26 Jun 2019  

KBH: Let skyet, 28 °C

Cuba efter Castro – Cuba, hvad nu?

Offentligt møde

Cuba efter Castro – Cuba, hvad nu?

Kom og hør, debatter og spørg om, hvad der sker i Cuba med ny præsident, forslag til ny grundlov og nye mål for socialisme på cubansk! Sven-Erik Simonsen, formand for Dansk-Cubansk Forening, holder oplæg med efterfølgende debat i Byens Hus i Roskilde, torsdag den 25. oktober klokken 19:30.

1 af 1
25 okt 2018

Gennem tiderne er spørgsmålet om Cuba efter Castro blevet stillet. Og nu er tiden kommet. En ny politisk generation overtager flere og flere poster. Her sidst hvor Miguel Diaz-Canel har indtaget posterne som formand for Statsrådet (præsident) og formand for Ministerrådet.

Torsdag den 25. oktober arrangerer Kommunistisk Parti og Danmarks Kommunistiske Parti i samarbejde med Dansk-Cubansk Forening et møde i Byens Hus i lokalet ”Under gulvtæppet”, Stændertorvet, klokken 19:30 til 21:30.

Sven-Erik Simonsen, som er formand for Dansk-Cubansk Forening og gennem årene har besøgt Cuba rigtig mange gange og samtidig har fulgt udviklingen fast, indleder og deltager i debatten bagefter.

Det sker på et tidspunkt, hvor USA efter en vis tilnærmelse mellem Cuba og USA igen øger presset mod Cuba – ikke mindst ved opretholdelse af blokaden mod landet, men det sker også på et tidspunkt, hvor der i Cuba gennemføres en omfattende diskussion om, hvordan vilkårene i Cuba skal være.

Et forslag til ny forfatning er sendt til drøftelse i befolkningen. Formodentlig til USA's ubehag fastholder forslaget, at Cuba skal være en socialistisk stat. Samtidig åbner forslaget for såvel privat ejendomsret som udenlandske investeringer i landet. Hvad kommer det til at betyde for udviklingen? Hvad sker der med de gammelkendte ejendomsformer som statseje og andelsselskaber? Dog slår forslaget fast, at statseje også i fremtiden vil være den dominerende ejendomsform.

Det kan nævnes, at forslaget også indebærer, at præsidenten fremtidigt kun kan vælges for to perioder, så vi har set den sidste præsident over 80 år. En række rettigheder, som cubanerne allerede i praksis har, foreslås indskrevet i forfatningen. Det er rettigheder som for eksempel gratis sundhedsydelser, gratis uddannelse, ordentlige boliger og arbejde. Som eksempel på nye rettigheder kan nævnes, at det bliver muligt for homoseksuelle at gifte sig.

Ikke mindst på grund af USA's blokade har Cuba store vanskeligheder. Men debatten om Cuba er også fyldt med masser af påstande om undertrykkelse, forfølgelse, manglende demokrati med videre – overfor holdninger om, at Cuba er et land med omfattende demokratisk indflydelse for almindelige mennesker, sociale rettigheder og kamp for et bedre socialistiske samfund.

Så vi arrangerer dette møde for at give plads til en omfattende drøftelse af forholdene i Cuba nu og i fremtiden.

Kommunistisk Parti og Danmarks Kommunistiske Parti i samarbejde med Dansk-Cubansk Forening.

< jun 2019 >

26
26. jun. 2019 (Hele dagen) til 02. jul. 2019 (Hele dagen)
26
26. jun. 2019 - 16:00 til 18:00
26
26. jun. 2019 - 16:00
27
27. jun. 2019 - 18:00 til 22:30
28
28. jun. 2019 - 15:00 til 17:30
29
29. jun. 2019 - 12:00