21 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 7 °C

HELLERUP: Demonstration imod femicide i Sydafrika

Demonstration

HELLERUP: Demonstration imod femicide i Sydafrika

Kvinder har i hobetal delt deres historier om overgreb, voldtægt og vold – og det sydafrikanske folk er gået på gaden for at sige #EnoughIsEnough. I den forbindelse bliver der afholdt en demonstration den 21. september klokken 12 foran den sydafrikanske ambassade, Gammel Vartov Vej 8, Hellerup.

21 sep 2019

Af arrangørerne:

Mænds vold imod kvinder i Sydafrika har i mange år været et stort problem. I lyset af mordet på den 19-årige universitetsstuderende Uyinene Mrwetyana har kvinderne i Sydafrika fået nok. Kvinder har i hobetal delt deres historier om overgreb, voldtægt og vold – og det sydafrikanske folk er gået på gaden for at sige #EnoughIsEnough. I den forbindelse bliver der afholdt en demonstration den 21. september klokken 12 foran den sydafrikanske ambassade i Danmark, Gammel Vartov Vej 8, Hellerup, for at vise solidaritet med kvinder og børn i Sydafrika.

I 2017/2018 er der rapporteret 177.620 forbrydelser mod kvinder. Ud af dette var 36.731 seksuelle overtrædelser som voldtægt og overgreb samt 2930 drab. Dette er 11 procent højere end det forgangne år, og med den udvikling der har været i kidnapninger, overgreb, voldtægter og drab bare den sidste måned, ser dette desværre ud til at være en voksende trend (South African Police Services).

Drabsraten på kvinder i Sydafrika er 4,8 gange højere end det globale gennemsnit og ligger nu på 12,5 per 100.000 kvinder (World Health Organization). Hvert minut bliver tre kvinder i Sydafrika voldtaget af mænd, hver tredje time bliver en kvinde dræbt af en mand, og halvdelen af disse mord bliver begået af kvindens partner.

Drabet på Uyinene Mrwetyana var katalysatoren der har ført til store demonstrationer og har fået kvinder til at dele deres historier med hashtaggene #AmINext og #EnoughIsEnough. Danske medier har desværre groft underrapporteret den nuværende situation i Sydafrika.

Kun ét nyhedsmedie har bragt en artikel om kvindernes kamp for forandring! Der bliver afholdt store demonstrationer foran parlamentet i Cape Town og Pretoria den 21. september 2019. Samme dag afholdes der en demonstration foran den sydafrikanske ambassade i Hellerup for at vise solidaritet med kvinderne i Sydafrika.

Som ny forskning i Danmark viser (Asser Hedegård Thomsen i Forensic Science International: Synergy), er mænds vold mod kvinder også et alvorligt samfundsproblem herhjemme. Partnerdrab udgør mere end hvert fjerde drab, og 57 procent af alle drab på kvinder begås af partneren.