25 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 12 °C

Vikinger i Havanna

Vikinger i Havanna

Det er ikke hver dag nogle roere lige sejler fra Europa til Cuba. Men ikke desto mindre er det sket for nylig, og det endda med et budskab om fred og venskab mellem folkene.

Efter 74 dage til søs på frysetørret mad og vand fra bådens afsaltningsanlæg var det dejligt at då rigtig mad igen.
FOTO: row-forwater.org
1 af 1

Fire mænd fra Færøerne har efter 74 dage i robåden Saga nået Cuba. De gik i land samme sted som Columbus i sin tid, men med et andet budskab.

Roerne bragte en hilsen med fra 12 medlemmer af Folketinget – herunder udenrigsminister Anders Samuelsen.

Den 10. februar roede de fire færøske roere ud fra Portugal. Den 12. maj lagde de til i den cubanske havneby Baracoa, kun få kilometer fra det sted, hvor Columbus gik i land i Cuba i 1492.

De kom med et budskab om solidaritet og venskab mellem folkene, med et "kram" fra Europa til Cuba, som "kaptajnen" Jakup Jacobsen har formuleret det.

Varm modtagelse

Roerne er blevet godt modtaget i Cuba, så varmt og venligt, at Jakup Jacobsen endte med at slå fast, at det "snarere var roerne, som fik et kram".

De fire roere: Jakup Jacobsen, Jogvan Clementsen, Niclas Olsen og Edmund Berg har tidligere roet lange distancer, blandt andet fra Færøerne til Skotland. Denne tur over Atlanten blev en ny verdensrekord i roning.

Oprindeligt var det planen at ro videre fra Cuba til USA, men turen over Atlanten tog længere tid end beregnet, så derfor stopper turen i Cuba. Planen om at bringe "et kram" og en Havanna-cigar videre til borgmesteren i Miami er lagt på hylden i denne omgang.

Roerne bragte også en hilsen med fra 12 medlemmer af Folketinget – herunder udenrigsminister Anders Samuelsen. Det færøske folketingsmedlem Sjudur Skaale, der er en bekendt til Jakup Jacobsen, havde inden afrejsen fra Danmark fået underskrifter fra de 12 politikere fra en række forskellige partier på en appel om venskab og respekt for FN-pagtens pålæg til folkene om at leve sammen i fred og som gode naboer.

Denne hilsen er nu afleveret i Cuba. Og den er blevet vel modtaget. Den er afleveret til Dansk-Cubansk Forenings partnerorganisation i Cuba; ICAP - Det Cubanske Institut for Venskab mellem Folkene. Og den er afleveveret til parlamentet i Cuba.

Appel om venskab og respekt

I appellen, som er underskrevet af Sjudur Skaale og Magni Arge (Færøerne), Uffe Elbæk (Alternativet), Jan E. Jørgensen og Bertel Haarder (Venstre), Pernille Skipper og Finn Sørensen (Enhedslisten), udenrigsminister Anders Samuelsen (Liberal Allinance), Orla Hav (Socialdemokraterne), Aja Chemnitz Larsen (Libelral Alliance), Alex Ahrendtsen (Dansk Folkeparti) og Morten Østergaard (Radikale Venstre), hedder det blandt andet:

"Seks mand har besluttet, at de gerne vil bringe et budskab med over Atlanten. Et budskab om venskab og forståelse mellem folk. Med hvert åretag bringer de båden tættere på målet og budskabet tættere på modtagerne. Hele vejen fra Europa til Cuba og USA bærer de håbet om at de må bidrage lidt til drømmen og til virkeliggørelsen af budet fra De Forenede Nationer, om at alle folkeslag kan leve sammmen i fred og som gode naboer".

Og der blev taget mange åretag undervejs. En glad Jakup Jacobsen beretter fra Havanna, om en god men hård tur, hvor vind og strøm ikke altid var så heldig, som de have håbet. Derfor ramte båden Baracoa og ikke som oprindeligt planlagt Havanna.

Men undervejs fik de fire roere i perioder selskab af en stor hval og af flokke af delfiner. Fugle holdt hvil på robåden. En fugl gjorde roerne selskab så længe, at de nu nærmest savner den.

Efter 74 dage til søs på frysetørret mad, chokolade- og energibarer og vand fra bådens afsaltningsanlæg var det dejligt at sætte foden på jorden i Baracoa og tænderne i noget andet mad.

Jakup Jacobsen fortæller ganske overvældet om den venlige modtagelse af indbyggere i Baracoa. En familie "nærmest adopterede os", beretter han. Men i det hele taget har cubanernes modtagelse været varm og overstrømmende. Og opmærksomheden ganske betydelig. Både radio, tv og trykt presse har rapporteret og interviewet "Vikingerne i Havanna", som de nu hedder.

4700 sømil i obåden Saga. Det er en verdensrekord i roning og en overbevisende måde at bringe et budskab om solidaritet, fred og venskab fra Færøerne, over Danmark og Portugal til Cuba.

 

06. jun. 2018 - 08:54   06. jun. 2018 - 09:00

Kommentar

fra Dansk-Cubansk Forening vSven-Erik Simonsen