23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Tævet af politiet på international fredsdag

Tævet af politiet på international fredsdag

På FN’s Internationale Fredsdag, den 21. september, fik Sultana Khaya tæv af den marokkanske besættelsesmagt i Vestsahara. Det har hun prøvet mange gange før.

Billedet viser det brutale overfald mod Sultana Khaya i Boujdour i Vestsahara.
FOTO: Anonym aktivist i de besatte områder
1 af 1

Sultana Khaya blev slået og sparket i hovedet og over hele kroppen af politiet, da hun sammen med andre menneskerettighedsaktivister deltog i en demonstration for at markere FN’s årlige fredsdag, samt protestere imod den marokkanske besættelsesmagt, i Boujdour i det besatte Vestsahara.

Hun mistede efterfølgende et øje som følge af de voldsomme tæv, hun fik af det marokkanske politi. I dag bruger hun glasøje.

"Da vi kom til sygehuset, fik vi ikke den behandling, vi havde brug for.

Politiet og militæret, som lige havde tævet os, var med på sygehuset og stod og fulgte med i behandlingen. Jeg fik ikke engang et plaster", fortalte hun Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Mistede øje 

Men Sultana, og andre aktivister i Vestsahara, har prøvet at få tæv af det marokkanske politi mange gange før. Blot fordi de demonstrerede fredeligt for uafhængighed for hendes folk, saharawierne, eller imod europæiske eller amerikanske firmaers udnyttelse af Vestsaharas naturresurser.

For ti år siden deltog Sultana Khaya sammen med hundredevis af andre saharawi-studerende i en lignende demonstration imod koloniseringen af Vestsahara. Hun mistede efterfølgende et øje – ifølge hende selv, Amnesty International, det Amerikanske Udenrigsministerium, og flere andre kilder, som følge af de voldsomme tæv, hun fik af det marokkanske politi. I dag bruger hun glasøje.

Siden er hun blandt andet blevet truet med voldtægt og idømt otte måneders fængsel for protester imod den marokkanske besættelsesmagt, efter at være blevet tvunget til at underskrive en tilståelse, hun ikke havde læst. Hun har også fået konfiskeret sit pas.

Brutal besættelse

Sultana Khaya er nemlig fra Vestsahara – et land som Marokko har holdt under en brutal besættelse siden 1975, som kritiseres for at tæve og torturere fredelige demonstranter og andre brud på menneskerettighederne i Amnesty Internationals rapporter, og som scorer dårligere end Saudi Arabien på Freedom Houses ”frihed i verden”-skala.

Den norske studerendes og akademikeres bistandsorganisation, SAIH, dokumenterede i en rapport fra 2015, over 250 menneskerettighedsbrud i det besatte Vestsahara inden for et år, herunder drab, tæv, og voldtægt, samt omfattende uddannelses- og beskæftigelsesmæssig diskrimination af landets oprindelige befolkning, saharawierne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. okt. 2017 - 08:26   11. okt. 2017 - 08:30

Kommentar

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt