23 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 22 °C

Enhedslistens udenrigspolitiske svigt

Enhedslistens udenrigspolitiske svigt

Syrien-konflikten er et tydeligt eksempel på Enhedsliste-toppens højredrejning. I praksis støttes USA, Rusland er hovedfjenden, EU er et demokratisk bolværk, og obskure lokale grupper støttes klasseløst og vilkårligt.

Her ses De hvide Hjelme i aktion. Officielt er de beredskabsfolk, men det er dokumenteret, at mindst 65 medlemmer af Hjelmene har udtrykt sympati for IS, al Qaeda, Jabhat al-Nusra og andre terrorgrupper samt postet IS-flag, fotos af Bin Laden og lovprisninger af selvmordsbombere.
FOTO: Omar Haj Kadour/AFP Photo/Scanpix
1 af 1

Enhedslistens top var "bekymrede for nattens angreb i Syrien, men anerkender, at der er brug for handling mod Assads forbrydelser". Sådan lød det, da USA i foråret uden varsel missilbombede den syriske flybase Shaykirat efter giftgas-udslippet i Khan Sheikoun.

Man mindes, at Enhedslisten i marts 2011 støttede NATO's og Danmarks intervention i Libyen under påskud af 'beskyttelse af civilbefolkningen'.

USA påstod uden videre, at Assad-styret stod bag "giftgasangrebet på civilbefolkningen". Ikke ét ord om styrets afvisning af dette. Og ej heller om USA's prompte afvisning af Ruslands forslag om uvildige undersøgelser på åstederne.

En senere FN-rapport er af blandt andet nyhedsportalen www.consortiumnews.com kritiseret for at være "ringe underbygget" og "stemme overens med USA's propaganda", mens et "vægtigt modsvar", der afviste Syriens ansvar for sarin-bombningen, blev fejet af bordet af FN's undersøgere og USA.  

Intern kritik i Enhedslisten

"Det må være Enhedslistens politik, at selvtægt er uacceptabelt og at 'Responsibilty to Protect' derfor ikke må misbruges til krig uden FN-mandat. Desværre er forestillingen om, at 'man gerne må intervenere for at undgå folkemord'  blevet en glidebane". Og:

"Syrien er, uanset om du/vi, synes om Assad, en suveræn stat, og skal respekteres som sådan ud fra folkeretten! Det er helt utilstedeligt, at udøve selvtægt overfor Syrien. USA har med deres bombning begået en krigsforbrydelse! Den ene krigsforbrydelse kan ikke godtgøre den anden (...) "Jeg sad efter DR2-udsendelsen med det indtryk, at du (Nikolaj Willumsen i DR2 7.4.17, red.) går ind for amerikansk pistolpolitik udenom FN og uerklæret krigsførelse mod suveræne stater. Men det kan selvfølgelig ikke passe?"

Udsagnene er et udpluk af reaktioner på Enhedslistens egen debat-site. Såmænd skrevet af blandt andet medlemmer af Internationalt Udvalg, som øjensynligt ikke tages så alvorligt på topplan.

Støtte til jihadister og Hjelme

Man mindes, at Enhedslisten i marts 2011 støttede NATO's og Danmarks intervention i Libyen netop under påskud af 'beskyttelse af civilbefolkningen'. For to uger efter at trække støtten, da interventionen blev til folkedrab. I 2017 opmuntrer man så igen USA, NATO og de danske klakører, plus rabiate jihadistiske Assad-modstandere, selv om man angiveligt er imod militært engagement. Fremfor at prioritere humanitær støtte hed det da på Ø´s hjemmeside. "I stedet bør vi støtte de pro-demokratiske kræfter med beskyttelsesudstyr og anti-luftvåben".

