21 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 7 °C

KØBENHAVN: Den mørke tid – forbrydelserne i de iranske fængsler i 1980’erne

KØBENHAVN: Den mørke tid – forbrydelserne i de iranske fængsler i 1980’erne

Offentligt debatmøde, Lygten 10, klokken 14. Arrangør: Enhedslistens Iran-gruppe.

21 sep 2019

Talere:

• Lise Blinkenberg, seniorrådgiver, Amnesty International

• Eva Flyvholm, folketingsmedlem og udenrigsordfører, Enhedslisten

• Soudabeh Ardavan, øjenvidne fra fængslet

• Mehdi Aslani, øjenvidne fra fængslet

Det er med stor glæde, at vi til dette arrangement kan præsentere to øjenvidner fra de iranske fængsler i 1980’erne, Soudabeh Ardavan og Mehdi Aslani, som begge er kendt for deres foredrag om deres oplevelser i fængslerne.

Soudabeh Ardavan har også sine velkendte tegninger/malerier omhandlende hendes tid i fængslet med sig, hvilket hendes tale vil tage udgangspunkt i. Flere af disse tegninger blev lavet i selve fængslet, som hun formåede at få med sig ud. Det andet øjenvidne, Mehdi Aslani, er også velkendt for blandt andet sin omfattende bog på persisk om hans erindringer med titlen ”Kragen og den røde rose”. Begge personer tilhører den iranske venstrefløj.

Derudover vil der også være taler fra seniorrådgiver Lisa Blinkenberg fra Amnesty International samt Enhedslisten.

40 år er gået siden den iranske revolution, hvor befolkningen gik på gaden for at opnå frihed og ordentlige levevilkår. Det islamiske præstestyre overtog magten, nedkæmpede sin opposition og konsoliderede sin magt igennem en af historiens mest brutale magtkampe. Blandt andet foregik flere bølger af massehenrettelser igennem 1980’erne, særligt i 1988, hvor mange tusinder blev henrettet for deres politiske overbevisninger.

Disse forbrydelser har desværre formået at gå forholdsvis under radaren i fortællingerne og bevidstheden om den iranske revolution. Samtidig har det iranske regime siden da og frem til den dag i dag fortsat sine forbryderiske handlinger såsom forfølgelse, fængsling og henrettelse af politiske fanger.

Der er fri entré / Tilmelding er ikke nødvendig.

Kaffe/te, vand/øl og snacks kan købes på stedet.

Kontakt: solidaritetiran@gmail.com

Arrangør: Enhedslistens Iran-gruppe.