24 Nov 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 8 °C

KØBENHAVN: Demo: STOP Baltic Pipe

KØBENHAVN: Demo: STOP Baltic Pipe

Gammeltorv klokken 14:30. Arrangeret af Baltic Pipe NEJ TAK, Extinction Rebellion København med flere.

26 nov 2020

Demonstration torsdag den 26. november klokken 14:30 på Gammeltorv i København. Arrangeret af Baltic Pipe NEJ TAKExtinction Rebellion København og 3 andre.

Arrangørerne skriver:

Danmark vil være et fossiltfrit samfund i 2050, regeringen har lavet en bindende klimalov, og vi har underskrevet Parisaftalen. Alligevel går regeringen stik imod disse løfter og lægger en gasledning på tværs af landet.

Baltic Pipe er et direkte klimalovbrud fra regeringen. Det er uacceptabelt, og torsdag den 26. november vil vi vise vores modstand sammen! Vi mødes på Gammeltorv klokken 14:30. Der vil være nogle taler, og derefter vil vi gå i samlet flok. Husk maske!

Omkring Baltic Pipe

Projektet Baltic Pipe er et EU-støttet projekt. Det er et samarbejde mellem det danske energiselskab Energinet og det polske GAZ-SYSTEM S.A., der ifølge planen skal transportere 10 milliarder m3 gas om året fra Norge, på tværs af det danske land til Polen. Den danske stat står til at betale halvdelen af de 12 milliarder kroner, projektet er budgetteret til. Gasrørsledningen skal føres 230 kilometer over dansk landjord og går blandt andet ud over fredede naturområder og private lodsejeres grund.

Investeringsplanerne for Baltic Pipe-projektet afhænger af et fortsat salg af fossilgas, så ved at investere milliarder af kroner i dette projekt, fordrer den danske stat reelt set den fortsatte brug af fossil energi. Fossilgas medfører CO2-udledninger samt stor risiko for udledninger af metan og umuliggør derfor overholdelsen af Parisaftalen og en rettidig og retfærdig grøn omstilling.

Foruden de store problemer med Baltic Pipe i forhold til klima, miljø og biodiversitet har den demokratiske proces omkring beslutningen af Baltic Pipe også været under al kritik.

Der har været minimalt kendskab til Baltic Pipe i offentligheden. Byggeprojektet blev sat i gang i december 2019, og gasrørsledningen forventes færdig i efteråret 2022, og alligevel er projektet ikke alment kendt i befolkningen. Stort set ingen politikere ønsker at udtale sig om projektet.

Derudover har private lodsejere, som skal lægge jord til projektet, haft meget ringe muligheder for indsigelser, og anlæggelsen af Baltic Pipe er i praksis blev tromlet ned over de lokale borgere, som berøres af projektet i deres hverdag.

Vi siger med vores demonstration NEJ TAK! til Baltic Pipe – for klimaet, for naturen, for økonomien, for de lokale, der lægger baghave til, og for demokratiet, der synes at være omgået i stilhed.

Vi må tage politikerne på deres grønne ord.

Ved sidste valg viste Danmarks borgere, at der er flertal for en grøn omstilling, og nu virker det til, at den danske stat har brug for hjælp til at få det til at ske. Kun ved massiv folkelig opbakning kan projektet stoppes, dette er set før, blandt andet i Sverige og Frankrig.

Det er vores pligt som borgere i et demokratisk land at vise vores utilfredshed. Demonstrationen har til formål at sprede information om projektet og fremme modstanden mod Baltic Pipe.

https://www.dukop.dk/events/9488?locale=da

Hvorfor sige 'NEJ' til Baltic Pipe?

  • For klimaet: Mere fossil infrastruktur forsinker den grønne omstilling.
  • For økonomien: Slår projektet fejl, ender borgerne med regningen.
  • For de lokale: Projektet vil berøre tusindvis af borgere landet over.
  • For demokratiet: Inklusionen af berørte borgere har været minimal.

>> Event på Facebook

< nov 2020 >

26
26. nov. 2020 - 14:30
27
27. nov. 2020 - 06:00
27
27. nov. 2020 - 13:30 til 16:30
27
27. nov. 2020 - 15:00 til 20:00
27
27. nov. 2020 - 15:00 til 17:30
27
27. nov. 2020 - 16:00