28 May 2020  

KBH: Let skyet, 16 °C

Cubansk musik bygger smuk bro

Danske efterskoleelever begejstrede

Cubansk musik bygger smuk bro

Danske efterskoleelever var på musikrejse i Cuba og oplevede en sprudlende musikkultur fra barn til voksen. Eleverne vendte hjem, dybt imponerede over musikken, der forener det bedste i den afrikanske og europæiske musik.

Cathrine de Nijs, Lasse Nellemann Krogh, Matias Nygaard Christensen og Carla Abrahams Barba har taget de cubanske rytmer med sig hjem fra deres musikrejse og giver en lille prøve på havnen i Aarhus.
FOTO: PN
Klejtrup Musikefterskole synger foran statuen af nationalhelten José Martí i byen Cienfuegos.
FOTO: Klejtrup Musikefterskole

Der er langt mellem Cuba og landsbyen Klejtrup i Midtjylland, men ikke musikalsk. Det har fire elever fra Klejtrup Musikefterskole erfaret dette forår. Hvert år arrangerer efterskolen en udlandstur med musik på programmet. Dette år gik turen til Cuba, og rejsen blev en kæmpe musik- og kulturoplevelse for eleverne.

Musikken i Cuba er næsten som en bro mellem Afrika og Europa.
Lasse Nellemann Krogh

– Du får den meget dansende afrikanske musik i Cuba, hvor man virkelig skal bevæge kroppen, blandet med den musik, vi kender fra Europa. Det er næsten som en bro mellem Afrika og Europa, siger Lasse Nellemann Krogh, der efter hjemkomsten ikke har kunnet dy sig for at ville lære venner og familie at danse salsa.

– Forskellen er, at i Cuba føler man musikken mere, end man prøver på at forstå den, siger Lasse. Hans tre efterskolevenner er enige: Cathrine de Nijs, Carla Abrahams Barba og Matias Nygaard Christensen. Arbejderen har mødt alle fire i Café Oskar, Aarhus til et interview, og de bobler af fortællelyst efter rejsen.

Et liv fyldt med musik

De ti dage i Cuba er blevet en uforglemmelig rejse i kultur og musik for de fire, der næsten havde glemt, at de skulle til Cuba. Der sker jo så meget, når man starter på et efterskoleophold, forsikrer de fire, i hvert fald på Klejtrup Musikefterskole, som ligger 13 kilometer sydvest for Hobro.

De valgte Klejtrup Musikefterskole, fordi tidligere elever havde anbefalet den. Lasse og Cathrine havde endda været på skolens sommercamp for unge, der gerne vil videre med musikken.

Cathrine er meget samfundsfagligt interesseret og havde egentlig kig på andre skoler, men musikken vandt. Carla savnede mere kreativitet i folkeskolen. Matias havde brug for flere udfordringer. Siden sjette klasse har han spillet og selv skrevet musik i et band.

Alle fire synger i kor og spiller klaver samt diverse andre instrumenter som guitar, bas, violin og ukulele. De er vokset op i Aarhus, hvor musik og kreativitet er dagligdag i deres familier.

Cuba i sigte

Og pludselig en dag er Lasse, Cathrine, Matias og Carla så på vej tværs over Atlanten sammen med omkring hundrede andre unge fra Klejtrup Musikefterskole. De er godt forberedt gennem undervisning i Cubas historie og musik, ligesom de har øvet salsa og korsang til koncerter. Lærerne har planlagt videooptagelse med musik, mens de er i Cuba.

Jeg har interesse i politik, i kommunisme og ideologi, så jeg synes, at det var ekstra spændende at være i Cuba.
Matias Nygaard Christensen

Alligevel vender mødet med musikken i Cuba op og ned på meget. Hvor cubanere er, er der også musik, både i gaderne, på restauranterne og i skolerne.

– Musikken er nærmest en indgroet del i folk dernede, meget mere end hos os i Danmark, har Carla bemærket, og Lasse er på spring:

– I Danmark og Nordeuropa lytter vi meget til popmusik, men i Cuba har danse- og folkemusikkulturen holdt sig meget levende og er stadig en stor del af dét, at være cubaner. Musikken er en stor del af – ja, næsten af Cubas personlighed.

Danskerstiv

I byen Cienfuegos på Cubas sydkyst, hvor de boede under opholdet, købte Cathrine claves, rytme-slagtøj, ved en gadebod for turister. Sælgeren gik straks i gang med at lære hende en rytme, hvorpå han greb sin tromme.

– Så kom der en pige, greb en anden slags tromme og begyndte at spille med, og så sad vi der og sang og spillede i gaden. Det var en virkelig sjov oplevelse, fortæller en engageret Cathrine og tilføjer:

– Det ligger bare så dybt i cubanerne at spille, og på de skoler vi besøgte – dansetrinene sad bare i skabet hos børnene!

– Da vi skulle lære at danse salsa hjemme på skolen i Klejtrup, sagde lærerne: "Ryst hofterne – i Cuba sidder de løse i forvejen". Og vi så selv dernede, hvordan rytmerne ryger hele vejen igennem kroppen, griner Lasse.

– Man føler sig lidt som stiv europæer dernede, smiler Carla.

– Ja, sådan lidt "danskerstiv", fniser Cathrine.

Mødet med kunstskoler

Efterskoleholdet besøgte musikskoler med unge på deres egen alder. De gav koncerter, mange koncerter, for cubanske skoleelever. De besøgte kunsthøjskolen i Havanna, ENA (Escuela Nacional de Arte), hvor cubanere kan studere både billedkunst, dans og musik.

