24 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Skal vi arbejde til vi dør?

KV17

Skal vi arbejde til vi dør?

En række fagforeninger holder valgmøde om 30 timers arbejdsuge som alternativ til nedslidning og dårlig kvalitet. Et panel af københavnske politikere skal svare ja eller nej og begrunde hvorfor.

1 af 1
16 nov 2017

Ansatte i det offentlige løber stærkt, for stærkt. Det skaber nedslidning, højt sygefravær, dårlig trivsel og ringere kvalitet i servicen over for borgerne.

Måske er der et alternativ: 30 timers uge med fuld løn- og personalekompensation. Forsøget ruller allerede i Göteborg, hvor man oplever lavere sygefravær, højere kvalitet og større arbejdsglæde. Og det er faktisk ikke så dyrt, som man troede.

Derfor foreslår otte fagforeninger, at København prøver modellen af på danske forhold. De opfordrer til, at politikerne i Københavns Kommune fra 2018 iværksætter forsøg med 30 timers arbejdsuge i udvalgte dele af Københavns Kommunes syv forvaltninger. Ligesom Gladsaxe gør.

Københavns Kommune er en af landets største arbejdspladser og går foran på mange områder. Nu er tiden kommet til at lave forsøg med nedsat arbejdstid på 30 timer, som samtidig kan give jobs til deltidsarbejdende, vikarer og andre i få timers job, som eksempelvis rengøringsmedarbejderne i Københavns Kommune.

De otte fagforeninger inviterer til valgmøde om 30 timers arbejdsuge torsdag 16. november klokken 19-21 hos HK Hovedstaden, Svend Aukens Plads 11, tæt ved Islands Brygge metrostation.

Hør tre vidner.

Hør også direktør Henrik Stenmann om kortere arbejdstid i IIH Nordic.

Endelig tages debatten med syv københavnske politikere, om de er for eller imod – og hvorfor: Jonas Bjørn Jensen, SD; Susanne Møller, C; Danny Malkowski, LA; Annika Smith, SF; Karina Vestergård Madsen, Ø; Søsser Grønnegård, DF; Niko Grünfeld, Å.

Arrangører af valgmødet er: LFS, FOA SOSU, FOA /KLS, FOA-1, Dansk Socialrådgiverforening Region Øst, BUPL Hovedstaden, Københavns Lærerforening og HK Kommunal Hovedstaden.