Hvem? Det kunne være Det Frie Syriske Politi (DFSP), der gennem AJACS-programmet har modtaget 54 millioner danske skattekroner. Ifølge BBC-udsendelsen Jihadis You Pay For støtter de en sharia-domstol drevet af den syriske gren af al-Qaeda, Jabhet al-Nusra. Den har blandt andet dømt to kvinder til døden ved stening. DFSP støtter også andre terrorgrupper.

Men det kunne også være De Hvide Hjelme, der med Enhedslistens stemmer fik tildelt 20 millioner kroner. Hjelmene er stiftet af en britisk eks-lejesoldat. De har modtaget 23 millioner dollars i støtte fra USA. De gik ifølge fredsforskeren Jan Øberg ind for et flyveforbud, som ville give USA frit spil til luftbombning, hvilket "vil være første skridt i retning af storkrig - at vælte Assad og håne FN".

Ø's daværende udenrigsordfører Nikolaj Wilumsen afviste dette som "propaganda fra Assad-regimets og den russiske regerings side". "Vi har fra start bakket op om den danske støtte til De Hvide Hjelme". Siden er det gennem offentlige facebook-profiler dokumenteret, at mindst 65 medlemmer af Hjelmene har udtrykt sympati for IS, al Qaeda, Jabhat al-Nusra og andre terrorgrupper samt postet IS-flag, fotos af Bin Laden og lovprisninger af selvmordsbombere.

Netop den syriske hærs indtog i Aleppo udgjorde et vendepunkt, der tvang USA-koalitionen, Saudi Arabien og dens jihadistiske stråmænd på tilbagetog. Kun her var de hjelmklædte såkaldte "civile beredskabshold" aktive.

USA højest et mindre onde

Enhedslistens top hoppede på medieanskrigene om "folkemordet i Aleppo", mens det forblev en mediegåde, hvem der gav frit lejde til jihadister og andre til i busser at forlade byen. I samme periode herskede øredøvende tavshed omkring de enorme civile tab ved USA & Co's luftangreb og regeringhærens overgreb i den irakiske by Mosul.

Her iværksattes "det største angreb på en by i generationer", angav Chris Woods fra den uafhængige organisation Airwars. Lokale og internationale kilder angiver dødstallet på civile til mellem 9.000 og 11.000, hvoraf mindst 3.200 skyldtes USA-koalitionens angreb. Ti gange mere end USA & Co. selv har erkendt.

Det ville være synd at kalde Enhedslistens stuerene parlamentarikere antiimperialister. I strid med de tidligere indgåede overenskomster med Rusland opruster og udvider NATO massivt omkring Ruslands grænser. USA og EU´s førende magter kontrollerer de facto Ukraine politisk og økonomisk og støtter den korrupte regering med eks-NATO-generalsekrær Anders Fogh-Rasmussen som rådgiver for kupmageren og chokolade-milliardæren Porosjenko. 

Opbakning til EU

Også her har politisk ordfører Willumsen de facto valgt side og udpeget sin hovedfjende. Mens han 'glemmer', hvem og hvad der ansporede den - må man sige - ganske fredelige anneksion af Krim, hvis altovervejende russiske flertal var truet af samme diskrimination og forfølgelse, som i Vestukraine.

Han er i dette tilfælde tilhænger af folkeretten! Og begrunder sin arge modstand mod Ruslands planlagte Nord Stream 2 gasrørledning i Østersøen således:

"For det første mener jeg, det vil være helt absurd at ændre vores holdning til behovet for bæredygtig omstilling for at imødekomme den russiske præsident Putin. Derudover ønsker Enhedslisten at lægge politisk og økonomisk pres på den russiske regering, der med annekteringen af Krim har krænket folkeretten og stået bag voldsomme krigsforbrydelser i Syrien. Vi har derfor bakket op omkring EU's målrettede sanktioner mod toppen af det russiske regime, der har været ansvarlige for beslutningen om at bryde folkeretten." (Debatsvar i Rød-Grønne Linier)

 

05. jan. 2018 - 08:30   05. jan. 2018 - 08:40

Kronik

af Arne Lennartz, København