– Alle var på et sindssygt højt niveau, også børnene i skolerne, siger Lasse.

De besøgte Benny Moré Skolen, opkaldt efter en kendt cubansk sanger. Skolen er talentskole på folkeskoleniveau. Cathrine forvildede sig rundt på skolen og ind i en tegneklasse, hvor hun straks blev inddraget. Her lyttede eleverne til Ed Sheeran, engelsksproget sanger og musiker, til svenske Abba og amerikanske Bruno Mars.

Musikken er nærmest en indgroet del i folk dernede, meget mere end hos os i Danmark.
Carla Abrahams Barba 

De unge fra Klejtrup Musikefterskole blev modtaget med åbne arme overalt, og selvom de cubanske børn "kun" kunne spansk, gav de sig "i snak" med danskerne alligevel. Flere af dem ville gerne have fotos sammen med de "høje danske drenge".

Alle skolebørn går med uniform i Cuba, men der er ingen stivhed af den grund. Når som helst var de parat til at danse, også når gæsterne fra Klejtrup underviste i dansk folkedans.

Helst egne versioner

Der var arrangeret musikworkshops på hotellet i byen Cienfuegos for eleverne fra Klejtrup Musikefterskole. Her blev de undervist af professionelle cubanske musik- og danselærere. De kunne vælge mellem guitar, blæseinstrumenter og percussion. Også her spillede musikken anderledes.

– I Cuba går de meget mere op i rytmeinstrumenter, end vi gør. Congas, trommer, claves spiller sammen, fortæller Matias, der havde en fed oplevelse:

– Vi blev undervist af en meget gammel mand i percussion. Han talte ikke engelsk, men han viste os hele tiden rytmen, og han var meget stolt af percussion.

Når man i Cuba spiller kendte musiknumre eller sange, er man nærmest stolt af at have sin helt egen version, fortæller Lasse:

– Sangen om Guantanamera – den har alle sin egen måde at spille på. I Danmark skal man ikke ændre på en klassiker, men i Cuba er der frit slag. Hvis det føles ordentligt, og hvis der kan danses til det, så er det megafedt! De giver bare slip og lader musikken flyde rundt om sig.

Venner og politik

Efter nogle udfordrende vandreture i bjergene El Nicho nær Cienfuegos, gik turen til hovedstaden Havanna på Cubas nordkyst. Her fik eleverne fra Klejtrup mulighed for at gå rundt på egen hånd.

Carla, Matias, Lasse og Cathrine var nysgerrige efter at opleve Cuba udenfor turistområderne. De fik indtryk af mere rå gader, slidte huse og lidt fattige mennesker. Men de følte sig sikre og godt tilpas som turister.

I Cuba har danse- og folkemusikkulturen holdt sig meget levende og er stadig en stor del af det at være cubaner.
Lasse Nellemann Krogh

I de ti dage de fire har besøgt Cuba, har de suget til sig af musikalske indtryk, men de kunne godt tænke sig at vide mere:

– Vi fik ikke fortalt så meget om det politiske. Det kunne jeg godt have tænkt mig, men nu var det jo en kulturrejse, siger Cathrine.

– Jeg har ikke været udenfor Europa før, og det var dejligt at rejse med mine venner fra efterskolen, siger Matias med et stort smil til de andre og fortsætter:

– Jeg har interesse i politik, i kommunisme og ideologi, så jeg synes, at det var ekstra spændende at være i Cuba, især efter at vi havde lært om det på skolen inden rejsen.

Carla har tidligere rejst i Mexico og mærkede tydeligt forskellen til Cuba med propaganda hængende overalt. For hende har det været fantastisk at rejse med en stor gruppe af venner til Cuba:

– Det var virkelig interessant at se noget helt andet, hvad angår musik, og specielt glæden og gejsten hos cubanerne ved at spille, og at det er de to ting, man værdsætter. Jeg ved ikke, om rejsen vil ændre noget for min egen musik, men det er altid lærerigt at opleve en anden kultur og dens musik.

Med musikken ud i verden

Så kom dagen for indspilningen af musikvideoen. Det foregik på toppen af hotellets tag i Cienfuegos. Alt var øvet hjemmefra, men det skulle koordineres og indspilles sammen med de cubanske musik- og danselærere plus de øvrige elever mere fra musikefterskolen, som også var på besøg i Cuba. Så næsten 120 mennesker var i gang. De nåede optagelsen, inden alle smeltede under den cubanske sol.

Musikken i Cuba fulgte med de fire hjem til efterskolen, hvor forældre og søskende blev inviteret til Cubashow med sang og salsa. Efter turen har de fire lavet rejsebeskrivelser og rapporter, workshops og koncerter.

Lige om lidt er et år på musikefterskolen forbi for Cathrine, Lasse, Carla og Matias. Om få dage åbner efterskolens sommercamp med musik, og rundt i Danmark gør kommende elever klar til at rykke ind på Klejtrup Musikefterskole efter ferien.

Skolens musikrejse går også til Cuba næste år, men Cathrine, Lasse, Carla og Matias tager dette års rejse med sig videre ud i deres færden. Den sprudlende cubanske musikkultur fylder i rygsækken og rytmerne svinger i kroppen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jun. 2019 - 15:10   01. jul. 2019 - 09:20

Interview

Af Karin Busk