05 Jun 2020  

KBH: Spredte skyer, 12 °C

Lektor Ferruh Yilmaz: Hvordan arbejderne blev muslimer

Lektor Ferruh Yilmaz: Hvordan arbejderne blev muslimer

SOS Racisme med flere indbyder til foredrag med efterfølgende debat i København.

20 mar 2019

Det er lykkedes SOS Racisme at få lektor Ferruh Yilmaz, Tulane University, til Danmark for at fortælle om sit forskningsarbejde, der resulterede i bogen "How the Workers Became Muslims".

Det sker på et offentligt møde i København, onsdag den 20. marts klokken 17 til 19 i cafeen i Verdenskulturcentret, (der nu hedder Union), Nørre Allé 7. Der er gratis adgang. Oplægget foregår primært på dansk, men med engelske termer ind imellem, da Ferruh Yilmaz, der er tyrkisk dansker, har boet i USA i mange år. Der sluttes af med spørgsmål og debat.

Med udgangspunkt i et casestudie af Danmark diskuterer Ferruh Yilmaz, hvordan det er lykkedes for den populistiske yderste højrefløj at presse den politiske diskurs i Europa mod højre ved at kapre indvandrerdebatten. Højrefløjspartiernes succes ved valgene understøtter denne konklusion. Deres succes stikker imidlertid dybere, end deres valgsejre antyder.

Det er lykkedes dem at forvandle indvandringen fra at være et spørgsmål om klassekamp til at være en trussel mod nationen. Det har efterfølgende flyttet den politiske kampplads fra økonomi, (det vil sige klassekamp), til kultur, (det vil sige kulturkamp), og har forenet store dele af højre- og venstrefløjen omkring ”fælles kerneværdier”.

Højredrejningen er blevet styrket af en voksende moralsk panik over muslimers og islams kulturelle og religiøse praksisser, der er blevet fremstillet som en trussel mod de fremskridt, folket har tilkæmpet sig. På den måde blev mainstreampartier som Socialdemokratiet uophørligt tvunget til at reagere på nye skandalefortællinger og nøje udtænkte provokationer.

Oplægsholder: Ferruh Yilmaz, ph.d, lektor ved Institut for Kommunikation, Tulane University, New Orleans, Louisiana. Menneskeretsadvokat Niels-Erik Hansen er moderator.

Mødet arrangeres af SOS Racisme, ENAR Danmark (European Network against Racism) og CEDAR (Center for Muslimsk-Danske Relationer) i samarbejde med Union.

< jun 2020 >

05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 12:00
07
07. jun. 2020 - 14:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00