16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -4 °C

Bør DF ikke lave deres egen sangbog?

Ny højskolesangbog

Bør DF ikke lave deres egen sangbog?

Det er heldigvis ikke Dansk Folkeparti, der skal bestemme, hvad der skal med i Højskolesangbogen, og der er ingen, der tvinger dem til at synge ramadansangen.

1 af 1

Nu er den 19. udgave af Højskolesangbogen kommet på gaden, men allerede for et år siden skabte det furore, at man overvejede i den nye udgave at bringe en ramadansang med tekst af Isaam B.

Var det ikke en ide, at DF lavede deres egen sangbog? De kunne, for at sikre sig at den er rigtig dansk og folkelig, tage udgangspunkt i de mange ønskehits i Giro 413.

Dengang udtalte blandt andre Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti (DF), at "Højskolesangbogen er et følsomt stykke kulturarv, som er særegent for Danmark og den danske stamme, og som vi ikke kan risikere, at folk, som mangler forståelse og respekt for den unikke danske kultur, tager til sig."

Tanken om, at denne sang kom med, tog åbenbart så hårdt på ham, at han kort tid efter bad om orlov fra Folketinget. Nu er han kommet tilbage på scenen og holder sig ikke tilbage. Han mener, at sangbogen "er blevet overtaget af politisk korrekte flippere som Jørgen Carlsen, der bruger sangbogen som et elitært redskab i deres kamp mod det folkelige og grundtvigsk prægede Danmark."

Også efter at sangbogen er udkommet, er der kommet de sædvanlige udtalelser fra DF’ere. Morten Messerschmidt mener, at det er forunderligt, at sangen er med i en sangbog, som for mange er det mest danske af det danske.

Pia Kjærsgaard finder det grotesk, samtidig med at hun er vred over, at Shu-bi-duas sang Danmark fra 1978 er røget ud. Hun mener, at det bør få konsekvenser for Jørgen Carlsen, som er formand for bogudvalget.

Interessant nok udtaler Michael Harding fra Shu-bi-dua, at han ikke er specielt oprevet over, at deres sang er droppet. "Jeg er ligeglad med, om den er i Højskolesangbogen eller ej. Det er en dejlig bog lige meget hvad."

Lige så afslappet tog Erik Clausen det ikke, da han erfarede, at Mormors kolonihavehus, ligesom 121 andre sange, var røget ud. Han er utilfreds og synes, det er noget snobberi, men er ikke overrasket, da han altid har betragtet bogen som et snobværk. Man kunne spørge Clausen, om han også syntes det, da den kom med i 1978.

Nu er det jo heldigvis ikke DF, der skal bestemme, hvad der skal med i Højskolesangbogen, og der er ingen, der tvinger dem til at synge ramadansangen, og hvis de skulle få lyst til at synge Shu-bi-dua-sangen, kan den hentes på nettet.

Var det ikke en ide, at DF lavede deres egen sangbog? De kunne, for at sikre sig at den er rigtig dansk og folkelig, tage udgangspunkt i de mange ønskehits i Giro 413, såsom Ved landsbyens gadekær, Den gamle gartners sang og Mor er den bedste i verden, og Søren Espersen kan stå for udvalget af Valdemar Rørdam-sange, som ikke længere er i Højskolesangbogen. Han har forudsætningen, for han skrev for nogle år siden en bog om Rørdam, hvor han prøvede at renvaske ham for hans nazisympatier. 

På det sidste er Morten Messerschmidt i Politiken barslet med en julesang, og den kunne passende blive den første i DF-sangbogen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. dec. 2020 - 11:18   02. dec. 2020 - 13:23

Kommentar

John Poulsen
Anmelder