Tómas Gislason og filminstruktør Niels Arden Oplev.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. nov. 2019 - 10:10   21. nov. 2019 - 11:23

Filmskolen

Mathias R. Lodahl
Anmelder
Blokaden af Den Danske Filmskole
  • I 2014 vælges der ny rektor til Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemann.
  • 2015: Elever og filmbranchefolk udtrykker utilfredshed med rektorens beslutning om at nedlukke "filmskolens kunstneriske laboratorium", den fire-årige flerkamera-uddannelse.
  • 2018: Nuværende og tidligere elever opretter en facebookgruppe, der har til formål at følge med i rektorens planlagte ændringer for skolens fremtid. Senere afholdes der møder med elever og skolens ledelse, men i november 2018 afbrydes disse af eleverne, da de er utilfredse med rektoren.
  • 2019: Der varsles om store ændringer fra skolens ledelse. Man vil omdanne skolen til en bachelor-kandidatmodel som kendt fra universitetet samt skære i optaget af elever og lægge uddannelser sammen.
  • 31. januar 2019: Eleverne laver en mistillidserklæring til rektor Vinca Wiedemann, hvoraf 87 af skolens 96 elever underskriver.
  • 5. februar 2019: Eleverne afholder en protest med en symbolsk begravelse af skolen samt oplæsning af mistillidserklæringen til ledelsen og kærlighedserklæringer til skolen.
  • 14. november 2019: Arne Bro, lederen af dokumentarlinjen hjemsendes. Årsagen offentliggøres ikke.
  • 15. november 2019: Eleverne opfører blokade, nedlægger undervisningen og indkalder til stormøde. 84 procent af eleverne kræver rektors afgang.
  • 20. november 2019: 260 branchefolk fra den danske filmbranche erklærer deres støtte til elevernes protesthandlinger. Blandt støtten er der mange af Filmskolens tidligere elever, men også navne som Iben Hjejle og Jørgen Leth erklærer deres støtte.

Kilder: DR, Filmmagasinet Ekko.