03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

HELE LANDET: Spil dansk ugen

Pressemeddelelse

HELE LANDET: Spil dansk ugen

Det er hele Danmarks største musikbegivenhed, og musik og sang popper op alle mulige og umulige steder.

28 okt 2019 til nov 2019

Spil Dansk Ugen fejres mandag 28. oktober til søndag 3. november.

Det er hele Danmarks største musikbegivenhed, og musik og sang popper op alle mulige og umulige steder. I år er sangen i centrum, og Spil Dansk sørger for, at fællessang får et massivt comeback.

Når vi synger sammen bliver vi gladere, og sammenholdet styrkes. Spil Dansk har derfor lige siden etableringen for 19 år siden arbejdet på at sikre fællessang en folkelig genkomst. Det er lykkedes. Årets Roskilde Festival åbnede med et brag af en fællessang-begivenhed. Det samme gjorde Ungdommens Folkemøde i Valbyparken med Spil Dansk/ALSANG som arrangør.

Der synges morgensang på adskillige skoler landet rundt. Nogle gymnasieelever møder endda tidligt for at begynde dagen med sang.

”VILDT HYGGELIGT”

”Det er vildt hyggeligt,” som en elev fra Rysensteen Gymnasium spontant udbryder.

Spil Dansk tilbyder igen alle en gratis genvej til fællessang i form af en superenkel gør-det-selv-løsning. Med ALSANG Online er alt serveret på et digitalt sølvfad på alsang.dk. I løbet af få minutter er det muligt at komme i gang med at synge med på 45 fantastiske fællessange. Tilbuddet kan benyttes af alt fra institutioner over arbejdspladser til kor og familier. Brugerne strømmer til i tusindvis.

Det nye ALSANG-projekt ledes af Spil Dansk. Der varmes op til den helt store fællessang-markering i 2020, hvor danskerne kan fejre 75-året for Danmarks befrielse. Det sker med spektakulære sangarrangementer over hele landet den 4. maj 2020 og i dagene omkring. DR live-transmitterer begivenheden.

ALSANG er muligt takket være støtte fra Nordea-fonden på over 8 mio. kr.

STADIG SKARP

”Det hele begynder med, at nogle skaber en sang, og det fokuserer vi særligt på ved årets festuge,” siger formand for Spil Dansk, Jørgen Thorup. Han fortsætter:

”Vores gratis online-tilbud omkring fællessang er aktuelt med til at holde liv i 45 klassikere. Alt fra Kim Larsens ”Jutlandia” til ”Danmark, nu blunder den lyse nat”, som har tekst af Thøger Larsen og musik af Oluf Ring. Sådanne kvalitetssange skal også gerne fremtrylles fremover. Derfor er det vigtigt, at vi støtter og opmuntrer talenter i alle aldre, så vi i en nær fremtid kan lytte til nye danske bands og solister i klasse med nutidige navne som The Minds of 99, Mø og Lukas Graham. Det gør vi i Spil Dansk med omfattende talentpleje. Vi sender professionelle sangskrivere ud til skoler, så de unge lærer, at sange ikke kommer ud af det blå. Vi inviterer skolebørn og deres familier til koncerter, og amatørkor får inspirations-boost fra professionelle sangere. Vi arrangerer mentorsessions, og en etableret anmelder bedømmer grønne navne fra hele landet. Vi – og ikke mindst vores lokale ildsjæle – gør endda meget, meget mere for talenterne. Spil Dansk tager på den måde det lange seje træk år efter år, og jeg mener bestemt, det har afgørende betydning for dansk musik,” siger Jørgen Thorup.

FANTASI. FØLELSER. FÆLLESSKAB

Spil Dansk Ugen er i dén grad en landsdækkende begivenhed. I år er der rekord-opbakning fra de danske kommuner. Hele 32 kommuner er med til at fejre musikkens festuge.

Ricco Victor, direktør for Spil Dansk, siger: ”Det betyder, at hver tredje kommune er stærkt engageret i Spil Dansk Ugen. Det resulterer i rødglødende lokal aktivitet. Der bliver masser at opleve i hele landet, bl.a. sjove, skæve og nyskabende tiltag. På Frederiksberg er der WALKaSONG, som gør fællessang ekstra spændende med motion, musik og kulturoplevelser. Andre steder er der livemusik i supermarkeder, i en svømmehal og i et vandtårn. Og med projektet Musik og sundhed når musikken ud til nogle af dem, der måske sætter allermest pris på den: patienter på hospitaler, ældre med demens på plejecentre og mennesker, der er i gang med genoptræning.”

”Der tales en del om, at musik og kultur giver overskud på bundlinjen, og det er sandt. Men musik har også en helt egen værdi, som ikke kan måles og vejes. Stikordene kan være fantasi, følelser og fællesskab. Spil Dansk Ugen er musiklivets årlige festuge, hvor danskerne for alvor opdager alle de lokale musikaktører – og hvor magien opstår ud af det blå,” siger Ricco Victor.

SPIL DANSK KALENDEREN:

Arrangører, der planlægger musikindslag i forbindelse med Spil Dansk Ugen, kan gratis tilmelde deres arrangementer i Spil Dansk Kalenderen.

FAKTA OM SPIL DANSK UGEN:

* Spil Dansk Ugen er årets store fest for dansk musik og musikliv. Der er arrangementer 28. oktober – 3. november.

* Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m.

* Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.

* Spil Dansk er blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed.

* En lang række radiostationer, bl.a. hovedparten af DR’s radiokanaler, spiller en dag i ugen lutter dansk musik.

* Spil Dansk-foreningens ejerkreds består af Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Musikforlæggerne, Koda og Danske Populær Autorer.

* Spil Dansk samarbejder i 2019 officielt med 32 kommuner. Mange andre kommuner bakker også op.

* Læs mere om Spil Dansk, tilmeld arrangementer, find genvej til fællessang og tjek kalenderen på spildansk.dk

< jun 2020 >

03
03. jun. 2020 - 17:00 til 19:00
04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00