05 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Berlinalen er i gang for 70. gang

Filmfestival

Berlinalen er i gang for 70. gang

I jubilæumsåret har Berlin Film Festival fået ny ledelse, og programmet er blevet udvidet med en helt ny konkurrence, der vil vise særligt innovative film. Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival, Forum, der fylder 50 i år.

Berlinale Bär på Potsdamer Platz
FOTO: Berlinale
Festivalens nye ledelse, hollandske Mariette Rissenbeek og schweiziske Carlo Chartrian.
FOTO: Alexander Janetzko / Berlinale 2019

I går startede Berlin Internationale Filmfestival, Berlinalen, for 70. gang. Festivalen åbnede med filmen My Salinger Year af Philippe Falardeau med Margaret Qualley i hovedrollen som en ung pige i 60'erne, der drømmer om at blive forfatter. Filmen er dog udenfor konkurrence.

Forum har, siden de i protest forlod hovedfestivalen for 50 år siden, vist politiske og eksperimentelle film.

I jubilæumsåret har festivalen fået ny ledelse. Schweiziske Carlo Chartrian, der tidligere har ledet Lucano Festivalen, står for det kunstneriske, og den organisatoriske ledelse bliver varetaget af hollandske Mariette Rissenbeek, der i mange år var aktiv for German Films og ved Berlinalen.

Det hedder sig, at de to er et ledende team, men for mig er det lidt en finte. Nu hvor det er oppe i tiden at se på kønsfordelingen, har man ophøjet organisationsarbejdet, der jo ofte varetages af kvinder, til at være en ledende post, og det er jo fair nok. Dog, så vidt jeg ved, har Mariette ingen indflydelse på programudvalget.

Festivalens nye ledelse, hollandske Mariette Rissenbeek og schweiziske Carlo Chartrian.
Alexander Janetzko / Berlinale 2019

Ny konkurrence

Men naturligvis er man spændt på den nye ledelse, og som sædvanligt har Berlin rustet sig til festivalen med iver.

Festivalens leder, Carlo Chartrian, har udvidet programmet med en helt ny konkurrence, Entcounters, der efter hans udsagn vil vise særligt innovative film.

Entcounters vises parallelt med den klassiske konkurrence, hvor der kæmpes for at vinde den gyldne bjørn. Men med Entcounters er den oprindelige konkurrence nu udvidet, og der er tilført nye priser.

Forum 50 år

Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival Forum, der fylder 50 i år. 

Forum er en selvstændig og selvstyrende del af den store Berlinalefestival, med egen ledelse og eget budget.

Forum har, siden de i protest forlod hovedfestivalen for 50 år siden, vist politiske og eksperimentelle film, og der er ingen tvivl om, at Forum har spillet en vigtig rolle i udviklingen af uafhængige film – ja, faktisk på verdensplan.

I anledning af jubilæet viser Forum det komplette program fra 1970 med film om Black Panter, Angela Davis og antikrigsfilmen o.k., der var anledningen til, at Forum gik sine egne veje for 50 år siden.

To danske film

Der er to danske spillefilm med på Berlinalen i år. Filmen Mugge og vejfesten af Anders Morgenthaler og Mikael Wulff vil underholde festivalens mindste i programmet Generation.

Og det barske mafiadrama fra Fyn Kød og blod af Jeanette Nordahl får verdenspremiere på fredag i programmet Panorama, som også er kendt for at vise rigtig gode både dokumentar- og spillefilm.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. feb. 2020 - 09:50   21. feb. 2020 - 12:40

Filmfestival

af Karen Thastum, Berlin