25 May 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Dansk Artist Forbund: Indlysende at åbne dagpengesystemet op

Kulturfolk hænger i tynd tråd

Dansk Artist Forbund: Indlysende at åbne dagpengesystemet op

Skuespillere, musikere og andre med sammensatte indtægter i kulturlivet er stadig uden hjælpepakker ved arbejdsløshed under coronakrisen. Kulturministeren forhandler igen i dag.

Lene Brostrøm, formand for Dansk Artist Forbund.
FOTO: Les Kaner
1 af 1

Først nu – tre uger efter, at kulturlivet som de første lukkede ned på grund af coronavirus, er kulturministeren i gang med at forhandle kompensationer til kulturlivet. I eftermiddag holder kulturminister Joy Mogensen (S) skype-møde med partiernes kulturordførere.

Højskoler, aftenskoler og zoologiske haver er der fundet løsninger for i de seneste dage, men hvad med skuespillere, musikere og cirkusfolk med flere, som hænger i en tynd tråd efter tre uger uden arbejde eller udsigt til noget foreløbig?

Vi mener, at arbejdsmarkeds-løsninger bør være for alle, også for dem med sammensatte indtægter.
Lene Brostrøm, formand DAF 

I Dansk Artist Forbund (DAF) er man spændt på forhandlingerne. DAF har soloartister og freelancere som medlemmer. Mange af dem lever af både A-indtægt og B-indtægt, en økonomi der kan være sammensat af eksempelvis rengøringsjob og spillejob. Mange har ikke en B-indtægt over 10.000 kroner om måneden i snit henover et år.

DAF har slået på, at der skulle findes en løsning, som kan gabe over både A- og B-indtægter samlet.

Formand Lene Brostrøm forventer, at dette spørgsmål bliver taget op ved forhandlingerne i dag. Til Arbejderen siger hun:

– Kulturministeren har her til morgen sagt, at hun har et forslag til en ordning, der kan tage højde for kunstnere med sammensatte indtægter. Det er rigtig godt, og vi ser frem til, hvordan forslaget lander. Der er rigtig mange, der p.t. er uden hjælpepakke.

Arbejdsmarkedsløsninger bør være for alle

I går præsenterede Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), et løsningsforslag på sin blog. Forslaget indeholder tre punkter for en begrænset periode:

  • Dagpengesatsen skal midlertidigt hæves fra i dag maksimalt 19.083 kroner om måneden og op til 25.000 kroner om måneden.
  • Selvstændige med enkeltmandsvirksomheder og freelancere skal have mulighed for at få dagpenge uden at skulle nedlægge deres virksomhed, som de skal i dag.
  • Optjeningskravet og indkomstkravet til dagpenge suspenderes midlertidigt, mod at de arbejdsløse melder sig ind i en a-kasse og bliver der mindst et år.

Lene Brostrøm er positiv overfor dette forslag fra Lizette Risgaard.

– Vi mener, at arbejdsmarkedsløsninger bør være for alle, også for dem med sammensatte indtægter. Der bør være lige vilkår for at blive kompenseret for tab under denne krise.

– Dagpengesystemet kan i store træk allerede håndtere de sammensatte indtægter, og der er god grund til at tro, at der i alle brancher fortsat vil være folk, der får brug for hjælp til det hele basale. At åbne dagpengesystemet op for flere vil være en indlysende vej at gå.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. apr. 2020 - 10:08   02. apr. 2020 - 11:54

Coronakrise

Af Karin Busk