23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

ROSKILDE: byvandring

Støt Arbejderen

ROSKILDE: byvandring

Besøg Roskildes nye kreative bydel Musicon og hør om nogle af byens store industrier, som for længst er forsvundet. Turen arrangeres af Kommunistisk Parti Roskilde, og overskuddet fra arrangementet går til Arbejderen.

29 sep 2019

Byvandring søndag den 29. september i det sydlige Roskilde.

Besøg Roskildes nye kreative bydel Musicon og hør om nogle af byens store industrier, som for længst er forsvundet.

Byvandringen går fra Roskilde Station langs den tidligere Kamstrupsti og slutter på Musicon. På vejen besøger vi de steder, hvor tre af byens fire garverier lå fra begyndelsen af det 19. århundrede og frem til slutningen af 1960’erne. Vi får historien om hver af garverierne, og hvordan de blev opbygget og senere nedlagt. 

Vi kommer forbi Ringparken, som i begyndelse af 1950’erne var et af de største sociale boligbyggerier uden for København. Det var meget moderne. Ikke fordi at der var bad og toilet. Men de første lejligheder havde køleskab. I den anden etape forsvandt køleskabene, da det borgerlige byrådsflertal syntes, at det var frås, at arbejderfamilier havde køleskab.

Turen går over Roskilde Ring. Den tidligere grusgrav og skærvefabrik, der senere blev til motorbanen, og som nu er park.

Vi slutter på Musicon, hvor der tidligere var en stor betonvarefabrik med hundredvis af arbejdere. Nu er det blevet til Roskilde kreative bydel, hvor 1000 boliger og 1000 arbejdspladser er på vej. På Musicon ser vi på nogle af de små virksomheder, skaterbaner, kulturinstitutioner, blandt andet Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur og Festivalhøjskolen.

Vi slutter besøget på Musicon Mikrobryggeri med en sandwich og øl/vand. Herefter er der mulighed for selv at udforske området og blandt andet besøge Kunstsmedjen og Ragnarock, hvor der er en særudstilling om Gasoline.

Turen arrangeres af Kommunistisk Parti Roskilde afdeling og guides af Svend Erik Christensen, som er aktiv i lokalhistoriegruppen Syd for Banen. 

Det koster 150 kroner at deltage inklusiv sandwich og en øl/vand. Overskuddet går til Arbejderen.

Mødested: den sydlige udgang fra stationen ved sygehuset. Tid: søndag den 29. september klokken 11:00. Tog kommer fra København klokken 10:52.

Tilmelding til Ingrid Seidenfaden på ingrid.hardis.seidenfaden@gmail.com eller 29861857 senest torsdag den 26. september.